Noul val de teroristi virtuali

Anul 2005 a fost marcat de o crestere sensibila a numarului de vulnerabilitati descoperite n principalele programe care ruleaza pe computerele din ntreaga lume, iar aceasta situatie va pune mari probleme firmelor care doresc sa asigure protectia sistemelor lor, se arata ntr-o analiza realizata de GECAD NET, companie romna de securitate IT, membra a Grupului GECAD .
Incepand din acest an, nu doar virusii vor fi n centrul atentiei, ci mai ales noile modalitati de atac electronic, cu precadere n domeniul programelor-spion (spyware) si al furtului de identitate (phishing), accentul fiind pus pe atacuri cu scop financiar asupra companiilor si utilizatorilor individuali.

In ceea ce priveste atacurile traditionale, specialistii au constatat ca a crescut cu 130% cantitatea de virusi in 2005 fata de 2004, majoritatea fiind variante ale unor familii importante. Netsky conduce detasat n topul infectiilor raportate de producatorii antivirus precum Trend Micro, dar Sober este virusul care ocupa primul loc la sfrsitul anului, pregatind chiar un atac pentru nceputul lui 2006. Majoritatea sunt orientati pe producerea de boti exploatabili prin Internet si pe organizarea de retele de computere-fantoma. De remarcat e si modularitatea lor, ceea ce permite realizarea de variante multiple cu scopuri si tinte diferite.

Banii sau viata, varianta virtuala

Potrivit studiului GECAD, amenintarile electronice din primele 11 luni ale acestui an s-au orientat din ce n ce mai mult catre obtinerea de profit si pe furtul de date personale, continund tendinta aparuta n urma cu un an. Din acest motiv, pericolul atacurilor electronice este mai mare - utilizatorii avnd de pierdut, pe lnga timp sau documente la care au lucrat, chiar si banii sau identitatea personala. La nivel corporatist, aceasta problema este cu att mai acuta, cu ct accesul neautorizat n sistemele companiilor poate duce la faliment sau la o pierdere masiva de bu-siness. Avem de-a face cu o tendinta ngrijoratoare, n care agresorii nu mai sunt niste pustani cu capul mare care ataca la ntmplare pentru a-si face un renume, ci niste profesionisti bine platiti care-si directioneaza atacurile foarte precis, n scopul obtinerii de avantaje financiare, declara Mihai Dutescu, CIO GECAD NET. Acesti atacatori schimba informatii ntre ei si creeaza retele de mii de calculatoare-fantoma care pot directiona atacuri la momentul dorit, profitnd de vulnerabilitati recent descoperite, spune acesta.

Mai agresivi, mai rapizi, mai lacomi

O crestere masiva se nregistreaza nsa n privinta noilor tipuri de atacuri electronice, acestea devenind deja mai periculoase dect cele traditionale. Acest lucru este cauzat att de cresterea interesului pentru obtinerea de date confidentiale, ct si de faptul ca datele dobndite n mod ilegal sunt utilizate n cadrul altor atacuri.

Programele spion (spyware) permit atacatorilor sa colecteze date despre comportamentul utilizatorilor, iar atacurile de tip phishing permit chiar furtul de identitate, cu consecinte dezastruoase pentru victima. Acesteia i se fura datele de pe cardurile de credit utilizate online, parolele de pe computer si chiar informatii referitoare la comportamentul ei pe Internet. O varianta mai grava a acestor atacuri priveste marile corporatii, care pot fi astfel atacate din afara prin intermediul unor statii vulnerabile.

Pagube de miliarde

Efectele sunt vizibile: daca n 2005 s-a nregistrat o crestere cu 20% a costurilor legate de repararea efectelor atacurilor electronice traditionale, acestea ajungnd la circa 20 de miliarde de dolari, n aceeasi perioada de timp costurile legate de phishing au depasit 48 miliarde de dolari (daune pentru banci, institutii financiare si mari corporatii, conform unui studiu Consumer Reports State of the Net 2005). Este vorba, e adevarat, de estimari, data fiind natura sensibila a informatiilor furate, dar este destul pentru a trage un semnal puternic de alarma cu privire la aceasta modalitate de atac.

Urmeaza Romania

Pna acum, Romnia era oarecum n afara furtunilor electronice care agita lumea occidentala, iar acest lucru se ntmpla din doua motive principale: slaba conectare la Internet si dezinteresul autorilor de atacuri electronice pentru piata romneasca. Chiar si hackerii autohtoni se orientau spre export, atacnd site-uri si companii straine de la care puteau obtine mai multe avantaje. Dar aceasta situatie nu va mai dura mult. Piata romneasca devine din ce n ce mai interesanta pentru atacatori, din simplul motiv ca tot mai multa lume acceseaza Internetul n scop de afaceri. Tendinta mondiala a atacurilor pentru bani ncepe deci sa se resimta si la noi.

Potrivit unor studii realizate de GECAD NET, 36,9% din utilizatorii romni primesc ntre unul si cinci mesaje virusate n fiecare zi, costurile anuale legate de infectarea cu virusi si spam depasind 210 milioane de euro. Din fericire, multe companii au o forma de protectie antispyware, iar marile corporatii prezente n Romnia acorda o atentie deosebita asigurarii protectiei sistemelor lor informatice. n acelasi timp nsa, 64,6% din companii cheltuiesc sub 1.000 de dolari anual pentru solutii de securitate IT si piata este orientata n continuare spre produse, nu spre solutii dedicate.

n afara presiunii exercitate de virusii primiti de pe Internet, utilizatorii romni au trebuit sa faca fata si primelor atacuri neconventionale, precum virusii conceputi strict pentru piata romneasca (virusul antimanele) sau primele tentative de phishing (campania sociala BNR). Aceste atacuri au avut mari sanse de succes datorita faptului ca erau primele orientate strict spre publicul romn, care de obicei nu raspunde la spam-urile si tentativele de phishing straine pentru ca nu l privesc. A fost nsa de ajuns sa se utilizeze inginerii sociale simple, precum recurgerea la antipatia generala fata de manele si la emotia cauzata de inundatiile din vara, pentru a se genera un flux impresionant de mesaje virusate si pentru ca destui romni sa-si ofere de bu-navoie datele de pe carduri, cu pagube nca greu de calculat.

Previziuni

2006 poate fi numit anul vulnerabilitatilor IT din mai multe motive. n primul rnd, ritmul descoperirii de vulnerabilitati n principalele aplicatii si sisteme de operare este foarte mare. n acest aspect, diferentele cantitative dintre diversele sisteme de operare sunt neglijabile, ceea ce arata ca important pentru securitatea IT este comportamentul utilizatorului, nu doar mediul electronic folosit. n al doilea rnd, este foarte greu ca toate patch-urile de securitate pentru fiecare aplicatie sa fie instalate la timp, din cauza transformarii retelelor obisnuite (statii de lucru si servere nchise ntr-un spatiu anume si conectate ntre ele si la Internet) n retele complexe si dispersate (la reteaua obisnuita se adauga laptopurile conectate de la distanta, precum si alte dispozitive mobile care deja interactioneaza cu reteaua), precum si a numarului mare de aplicatii utilizate n companii. n al treilea rnd, timpul de reactie al atacatorilor este din ce n ce mai mic, de la publicarea unei vulnerabilitati pna la aparitia atacului care o exploateaza trecnd doar cteva zile. Daca n aceasta perioada de timp aplicatiile cu probleme nu sunt actualizate, organizatia respectiva e n pericol.

Recomandari

Cuvintele de ordine pentru departamentele de securitate IT n 2006 ar trebui sa fie solutii dedicate, solutii multinivel si solutii de gestiune a securitatii. Aceasta ar racorda organizatiile romnesti la tendintele mondiale, n care se trece de la politicile de securitate orientate spre produse la politicile de securitate bazate pe solutii specifice necesitatilor organizatiei.

Utilizatorii casnici vor trebui sa renunte la utilizarea de soft piratat. De exemplu, sistemele de operare Windows nu mai pot fi actualizate - inclusiv cu patch-uri de securitate - daca nu au o licenta valabila. Acest lucru va face ca persoanele care utilizeaza versiuni piratate de Windows sa devina din ce n ce mai vulnerabile odata cu trecerea timpului. Aceeasi tendinta se observa si la alti producatori de aplicatii software. Daca pna acum utilizarea conexiunilor dial-up facea putin probabila infectarea cu viermi de pe Internet, conexiunile rapide actuale duc la infectarea unui computer neprotejat n mai putin de 20 de minute. De acest lucru ar trebui sa se tina cont n primul rnd la cumpararea unui calculator nou. Inexistenta unui sistem de operare si a unor aplicatii de securitate cumparate n mod legal pe acel computer poate duce la ratarea ntregii investitii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Special »Citește și
10 ani de transformari: Evenimentele care au modelat ultimul deceniu
Setari Cookie-uri