In cazul in care ati lansat o companie de succes si va doriti sa sprijiniti si alti antreprenori aflati la inceput de drum, una dintre posibilitati este sa infiintati un incubator de afaceri, adica o organizatie care sustine dezvoltarea unei companii noi oferindu-i spatiu pentru birou, telefoane, calculatoare internet, consultanta tehnica si de management , oportunitati pentru networking.
Unul dintre programele pe care le puteti accesa este Programul Operational Regional 2007-2013, finantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Axa prioritara 4 „Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local” , conform unor date ale Fundatiei Post-Privatizare.

Acesta vrea sa lanseze incubatoare de afaceri in special in zonele mai putin dezvoltate. Bugetul pentru perioada 2007-2013 este de 274,4 milioane de euro.

Perioada de implementare a proiectului (perioada dintre semnarea contractului de finantare si data finalizarii ultimei activitati prevazute in cadrul proiectului) nu trebuie sa depasesca 31 iulie 2012.

Prin acest proiect, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului isi doreste ca pana in 2015 sa finanteze 15 structuri de sprijinire a afacerilor, iar firmele sustinute prin aceste incubatoare sa creeze 3.000 de locuri de munca.

Cui se adreseaza finantarea nerambursabila?

Sumele se acorda solicitantilor care doresc sa infiinteze, sa extinda sau sa modernizeze structuri de sprijinire a afacerilor la nivel regional sau local (inclusiv incubatoare tehnologice si /sau de afaceri).

Acestea pot fi:

Unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale)
Unitati administrativ-teritoriale in parteneriat
Camere de comert si industrie
Societati care reprezinta mediul de afaceri
Societati comerciale/cooperative

Ce activitati se finanteaza?

Construirea/ modernizarea/ extinderea de cladiri si anexe.
Construirea sau extinderea infrastructurii rutiere/feroviare din interiorul incubatorului si a drumurilor de acces;.
Crearea sau modernizarea utilitatilor incubatoroului: statii de tratare a apei, unitati de furnizare a energiei si a gazului, sisteme de canalizare, conectare la internet.
Dotarea cu echipamente

Lista activitatilor eligibile este orientativa

O alta sursa de finantare este Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea incubatoarelor tehnologice si de afaceri 2002-2012.

Proiectul este finantat de Guvernul Romaniei prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, si de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Incubatoarele de afaceri, participante la program, pot oferi trei ani de gazduire pentru firmele acceptate, apoi urmand o perioada de monitorizare de doi ani.

Cei care se pot inscrie in aceste incubatoare sunt potentialii intreprinzatori sau intreprinderile care cu cel mult doi ani de activitate.

Beneficiarii programului sunt obligati sa infiinteze cel putin doua locuri de munca pana la sfarsitul celui de-al doilea an de functionare in incubatorul de afaceri si sa le mentina pe intreaga perioada de incubare.

Pentru anul 2010, bugetul a fost in valoare de 2.400.000 lei.

Ce se finanteaza?

- reabilitarea spatiului (maximum 500.000 lei, pentru incubatoarele noi si maximum 200.000 lei, pentru incubatoarele existente)
- amenajarea si utilarea spatiilor (maximum 130.000 lei pentru utilari incubatoare noi
- maximum 50.000 lei pentru reutilari a incubatoarelor care functioneaza deja
- sume nerambursabile pentru fiecare firma incubata pentru prima data, pentru achizitionarea de echipamente si servicii de consultanta in valoare de maximum 20.000 lei. Cel mult 30% din suma poate sa fie cheltuita pentru consultanta, iar restul pentru echipamente.

Situatia incubatoarelor romanesti:

Printre primele incubatoare lansate in Romania au fost cele cele deschise la mijlocul anilor 90 in judete, precum Sibiu sau Braila, acestea fiind axate pe dezvoltarea serviciilor si consultantei pentru infiintarea de parcuri si zone industriale.

In Romania, in 2010 se inregistrau 58 de incubatoare, acestea activand in consultanta, IT, biotehnologie, biomateriale, transfer de cunostinte, cercetare stiintifica, servicii de transport, potrivit Fundatiei Post-Privatizare.

Cele 58 de incubatoare au gazduit aproximativ 1.130 de firme si au creat 3.000 de locuri de munca pana la finalul lui 2009, cele mai multe fiind in regiunea Sud-Vest Oltenia.

Durata medie de incubare este de 2 ani.

Cea mai dezvoltata zona in ceea ce priveste numarul incubatoarelor de afaceri este regiunea Bucuresti-Ilfov, la polul opus fiind zona Sud-Muntenia, cu doar doua incubatoare de afaceri (Centrul de Afaceri Campulung si Incubatorul de Afaceri Universitar Giurgiu).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri