Anca Vlad a oferit sfaturi antreprenorilor si a povestit, in cadrul unui eveniment organizat de Fundatia Dinu Patriciu in parteneriat cu Adevarul Holding, care au fost greselile din care a invatat cel mai mult, de-a lungul carierei sale.

"Greseli mici au fost nenumarate. Cea mai mare greseala a fost insa in 2007, cand am vrut sa facem o cerere de credit de 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea pe urmatorii cinci ani. Consultantii nostri si bancile au zis ca este prea putin, oferta a fost suprasubscrisa si am imprumutat 80 de milioane de euro. Asta inseamna ca eram obligati sa vindem mai mult decat era sigur si ne-a afectat substantial. O mare greseala este sa iei de la banca mai mult decat iti trebuie", explica antreprenoarea care se afla de mai multi ani in topurile celor mai bogate romance.

O alta greseala despre care aminteste Anca Vlad este postul de televiziune Senso TV, lansat in aprilie 2005 (prin rebrandingul Pax TV), si care din 2008 este doar online dupa ce a fost scos din grila de programe a RCS&RDS si UPC Romania.

"Sa nu transformi hobby-ul in afacere. Cand am lansat Senso TV am avut oameni de calitate, am avut marketing. Ce nu am stiut? Cat de importanta este distributia. RCS&RDS si UPC au decis ca alte posturi erau mai importante si l-au scos din grila. Distributia a omorat aceasta afacere. Nu trebuie sa speri, trebuie sa verifici", afirma femeia de afaceri despre fostul canal care includea emisiuni documentare, culturale si despre femei.

Alte sfaturi pentru antreprenori:

Ideile vin din nevoi. De exemplu, este o necesitate de produse romanesti. Daca mergi la Billa vei vedea ca oamenii vor sa cumpere mere si intreaba daca sunt romanesti.

Intr-un SRL conteaza capitalul, si nu cat de mult munceste fiecare.

Citeste si:

Un business nu este o prietenie.

"Ca antreprenor este foarte important sa fii inconjurat de oameni care sa aiba incredere in ideile tale. Ideile nu trebuie tinute. Ideile trebuie impartasite pentru ca daca ai o idee si o tii, risti sa le vezi facute de altii. Ideea este necesara, dar nu esentiala. Executia este cel mai important lucru", afirma Andrei Benghea Malaies, partener in cadrul companiei de consultanta Renaissance Advisors.

"Gandeste diferit de ceilalti. Gandeste-te ce alt produs poti dezvolta neintrand in competitie cu cei din domeniul ales", afirma Mircea Mocanu, seful departamentului socio-economic al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in Romania (PUND Romania).

Sursa foto: Site-ul ancavlad.ro