Investitorii in start-up-uri au inceput sa castige popularitate din ce in ce mai mare, mai ales pe plan international odata cu “buzz-ul” creat de injectarea de fonduri in companii precum Twitter, LinkedIn sau Facebook. Vezi cateva ponturi necesare pentru a putea sa incepi sa investesti si tu in start-up-uri si sa devi un adevarat angel investor.

Regula general valabila este ca, in cele mai multe cazuri, nu ar trebui sa investesti mai mult de 10% din valoarea firmei, deoarece start-up-urile pot fi riscante si imprevizibile, spune Bill Clark, CEO al Microventures, citat de Mashable. Investitiile pot varia de la cateva mii de euro pana la 250.000 euro, in cazul unor proiecte cu foarte mare potential. Sumele de bani investite tind sa scada insa in prezent, deoarece start-up-urile au nevoie de sume din ce in ce mai mici pentru a intra pe piata.

Citeste cateva ponturi despre cum sa investesti in start-up-uri.

1. Sa fii gata sa scrii cecul

Asigura-te ca ai acces rapid la capital astfel incat atunci cand descoperi un proiect promitator sa ai bani pregatiti. Nu vrei sa astepti pana cand lichidezi un stoc sau vinzi un proiect/actiuni pentru a face rost de suma de bani necesara unei investitii. De asemenea, este de evitat sa pierzi timpul start-up-ului in asteptarea fondurilor necesare dezvoltarii. Poti sa iti strici reputatia pe piata daca promiti ca vei investi si apoi te retragi sau intarzii mult – nu uita, vestile circula foarte repede in ziua de astazi.

2. Intelege riscurile

Majoritatea start-up-urilor dau gres. Atata timp cat intelegi ca investitia poate sa esueze, cel putin esti realist. Daca esti mult prea stresat cand investesti, poate ca nu este timpul potrivit pentru tine.

3. Investiti in mai multe proiecte

Avand in vedere ponderea mare a start-up-urilor care esueaza, este inteligent sa raspandesti riscul si sa investesti in mai multe proiecte sume mici sau modice de bani. Scopul este ca start-up-urile care supravietuiesc si produc profit sa acopere pierderile celor ce ies din joc. Dupa un timp este bine sa iti axezi energiile pe start-up-urile care sunt promitatoare.

4. Investitiile necesita rabdare

Trebuie sa realizezi ca pana si start-up-urile care au succes au nevoie de timp pentru a se dezvolta suficient – uneori este nevoie de 5 ani sau mai mult pentru a iti recupera investitia initiala. Uneori este nevoie sa astepti si 10 ani pentru ca o companie sa se listeze la bursa si sa generezi profit.

5. Invata strategiile de exit

Fiecare start-up ar trebui sa aiba un plan clar de exist sau generare de profit pe termen lung, planuri care trebuie discutate cu investitorii. Totodata, ele trebuie sa detina o lista cu concurentii mari care, in timp, s-ar putea arata interesate sa achizitioneze. Daca nu iti este clar cum va realiza start-up-ul exit-ul, ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa investesti.

6. A fi mentor si a crea conexiuni

Pe langa suma investita, trebuie sa poti sa oferi si altceva start-up-urilor. Mare parte din ceea ce ofera angel investorii rezida in capacitatea lor de a oferi consultanta si sfaturi competente, monitorizarea lor precum si a concurentei. La final, a fi investitor nu inseamna doar “a pune bani pe masa”.

A ajuta un antreprenor care incearca sa construiasca o companie poate fi extrem de incitant si sa iti aduca mai mult decat satisfactie interioara. Partile grele sunt momentele in care esti obligat(a) sa spui “nu” unui antreprenor ce crede in proiectul sau, sau sa pierzi toti banii investiti.

Te-ai gandit sa devii angel investor? Impartaseste-ne experientele tale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »Citeste si
Jerry's Pizza a deschis patru noi unitati in Romania
Setari Cookie-uri