Uneori banii primiti de la primii clienti nu sunt suficienti pentru a mentine si a construi un proiect aflat in stare incipienta. In aceasta situatie, pentru a atrage fonduri suplimentare, poti sa apelezi “la cei trei «p» - parinti, prieteni si…alti prosti. In engleza se spune “the three f’s – friends, family and other fools”.
Cuvintele apartin antreprenorului roman Radu Georgescu, care a reusit in 2010 sa vanda compania ePayment catre Allegro/Naspers, si statisticile internationale ii dau dreptate. Prietenii si familia raman variantele cele mai bune pentru a strange bani din afara pentru sustinerea unui start-up.

In 2010, 5% dintre adultii din SUA ce au luat parte la un sondaj realizat de Global Entrepreneurship Monitor au oferit finantari pentru afaceri mici. Dintre respondenti, 32% au spus ca finantarile s-au dus catre prieteni sau vecini, 26% au declarat ca au oferit bani unor membri apropiati familiei, 11% rudelor si 8% unui coleg de munca, scrie Entrepreneur.com.

Desi este uneori greu sa mentii relatii de prietenie cu apropiatii ce iti finanteaza proiectul, in mod clar multi antreprenori au reusit sa aiba succes pornind de la sume mici de bani, imprumutate de la cunoscuti sau familie. Daca te gandesti sa ceri bani prietenilor, iata cateva ponturi despre cum sa faci corect acest lucru.

1. Alege o strategie

Vrei sa soliciti sume mai mari de bani de la mai putini oameni, sau sume mai mici de bani de la mai multi?

Presiunea asociata imprumutului de mai putini bani este mai redusa. “Este mai putin probabil sa iti distrugi relatiile de prietenie pentru 25 de dolari”, spune Cornelius McNab, fondator al 40billion.com, companie cu sediul in Atlanta care faciliteaza cadouri si imprumuturi intre prieteni si membri de familie.

In mod normal, doar 10-20% dintre cei carora le ceri bani si contribuie, intr-un final. Deci daca vrei sa faci rost de, sa zicem, 5.000 de dolari imprumutand 100 de dolari de la fiecare om, ai nevoie sa convingi 50 de oameni. Asta inseamna sa intri in contact cu 250-500 de oameni.

Daca intri in contact cu grupuri mai mici de oameni si ceri sume mai mari ai nevoie sa iti planifici strategia mai clar, sa ai un plan de afaceri mai bine pus la punct si sa fii mai persuasiv.

Entreprenorul James Lee din San Francisco a reusit sa stranga peste 1 milion de dolari de la prieteni si rude in 2008 pentru proiectul Sale.com. A reusit acest lucru stand la o cafea, deseori “facand cinste” cu ea. A discutat cu 15 oameni si a convins 10.

2. Alege un tip de investitie

In momentul in care accepti bani de la oameni “te legi” de ei, indiferent de structura tranzactiei.

Gandeste-te bine daca vrei sa accepti imprumutul si sa il returnezi, in timp. Ofera familiei sau prietenilor beneficii, parti din firma ta, sau ofera cel putin un cadou de multumire – de exemplu acces la unele servicii sau produse ale firmei tale.

Daca discuti cu investitori, probabil va trebui sa cedezi o parte din companie si probabil sa ii oferi posibilitatea de a intra in board. Uneori chiar si prietenii si familia vor dori ceva in schimbul imprumutului, poate chiar a vinde firma la un moment dat.

Imprumuturile trebuie returnate conform planului initial, acest lucru putand avea impact asupra cash-flow-ului si profitabilitatii firmei. Daca alegi ruta micro-finantarilor, ai putea avea de returnat zeci de mici imprumuturi, de-a lungul timpului.

Chiar si banii-cadou implica legaturi intre tine si cel ce ii ofera. “Daca accepti acei bani, multumeste-i in scris persoanei care i-a oferit, subliniind ca ii accepti cu titlu de cadou, nu ca investitie sau ca o promisiune”, spune Denise Beeson, care tine cursuri despre managementul micilor companii la Santa Rosa Junior College in California.

3. Scrie-ti discursul

Daca prietenii sau familia ta nu sunt investitori profesionisti, cel mai probabil nu vor dori sa citeasca un plan de afaceri de 50 de pagini. Mult mai probabil va fi sa doreasca sa discute la o cafea si sa le explici ideea, verbal.

Cu toate acestea, uneori este bine sa nu fii prea lipsit de formalitate si este bine sa fii pregatit sa si arati un plan scris al afacerii, in caz ca ti se va cere. Un document de cateva pagini care sa insumeze ceea ce vrei sa realizezi si cum doresti sa se intample acest lucru ar trebui sa fie suficient in cazul dialogurilor cu prieteni sau familie. Documentul trebuie sa includa si riscurile business-ului dar si concurenta, pentru a arata ca esti “cu picioarele pe pamant”.

4. Incearca sa ai o comunicare cat mai business

Atunci cand discuti cu oameni apropiati ai putea fi tentat sa fii extrem de informal, pentru a nu “speria” prietenii. Este indicat insa a nu vorbi totusi prea relaxat, acest lucru putand induce in eroare pe cei apropiati tie. Ofera-le informatii de afaceri, riscuri dar si ceea ce ar putea sa castige, fiind realist.

5. Tine la curent in mod periodic pe cei ce te-au imprumutat

Un alt lucru pozitiv ce rezulta din atragerea membrilor familiei si prietenilor este faptul ca ei sunt mai rabdatori decat investitorii profesionisti. “Cand am dat gres cu planul A si planul B, acestia nu au venit «sa ne ia capetele»”, spune James Lee.

Este o idee buna sa trimiti lunar cate un e-mail catre cei de la care te-ai imprumutat sau ti-au oferit bani, pentru a le arata aprecierea dar si a le da de inteles ca esti un om serios si nu ai luat bani doar pentru cheltuieli particulare.

Fii cinstit si spune-le ce merge bine dar si ce nu merge cum te-ai fi asteptat. Poate, candva, vei avea nevoie de mai multi bani si aceste mail-uri vor fi de mare folos.

Daca lucrurile nu merg exact cum ar trebui, prietenii si familia vor fi printre primii care te vor putea sfatui, pe baza rapoartelor tale lunare.

Sursa foto: Smarta.com

Tu ai in plan sa ceri sume de bani de la prieteni si familie pentru businessul tau? Cum ai procedat, inainte de a cere sumele dar si dupa? Impartaseste-ne din propria experienta!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri