Are 23 de ani si despre proiectul sau au scris publicatii precum Techcrunch, Gizmodo sau Mashable. Mircea Pasoi locuieste, impreuna cu o mica echipa romaneasca, in Vancouver, Canada, si lucreaza sase zile din sapte cate 12 ore pe zi la un agregator de stiri din retele sociale, Summify. Vezi cum este viata aproape de Sillicon Valley, care sunt diferentele la nivel profesional peste Ocean fata de Romania si ce sfaturi ofera tinerilor antreprenori din tara.
Mircea Pasoi este co-fondator al proiectelor Balaur.ro si InfoArena, primind oferta de angajare de la Facebook si propunere de interviu de la Google. El s-a mutat in Canada la inceputul lui 2010 si a deschis o companie impreuna cu co-fondatorul Cristian George Strat.

Proiectul Summify a atras atentia mai multor investitori, precum Hootsuite sau Accel Partners.

“Prin Romania vin cam odata pe an si probabil o sa raman pe termen lung in America de Nord (nu neaparat Canada)”, spune el.

W-S.ro: Care au fost principalele provocari odata ajuns in Canada si care sunt acestea in prezent – legat de Summify dar si de adaptare la o tara noua?

MP: De departe cea mai mare provocare a fost obtinerea vizelor de munca. Pe locul doi as putea sa pun obtinerea unei finantari de la investitori si, mai nou, lucram din greu sa gasim oameni buni aici in Vancouver pe care sa-i angajam.

W-S.ro: Cum au venit ofertele de la Facebook si de la Google si cat ti-a luat sa iei decizia de a le refuza? Ce ai simtit cand ai zis NU, stiind ca sunt doua dintre cele mai ravnite companii?

MP: La Google nu am avut oferta fiindca nu am vrut sa dau interviu dupa ce am terminat internship-ul, dar am dat interviu la Facebook si mi-au facut o oferta foarte buna (cinci milioane dolari in actiuni la evaluarea curenta). Refuzul a fost relativ usor pentru ca viata intr-o companie mare nu mi-a placut si vroiam sa lucrez la ideile mele, nu la ideile altora.

W-S.ro: Ce anume te-a ajutat sa atragi atentia si investitia celor de la Bootup Labs? Cum arata in prezent actionariatul Summify?

MP: Cred ca factorii principali au fost echipa (aveam realizari tehnice in trecut, ne stiam de mult timp) dar, de ce sa neg, si norocul. Ideea cu care am aplicat a fost irelevanta. Legat de actionariat, eu si Cristi detinem majoritatea actiunilor, investitorii fiind minoritari.

Diferente majore intre a lucra in Canada vs Romania

W-S.ro: Care sunt diferentele majore intre a lucra in Vancouver, la un proiect online, si a lucra in Romania?

MP: La inceput nu credeam ca e mare diferenta, dar sunt foarte multe si am putut sa le realizez doar dupa ce am ajuns aici:
- Piata e de 10-15 ori mai mare ca in Romania ca numar de oameni, dar de sute de ori mai mare ca bani. Astfel, toata lumea gandeste la alta scara. Sute de milioane de useri, sute de milioane de dolari, acestea sunt numerele care definesc succesul.
- Fiind aproape de Sillicon Valley, totul se misca mult mai repede. In Romania totul parca era cu 4-5 ani in urma, si nu poti inova daca esti mereu in urma.
- Oamenii pe care ii poti intalni aici au construit businessuri de sute de milioane de dolari, nu doar au citit din carti. Pe langa asta, toata lumea are o atitudine foarte profesionista si sunt dispusi sa iti dea o gramada de sfaturi si sa iti faca o gramada de intro-uri la alti oameni.
- Stiu ca suna trivial, dar mi se pare important sa fii pe acelasi timezone (fus orar - n.r.) cu coasta de vest sau de est. Totul se misca mult mai repede, email-uri, intalniri, Skype. Asta am simtit-o cand m-am intors in Romania acum cateva luni si parca firma se misca mai incet din cauza ca ne sincronizam greu.

W-S.ro: Ce personalitati ai intalnit pana acum? Presupun ca ai fost pe la conferinte (mai) mari, ai ascultat speech-uri. Cum ti s-au parut? Ce emana ei?

MP: Foarte multe personalitati din zona de tehnologie - printre investorii si advisorii nostri se numara co-fondatori de la Flickr, FeedBurner, HootSuite si RealNetworks (companii de zeci si sute de milioane de dolari).

In rest, prin intro-uri am avut access la o gramada de oameni foarte tari gen VP of Product de la Google sau co-fondatorul de la Twitter, Evan Williams, caruia i-am aratat produsul nostru si ne-a dat niste sfaturi foarte bune.

W-S.ro: Care sunt minusurile antreprenoriatului in Canada, comparat cu cel din Romania?

MP: Lipsa familiei, a prietenei si a prietenilor. Avem multi prieteni si aici (romani, canadieni, indieni, etc.), dar nu se compara cu prieteniile pe care le aveam in Romania, unde ne legau o gramada de ani. Strict profesional insa, n-am gasit nici un dezavantaj aici pana in prezent.

W-S.ro: Ce venituri genereaza in prezent Summify si cat estimezi ca va genera proiectul anul acesta? Unde vreti sa ajungeti cu el/care este targetul pe urmatorii 2-3 ani, realist vorbind?

MP: Nu generam venituri acum si nici nu este o prioritate in firma. Produsele care se adreseaza consumatorilor obisnuiti de Internet (gen Facebook, Twitter, Foursquare, Quora, etc.) intai incearca sa atinga o masa critica de utilizatori si apoi se gandesc la monetizare - noi suntem inca in partea in care trebuie sa gasim moduri cat mai eficiente de a aduce utilizatori noi.
Odata atinsa masa critica in 2-3 ani, va fi relativ usor sa avem venituri de cateva milioane de dolari, dar dupa cum ziceam, nu ne concentram pe asta. Si 2-3 ani e un orizont scurt, o companie serioasa de Internet se construieste in multi ani.

W-S.ro: Cum ramane cu Balaur.ro si InfoArena? Cum arata actionariatul acolo si te (mai) implici, activ, in aceste proiecte?

MP: Ambele proiecte sunt conduse de echipe foarte capabile, implicarea noastra fiind aproape inexistenta. La Infoarena nu se pune problema de actionariat fiind un ONG, iar la Balaur.ro suntem actionari minoritari.

Sfaturi pentru tineri antreprenori: Ce se intampla in SUA/Canada in prezent se va intampla in 4-5 ani in Romania


W-S.ro: Ce sfaturi poti oferi tinerilor antreprenori, mai ales din mediul online dar nu numai, care doresc sa isi construiasca un business din Romania?

MP: Daca vorbim de Romania, cel mai important e sa inteleaga piata si ca ce se intampla aici o sa se intample abia in 4-5 ani in Romania. Asta inseamna ca e relativ usor sa vezi ce merge si ce nu (vezi ce a mers aici), dar in acelasi timp nu poti sa inovezi prea mult. Produsele si platformele de care se discuta aici inca n-au masa critica in Romania, deci cel mai bine e sa stea mai putin timp pe Techcrunch (si alte blog-uri de tech news) si mai mult sa inteleaga nevoile pietei din Romania. Produsele de tehnologie si Internet au in general sens la scara mare, deci e important sa vanezi o piata cat mai mare (de exemplu, job-urile in Romania sunt una din cele mai monetizabile piete din Romania si deja se stie ca exista o masa critica - milioane de CV-uri pe BestJobs & eJobs).

Totusi, trebuie sa adaug ca indiferent de cat de talentat esti, mediul face o diferenta enorma. Sunt convins ca daca romanii interesati de antreprenoriat ar fi pusi intr-un mediu propice (piata mare, investori disponibili sa-si asume riscurile, oameni care sa te inspire si sa te sfatuiasca, etc.) ar putea crea companii foarte valoroase. Nu sunt oamenii mai destepti aici, ci doar e un mediu cu oportunitati mai mari.

W-S.ro: Mai urmaresti piata din Romania? Ce proiecte ti-au atras atentia?

MP:
Nu mai sunt la fel de conectat cu ce se intampla in Romania, deci nu pot sa zic ca se vede prea multa activitate de aici. Nu stiu niste proiecte anume care sa-mi atraga atentia, dar stiu cel putin 3-4 echipe de oameni cu foarte mare potential si sper ca o sa gasim oportunitati sa vina aici (poate chiar la Summify)

W-S.ro: Pe scurt, zi-mi cum arata o zi din viata ta, din timpul saptamanii de lucru.

MP:
De obicei lucrez 6 din 7 zile, cam 12 ore pe zi de la 13 la 1 noaptea. Poate parea mult, dar asta e nivelul la care trebuie sa executam - viteza e singurul nostru atu si inca mai avem multe de invatat.. plus ca nici competitia nu sta in loc. Partea amuzanta e ca, desi lucrez mai mult decat am lucrat in alte locuri, parca e floare la ureche cand e firma ta si faci ce iti place.

Ziua incepe cu mail-uri, o sedinta de 5 minute cu toata echipa sa vedem la ce lucram fiecare si apoi fie development la produs, fie lucruri administrative (intalniri, interviuri, etc.). In general, seara e super productiva pentru programare pentru ca nu mai e multa lume la birou, nu mai vin email-uri, nu mai sunt intreruperi.

Avem ceva metode de relaxare la birou (jocuri pe consola, scaun de masaj, foosball) si in cladirea in care locuiesc (piscina, sala, sauna, etc.) si incerc sa profit de ele cat mai mult. In plus, Vancouver e un oras foarte frumos cand nu ploua (cam 3 luni din 12) si atunci imi place sa ma plimb pe plaja sau prin parc si in rest mai mult prin casa sau la film.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri