Cum vor doi tineri sa castige zeci de mii de euro din aplicatii pentru iPhone si iPad

Au terminat facultatea de doar doi ani, iar pe langa job si-au deschis si o afacere. Mai exact, creeaza aplicatii pentru terminale mobile precum iPhone sau iPad, iar intr-un an spera sa ajunga la afaceri de aproape 25.000 de euro.

Desi lucrau intr-o companie de soft, in septembrie anul trecut Stefan Filip (25 de ani) si Raul Andrisan (24 de ani) au decis sa pune bazele NextRoot, un business prin care creeaza aplicatii pentru terminale mobile precum smartphone-uri ori tablete PC.

“Atunci cand ai o idee si crezi cu adevarat in ea merita sa incerci sa o realizezi. Iti esti dator in primul rand tie. Iar la varsta asta nu risti prea multe, ai doar de castigat", spune Stefan Cristian Filip (foto dreapta) unul dintre cei doi tineri fondatori ai NextRoot, despre motivele pentru care a lansat o afacere alaturi de partenerul sau.

Pentru ca sunt pasionati de tehnologie, dar mai ales de produsele companiei Apple, s-au gandit sa lanseze o aplicatie care le permite utilizatorilor de iPad sa vada in timp real fotografiile postate pe serviciul de partajare de imagini API Instagram.

"Amandoi lucram in dezvoltarea de aplicatii web si mobile de mai bine de patru ani, in principal pe tehnologii Microsoft. Atrasi fiind de universul Apple, am inceput sa dedicam o parte din timpul liber pentru a invata cum se pot dezvolta aplicatii pe platforma iOS (n.red. sistemul de operare utilizat de Apple). Ulterior am decis sa incercam dezvoltam o aplicatie pe care sa o putem vinde si asa am ajuns sa lansam Instamap. Am facut prima versiune a aplicatiei pentru iPad deoarece ecranul mare si modul de afisare al dispozitivului este ideal pentru o astfel de aplicatie. In aceste zile lucram la un update care va face posibila utilizarea acestei aplicatii si pe iPhone" , afirma Raul Andrisan (foto stanga).

Dezvoltarea aplicatiei Instamap (foto) a durat aproximativ o luna, iar investitia a fost de aproximativ 5.000 euro. Suma a inclus cumpararea de laptopuri MacBook, tablete iPad si telefoane iPhone, inscrierea ca dezvoltatori Apple, un abonament de hosting pentru site-ul aplicatiei si pentru codul sursa.

“Obstacolul cel mai mare pe care l-am intampinat a fost comunicarea deficitara cu echipa de la Instagram. O data ce am dezvoltat aplicatia am intampinat in faza de testare anumite restrictii tehnologice pe care am incercat sa le rezolvam apeland la echipa responsabila de API. Din pacate, incercarile noastre nu au primit raspunsuri. Ne-am lovit de refuzul lor", spune Filip.

Cu toate ca au intampinat dificultati, cei doi tineri spera la atraga cat mai multi utilizatori dintre cei peste patru milioane de utilizatori ai Instagram. Astfel, la finalul lui iunie, la o luna de la lansare, aplicatia fusese descarcata de 2.100 de ori si inregistra venituri de aproximativ 4.000 de dolari.

Cei doi antreprenori estimeaza ca aceasta aplicatie le va aduce venituri de 12.500 de euro in urmatoarele sase luni si de 25.000 de euro in urmatorul an.

Fondatorii NextRoot isi doresc ca in curand sa lanseze Instamap si pe terminalele iPhone si apoi sa porteze serviciul si pe telefoanele Android. De asemenea, isi doresc ca pe viitor sa dezvolte cat mai multe aplicatii pentru telefoanele iPhone sau cele care ruleaza pe sistemele de operare Android si Windows Phone 7.

Iar mediul de business local pare sa le fie favorabil dezvoltarii, avand in vedere ca in Timisoara exista importante companii in IT, printre acestea numarandu-se gigantul Alcatel-Lucent, dar si Universitatea Politehnica, una dintre cele mai bune institutii de invatamant in domeniu.

"Am beneficiat astfel de un cadru favorabil si am cunoscut persoane inspirationale din domeniu. De asemenea, un rol important il are networkingul care se desfasoara pe plan local. Vorbim aici de o serie de evenimente dedicate inclusiv dezvoltarii aplicatiilor pe mobil, un exemplu fiind TiMO (Timisoara Mobile Development Group) organizat de Incubatorul de Afaceri Software, care ne-a facilitat promovarea si posibilitatea de a primi feedback direct de la alti colegi care lucreaza sau sunt pasionati de domeniu", explica Andrisan.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri