Majoritatea antreprenorilor romani estimeaza ca economia va scadea sau cel mult va stagna anul viitor din cauza deprecierii leului si a alegerilor, iar 31% dintre acestia iau in considerare intrarea in insolventa sau restructurare in 2012, daca economia isi va pastra trendul actual.
Jumatate dintre managerii de IMM sunt sceptici in ceea ce priveste evolutia economiei in 2012, 38% spun ca PIB-ul va stagna, in timp ce doar 12% se asteapta la o revigorare economica, arata un studiu realizat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) in perioada 21 noiembrie - 5 decembrie, citat de Mediafax.

Economia a crescut in al treilea trimestru cu 1,9% fata de precedentele trei luni si cu 4,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand astfel cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, potrivit Institutului National de Statistica.

La cea mai recenta evaluare a acordului cu FMI, autoritatile romane si institutiile financiare internationale au mentinut prognoza de crestere economica de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.

Previziunile pesimiste se transfera si la propriile afaceri, astfel ca 31% dintre manageri iau in considerare intrarea in insolventa sau restructurarea activitatii in 2012, daca economia isi va pastra trendul actual. Dintre cei 44% de manageri care au declarat ca au in derulare linii de credit, mai mult de jumatate (57%) spun ca nu cred ca le vor putea refinanta si anul viitor.

Sondajul UNPR arata ca cele mai grave probleme cu care se confrunta micii intreprinzatori in dezvoltarea companiilor este lipsa infrastructurii (23%) si birocratia (22%), urmate de coruptie (16%), fiscalitate (16%) si incompetenta Guvernului (16%).

In ceea ce priveste anul 2011, 44% dintre respondenti sustin ca anul acesta vor avea o cifra de afaceri mai mica fata de anul trecut, 37% nu vad nicio schimbare si 19% dintre cei chestionati spun ca au avut un an mai bun fata de 2010.

"Indiferent de conditiile economice, managerii IMM-uri considera ca fara investitii in companiile pe care le conduc, sansele de a realiza profit sunt minime. In aceste conditii, 62% dintre antreprenori spun ca vor face investitii, in special in tehnologie (42%), personal (21%), servicii (21%) si publicitate (16%)", potrivit studiului.

UNPR propune pentru 2012 sustinerea firmelor cu capital autohton prin stabilirea unor domenii de importanta nationala si sprijinirea acestora prin garantii de stat pentru accesarea de credite pentru tehnologie si dezvoltare. Uniunea considera ca o masura importanta este reducerea impozitarii excesive, diminuarea TVA pentru domeniile de importanta nationala, precum si reducerea birocratiei in accesarea fondurilor europene.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri