Ce vor sa vada investitorii la un business si care este relatia antreprenor-avocat? Ana Maria Andronic, senior associate la casa de avocatura Biris-Goran si membru fondator al fundatiei VentureConnect, a raspuns acestor intrebari in cadrul Start-Up Wall-Street, o emisiune despre antreprenoriat difuzata in direct in fiecare miercuri, la ora 12.
Ana Maria Andronic despre...
…planurile Venture Connect:

"Sunt mai multi investitori interesati de comunitatea pe care incercam sa o stabilim si care vor sa investeasca in zona de IT si tehnologie, dar care inca nu sunt foarte bine familiarizati cu acest domeniu. Ca numar de potentiali investitori, cred ca vorbim de ordinul sutelor, insa trebuie sa ajungem la ei si sa ii facem sa isi directioneze investitiile catre aceasta zona.

Disponibilitatea financiara a acestor investitori se incadreaza in toate palierele, inclusiv cei interesati sa investeasca de la 2 milioane euro in sus.

Din ce am vazut pana acum, nu avem o lipsa de solutii de finantare in piata. Mult mai important este sa ai un proiect bun si pregatit pentru finantare, cum a fost, de exemplu, Tjobs.ro.

In urmatoarele doua luni ne dorim sa lansam comunitatea angelinvestors.ro, iar investitorii si antreprenorii sa o poata accesa. Vorbim despre o cifra de ordinul zecilor de investitori care sa interactioneze cu antreprenorii prin intermediul acestui portal.

Angelinvestors.ro va fi un site de comunitate pe care investitorii si antreprenorii vor putea upload-a profilul si vor putea sa schimbe impresii cu privire la diverse proiecte. "



…problemele antreprenorilor romani :


"In faza de asistenta juridica oferita antreprenorilor cele mai mari deficiente constau in nivelul lipsei de know-how. Ma refer in special la o lipsa a cunostintelor despre modul in care se structureaza juridic o investitie si la informatiile relevante pe care un antreprenor trebuie sa stie sa i le furnizeze unui investitor. Aceste lucruri lipsesc putin din peisajul antreprenoriatului romanesc.

De asemenea, sunt investitori reticenti cand vine vorba de a face o prezentare a business-ului, temeri care se leaga in primul rand de frica de transparenta. O parte dintre antreprenori se tem ca vor fi expusi dezvaluindu-si ideile. Aici mai trebuie lucrat pentru ca sunt mecanisme prin care sa te asiguri ca transmiti doar ceea ce vrei, dar intr-un mod suficient de interesant pentru investitor."

… ce vor sa vada investitorii de la antreprenori:

"Investitorilor le place foarte mult sa vada un antreprenor dispus sa duca afacerea mai departe, sa stie singur cum sa o duca mai departe si sa aiba nevoie doar de ‘combustibil’.

Antreprenorii care stiu foarte bine ce vor sa faca, unde vor sa ajunga si care pot face o predictie despre unde vor fi peste 4 – 5 ani, sunt cei care primesc o investitie.

De asemenea, investitorii vor sa vada o asumare de riscuri controlata din partea antreprenorilor.

Scalabilitatea produsului si piata de desfacere sunt alti doi factori foarte importanti luati in considerare de investitori. Cu cat ai un produs scalabil vandabil pe mai multe piete, cu atat ai sanse mai mari pentru a obtine o investitie.

In schimb, investitorilor nu le plac acei antreprenori care au nevoie de un partener de finantare care sa le spuna ce sa faca, sau in ce directie sa dezvolte business-ul."

.. lucrurile la care trebuie sa fie atent un tanar antreprenor atunci vrea sa aiba un proiect viabil:

"Este foarte important ca antreprenorii romani sa isi securizeze juridic produsele si conceptele pe care isi bazeaza afacerea. La antreprenorii din alte tari acest aspect “prinde” mult mai repede, in vreme ce la noi exista este o problema mai degraba de mentalitate decat de costuri. Multi gandesc la modul ‘lasa ca merge si asa pentru inceput, si rezolvam problema mai tarziu’. Problema este ca mai tarziu s-ar putea sa te coste ceva mai mult decat la inceput.

Un exemplu bun este o intamplare de la primul eveniment organizat de noi, cand unul dintre antreprenori a prezentat un motor de cautare foarte avansat, bazat pe un anumit software. Unul dintre investitori a cerut detalii despre proprietarul acelui soft, pentru a sti cu cine sa discute in eventualitatea unei plasari de capital. Raspunsul a fost bineinteles unul neclar, iar astfel de situatii trebuie preintampinate."

…cauzele pentru care antreprenorii se feresc de avocati:

"Unii dintre ei sunt reticenti din cauza ca au senzatia ca nu primesc sfaturile pe care si le doresc si nu primesc acele sfaturi in limbajul intr-un limbaj usor de inteles (avocatii tind sa fie uneori foarte tehnici in explicatii si pierd din vedere scopul proiectului).
Antreprenorii mai sunt reticenti si din cauza costurilor, pentru ca foarte multi au impresia ca un sfat juridic costa destul de mult."

… aspectele juridice ale proprietatii intelectuale:

"In primul rand, antreprenorul trebuie sa identifice daca si in masura produsul lui, pe care se bazeaza business-ul, este un produs care poate sa fie protejat prin drepturi de proprietate intelectuala. Daca este un software, cu siguranta da. In cazul unui alt tip de tehnologie, atunci cu siguranta poate sa fie brevetat.

Este foarte bine sa exploreze aceste posibilitati de protectia juridica, inca de la inceput, din clipa cand exista deja un ‘prototip’."



… pasii care trebuie urmati pentru inregistrarea unui brevet:



"In primul rand, trebuie contactata o persoana specializata, deoarece in Romania brevetele reprezinta o zona foarte tehnica. O marca este posibil sa o poti inregistra si singur, insa pentru un brevet ai nevoie de un ajutor specializat in cele mai multe cazuri."

Persoanele care solicita un brevet trebuie sa completeze o aplicatie ce trebuie depusa la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).
Inainte de a face acest lucru, este insa bine sa vezi daca produsul este unul brevetabil sau nu, pentru a nu inregistra niste cheltuieli inutile. Din acest motiv, este bine sa contactezi un specialist care sa iti spuna daca merita sa faci acest lucru."

… ce trebuie sa faci cand cineva incearca sa inregistreze o marca similara celei pe care ai inregistrat-o deja:

"Odata ce ai inregistrat o marca trebuie sa o monitorizezi. OSIM are un buletin de informare pe propriul website in care este tinuta evidenta oricarui aplicant ulterior care vrea sa inregistreze o marca.

In momentul in care cineva incearca sa inregistreze o marca similara cu a ta, si pe aceeasi clasa de produse si servicii, este bine sa faci o opozitie la inregistrarea acelei marci. Evident, este recomandat sa ai pe cineva specializat care sa te ajute."

… protejarea ideilor de business:

"Ideile nu pot fi protejate prin lege, ci contractual prin acorduri de confidentialitate. Daca iti doresti sa divulgi o idee unei persoane si vrei sa te asiguri ca persoana respectiva nu va folosi sau publica ideea respectiva, este recomandat sa fie semnat un acord de confidentialitate.

Astfel de contracte se practica mai ales in discutiile cu investitorii, iar in pietele dezvoltate a devenit o practica standard."

… brevetarea inventiilor internationale:

"Pentru antreprenorii romani este important ca in faza initiala produsul sa fie brevetat pe pietele in care se va face exploatarea comericala. Nu am de ce sa brevetez in Romania sau Ucraina daca produsul va fi exploatat in Statele Unite ale Americii. In acest fel, se reduce din complexitatea procesului de brevetare pe pietele internationale."





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri