Daca aveti un business care merge bine si va doriti sa fie asa si peste cativa ani, aveti grija sa nu cresteti prea repede pentru ca ati putea ajunge destul de usor la faliment, a declarat pentru wall-street.ro, olandezul Bertolt Daems, presedintele Junior Chamber International (JCI), una dintre mai mari organizatii globale pentru sprijinirea antreprenoriatului.
Daems a inceput sa lucreze pe cont propriu in 2000, in prezent conducand o companie de consultanta cu sase divizii si cu afaceri de circa sase milioane de euro anul trecut. Estimeaza ca afacerea sa va creste anul acesta la circa opt milioane de euro, dar spera ca businessul s-ar putea majora si mai mult. In prezent are 35 de angajati si in jur de 120-150 de colaboratori cu contracte intre unu si trei ani. Totodata, antreprenorul are clienti in Olanda, Asia, Africa si spera ca in urmatoarea perioada sa se extinda in Europa de Est si SUA.

A decis sa fie antreprenor pentru ca voia sa aiba responsabilitati noi si mai multe.

“Aveam idei noi despre cum este sa conduci o organizatie, iar felul in care puteam creste ca angajat era limitat. Daca vrei sa iti extinzi cunostintele, trebuie sa fii pe cont propriu”, afirma Daems.

Trei lucruri pe care sa le aveti mereu in minte

Spune ca un antreprenor ar trebui sa aiba trei lucruri in minte daca isi doreste ca afacerea sa fie una de succes si acum, dar si peste zece ani.

“Inoveaza in fiecare zi. Nu crede ca daca companiei tale ii merge bine acum, ii va fi la fel peste zece ani, trebuie sa inovezi continuu ca sa fii sigur ca va fi asa. Creeaza o strategie pe mai multi ani, uita-te la viitor, fa-ti planuri. Insa nu iti face planuri prea mari, ia-le pas cu pas. Daca vrei ca businessul tau aiba o crestere exploziva asta ar putea sa fie un lucru bun pentru contul tau bancar, dar un an mai tarziu compania ta ar putea face o inplozie. Se intampla foarte des: companii care cresc atat de repede, iar apoi ajung la faliment. Iar al treilea lucru este ca daca iti iei responsabilitatea angajatilor si familiilor lor, trebuie sa fii sigur ca esti conectat cu ei. Stai aproape de angajatii si clientii tai”, spune antreprenorul consultant.

Daems este in 2012 presedintele Junior Chamber International, una dintre mai mari organizatii globale pentru sprijinirea anterprenoriatului, functie din care anul acesta va vizita in jur de 70-80 de tari. De la inceputul anului si pana la finalul lui februarie a vizitat Taiwan, Hong Kong, SUA (de doua ori), Japonia, Brazilia, Uruguay, Olanda, Anglia, Scotia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Romania, Italia si Franta.

“In Romania poti deschide o afacere in orice fel de domeniu daca iti doresti. Nu stiu legislatia, dar in orice colt vezi o oportunitate sa dezvolti un business, sa ajuti comunitatea, trebuie sa o faci. Avem atat de multi someri in lume, trebuie sa vedem cum ii ajutam. Cred ca exista multe posibilitati de inovatie, sunt multe proiecte de infrastructura care pot fi dezvoltate, cred ca in orice loc exista oportunitati pentru afaceri”, afirma seful JCI.

Bertolt Daems a fost prezent in februarie la Bucuresti si Sibiu, vizita facand parte din turneul sau mondial. El a participat la o serie de evenimente printre care si o intalnire a presedintilor Junior Chamber International din mai multe tari europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri