Proiectul Atelierul de Panza, lansat in 2009 de asociatia ViitorPlus, ar putea genera anul acesta venituri de 100.000 de euro din 35.000 de sacose ce vor merge in locatii precum Carturesti sau OMV. Ce aspecte originale are business-ul?
Asociatia a aflat de proiectul special wall-street.ro de sustinere a tinerilor antreprenori romani si a profitat de oportunitate. Scrie-ne si tu pe AfacereaMea@Wall-Street.ro si vei avea sansa de aparea in StartUp!

Atelierul de panza este un proiect ce urmareste sa ofere o alternativa ecologica la pungile de plastic, creand un spatiu de productie unde sunt angajate persoane aflate in dificultate cu intentia de (re)integrare sociala si profesionala, spun oficialii Atelierului de Panza, care detin si site-ul SacosaDePanza.ro.

Proiectul este o replica la folosirea excesiva a pungilor de plastic nebiodegradabile, care sunt utilizate in Romania in numar de 5 miliarde, conform Statisticilor Ministerului Mediului din 2008, fara a fi reciclate”, spune Andreea Pandelescu, asistenta a proiectului.

Reprezentantii business-ului, desi au subliniat ca nu exista date recente privind consumul de pungi de plastic din magazine, sustin ca, de regula, oamenii refuza o astfel de punga daca este implicat un costa cat de mic, fie el si de 20 de bani. “In Irlanda, de exemplu, dupa introducerea taxei pe punga de plastic, consumul a scazut cu 94%. Pana se pregatesc oamenii sa renunte la punga de plastic, noi le oferim sacose de panza”, spune Pandelescu.

Ideea proiectului a venit pe fondul depistarii mai multor nevoi si probleme – poluarea cu pungi de plastic, lipsa reciclarii, dificultatea persoanelor cu un background social nefavorabil. Din 2009, proiectul creste incontinuu.

Sacosele produse in Atelierul de Panza pot fi personalizate (vezi GALERIE FOTO), comenzile principale venind din partea companiilor care le folosesc pentru a le oferi in cadrul evenimentelor interne, de sarbatori sau chiar de vanzare, separat. “De anul trecut, ne-am orientat catre retaileri pentru a ne asigura comenzi constante si pentru a le suplimenta pe cele one-time. Am reusit sa incheiem un parteneriat cu OMV si sacosele Atelierul de panza pot fi gasite in toate benzinariile lor din tara. La fel, sacosele pot fi gasit in librariile Humanitas, pentru care am facut sacose personalizate cu ocazia diferitelor evenimente”, mai spune reprezentanta proiectului.

Pentru sacose se foloseste bumbac netratat, neinalbit si nevopsit, a carei obtinere polueaza mai putin. Acesta este tesut in Romania de persoane cu dizabilitati care, astfel, primesc si un loc de munca platit. „Vrem ca materialele pe care le folosim sa fie produse in Romania. Pentru material (bumbac si iuta) lucram cu mai multi furnizori din tara, iar pentru celelalte (ata, arici, etichete) lucram cu furnizori din Bucuresti”.

Numar minim de angajati


Numarul angajatilor este redus – trei persoane pe partea de administrare si, in afara de ei, sunt persoanele angajate in „atelierul social”, care beneficiaza de programul de reinsertiune socio-profesioanala si doamnele cu dizabilitati fizice care lucreaza de la domiciliu. Sunt sase locuri de munca pentru persoane aflate in dificultate.

In 2012 firma isi propune sa realizeze 35.000 de sacose
. Comparativ, din 2009 pana in 2011 firma a produs, per total, 34.000 de sacose in atelierul de 9 mp si, ulterior, de 35 mp, cu trei masini de cusut.

O sacosa costa intre 13 si 25 de lei.

Pe anul 2011 firma a fost 65% sustenabila financiar si in 2012 a primit autorizata de unitate protejata. „Pentru a atinge obiectivul economic de a ne autosustine din vanzari, incercam sa crestem numarul de clienti, insa avem nevoie si de mici sponsorizare care sa acopere costurile sociale”, subliniaza reprezentanta proiectului.

In 2011, firma a generat venituri de 45.000 de euro din vanzari si pentru 2012, avand in vedere cresterea numarului de sacose, business-ul estimeaza venituri de 100.000 de euro.

Ai si tu un business la inceput de drum ce contine elemente originale? Scrie si tu povestea afacerii tale pe AfacereaMea@Wall-Street.ro si wall-street.ro te va contacta pentru un eventual articol in cotidian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri