La 28 de ani, Sergiu Negut era deja country manager intr-o companie de comert international. Apoi a decis sa se lanseze in consultanta si, cu banii obtinuti in primii doi ani de activitate, si-a platit MBA-ul la INSEAD, cursuri care i-au deschis calea catre managementul de top in domeniul serviciilor medicale private.


„La inceputul anilor '90 erau destul de multi antreprenori. Am lucrat la vremea aceea cu un dealer de Mac-uri pe piata romaneasca. Ce m-a impresionat a fost modul in care cei trei actionari ai firmei respective se completau reciproc. Mi s-a parut ca e ceea ce trebuie facut: cand ai o firma mica, trebuie sa ai ambitie de companie mare”, a spus Sergiu Negut, invitatul de saptamana aceasta al emisiunii Start-Up Wall-Street, difuzata in direct pe wall-street.ro si la Radio Lynx.

Absolvent de Politehnica, Sergiu Negut s-a angajat inca din timpul facultatii in departamentul tehnic al unei companii care activa in comertul international. In 1998 era deja country managerul Windmill International, companie singaporeza, specializata in comertul international cu materii prime. Doi ani mai tarziu, el a decis sa porneasca pe cont propriu, cu un butic de consultanta - SVP Consult.

Cu banii obtinuti din consultanta in primii doi ani de activitate, Negut a reusit sa isi plateasca MBA-ul la INSEAD, una dintre cele mai prestigioase scoli de management din Europa. „Cand am facut eu MBA-ul, costurile s-au ridicat la 200 mp de apartament in Bucuresti. Acum, costurile sunt de trei ori mai mici. Costurile nu sunt asa de mari; pe de o parte, trebuie sa le privesti in raport cu alte oportunitati de investitii pe termen foarte lung. Din punctul meu de vedere, investitia intr-o educatie de elita are sens pentru ca iti deschide orizontul – daca tot gandesti un proiect, e cazul sa gandesti la o scara mare”, a aratat Negut in cadrul emisiunii.

Dupa finalizarea cursurilor de MBA, Negut a renuntat la buticul de consultanta pentru a reveni in managementul unei companii mari, de data aceasta in cadrul Amgen, specializata in biotehnologie. Experienta din domeniul farmaceutic l-a indreptat apoi spre un business local la vremea aceea mic, insa cu un mare potential de dezvoltare. Era vorba despre Centrul Medical Unirea (CMU), un lant de clinici fondat de medicul cardiolog Wargha Enayati.

Timp de sase ani, Negut a fost mana dreapta a lui Enayati. A fost o perioada in care business-ul CMU, rebranduit in 2010 sub numele Regina Maria, a crescut de zece ori. In noiembrie 2011, Sergiu Negut a parasit Regina Maria pentru a reveni in antreprenoriat si in consultanta.

Acum, el este actionar la InStoreMedia (firma specializata in valorificarea suportilor media din spatiile de retail) si Frufru (firma de catering si magazine cu mancare proaspata), precum si unul dintre fondatorii firmei Wanted Transformation Consultancy, specializata in managementul transformarii. In plus, Negut a redeschis buticul de consultanta SVP Consult.

„Cred in faptul ca daca nu te pricepi la un lucru trebuie sa te asociezi cu cineva care se pricepe. Pentru mine, InStoreMedia si Frufru inseamna posibilitatea de a investi in niste afaceri cu un potential urias de crestere si in care pot sa ajut prin know-how, prin experienta de consultant, de management. Transformarea care se intampla acum la Frufru este una ce ii va permite cresterea intr-o companie mare, semnificativa pe piata de produse alimentare”, a spus Negut.

Potrivit acestuia, „nu poti sa traiesti fara know-how, trebuie sa ai cunostinte in domeniul respectiv (in care vrei sa activezi – n.r.). Oportunitatile le poti construi din momentul in care ai un know-how”, a mai punctat Sergiu Negut in cadrul emisiunii.

El a explicat totodata ca „daca esti in situatia in care ai o idee fenomenala, trebuie sa incepi sa vorbesti cu oameni care au experienta in domeniul respectiv, care au facut greseli. Solutia pe care o recomand: cel mai bine este sa fii in parteneriat, sa ai coactionar pe cineva care are cunostinte reale in piata”, a subliniat Negut.

Raspunzand la o intrebare adresata de un cititor al wall-street.ro, Negut i-a sfatuit pe cei care doresc sa devina antreprenori sa treaca mai intai prin experienta de angajat. „Da, recomand sa ai experienta pe piata muncii inainte sa incerci sa fii antreprenor. Asa intelegi mai bine din cum functioneaza consumatorii”, a aratat antreprenorul.

Idei pentru biblioteca antreprenorului


Sergiu Negut recomanda celor interesati de management si antreprenoriat cartea Strategia oceanului albastru, scrisa de W. Chan Kim si Renee Mauborgne.

„E o lucrare destul de cunoscuta. Toate teoriile de business au o durata de viata. Am avut ocazia, facand MBA-ul, sa il am profesor pe autorul lucrarii (W. Chan Kim – n.r.). Am avut ocazia sa-mi fie explicat conceptul de ocean albastru (zone ale pietei nedisputate cu potential de crestere rapida – n.r.), intr-un moment in care putina lume il stia. Mi-au ramas in cap niste lucruri esentiale: trebuie sa gasesti intr-o piata, sa iesi din spatiul animalelor vorace si sa definesti barierele unei noi piete”, a comentat Sergiu Negut.

Start-Up Wall-Street este un talk-show transmis in direct pe wall-street.ro care se adreseaza antreprenorilor si celor ce doresc sa inceapa un proiect pe cont propriu. Un eveniment unic in online-ul romanesc, emisiunea iti ofera ocazia sa alegi doar povestile si sfaturile de care ai nevoie. Sa alegi ce se potriveste pentru businessul tau. Un eveniment esential pentru toti cei care aspira la antreprenoriat.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri