Daniela Cretu, antreprenor, coach si managing partner in cadrul firmei de consultanta Opteam Associates, crede ca de multe ori mediul incarcat de reguli in care activeaza angajatii din multinationale inhiba spiritul intraprenorial. Afla mai multe sfaturi utile din emisiunea Start-Up Wall-Street, difuzata in direct pe wall-street.ro si la Radio Lynx.
"Marile multinationale nu sunt cunoscute pentu stimularea intraprenorialului (concept care se refera la faptul ca oamenii trebuie sa fie proactivi, sa vina cu idei de proiecte, mai exact, pot fi antreprenori in compania in care sunt angajati n.red.), iar sectorul bancar este campion la acest domeniu", a spus Daniela Cretu.

Ea a explicat cum numarul mare de norme si reguli din companiile multinationale afecteaza spiritul intraprenorial, care poate duce la antreprenoriat. "In multinationale sunt foarte multe norme, care, practic, regleaza un ceasornic. In favoarea obtinerii unul rezultat final asteptat, dependent de tot felul de factori, se taie din personalitatea, individualitatea si unicitatea omului".

Potrivit acesteia, intraprenorul nu poate sa existe daca i se spune constant „asa nu se face” sau „asa se face”. "Am intalnit foarte multi oameni (din multinationale n.red) care ar avea potential (intraprenorial n.red) , insa devin frustrati pe zi ce trece. Este vorba despre frustrarea omului din corporatie care isi doreste sa iasa din companii."

Mai mult, ea adauga ca pe tot parcursul vietii oamenii sunt inconjurati si restrictionati de garduri si se rigidizeaza.

"Este foarte interesant ca momentul in care se considera ca o persoana este cea mai libera inainte sa intre la scoala. De la acea varsta incolo incep sa se adune restrictiile, iar aceste reguli au dezavantajul ca taie din aspiratii, libertate, imaginatie. Oamenii din corporatii isi doresc sa devina antreprenori in diverse grade. Idei le vin, eu spun nu ca oamenii sa sara gardul, ci sa sparga zidul. Cand un om care a invatat mult are libertatea de a renunta la comoditatea salariului atunci da, este un antreprenor.

Realizatorul emisiunii: Claudiu Vrinceanu (claudiuvrinceanu.ro), redactor sef wall-street.ro.

Invitata emisiunii Start-Up Wall-Street: Daniela Cretu (danielacretu.ro), antreprenor, coach si Managing Partner in cadrul firmei de consultanta Opteam Associates.


Daniela Cretu si-a construit cariera activand in mai multe organizatii internationale - de la Trezoreria Statelor Unite si ABN AMRO la Raiffeisen Bank si Vienna Insurance Group. Dupa ce a activat cu succes in pozitii de top-management, avand un rol hotarator in evolutia si schimbarile aduse proiectelor pe care le-a condus direct, ea a inceput un nou capitol din activitatea sa profesionala, devenind partener fondator al programului John Maxwell Team. Acesta este un program de international de certificare pentru coaching-ul executiv, training si public speaking pe teme de leadership. In prezent, Daniela Cretu prezideaza Comitetul de Mentoring al European Professional Women Network din cadrul filialei din Romania. Imbinand consultanta in business cu experienta practica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri