"De la inceputul crizei am remarcat multe schimbari in bine in ceea ce priveste profilul antreprenorului roman. Unii s-au adaptat mai usor crizei, altii mai greu, iar antreprenorul roman a fost intotdeauna un luptator. Se lupta atat cu concurenta, cat si cu birocratia, pentru a-si mentine businessul pe linia de plutire ori il creasca", apreciaza Bogdan Tenu, manager in cadrul companiei de consultanta EY.
"Au contat foarte mult si bagajul pe care il aveau de tras dupa ei in momentul in care au intrat in criza si rapiditatea in care au realizat ca trebuie sa faca o schimbare si sa pivoteze antreprenorial. Au fost antreprenori care au intrat in criza foarte indatorati, iar unii dintre ei au reusit sa scape si aici nu putem exclude si sansa - o deschidere din partea finantatorilor ori sansa ca s-au trezit la momentul potrivit pentru o miscare in alta directie. Altii, insa, au cazut victima sectorului sau situatiei din propria companie", a declarat Bogdan Tenu, in cadrul Start-Up Wall-Street, o emisiune realizata si moderata de Claudiu Vrinceanu (vrinceanu.ro).

In opinia sa, "Romania va fi din ce in ce mai antreprenoriala, singura necunoscuta este viteza cu care ne indreptam in aceasta directie. Important este sa colaboram cu totii".

De unde interesul pentru antreprenoriat?

"Am interactionat atat cu antreprenori fericiti, cat si cu antreprenori mai putin fericiti. Am intrat in contact cu foarte multi antereprenori, atat parte a activitatii de consultanta, cat si in contextul proiectelor de sustinere a antreprenoriatului in Romania. Sunt tineri romani care au ambitii globale, care deja pornesc la drum si nu se opresc de limitarea impusa de granitele teritoriului Romaniei, ci se gandesc la proiecte care au aplicabilitate globala. Nu se multumesc cu o piata de 20 de milioane de oameni, ci aspira la o piata de miliarde", a spus managerul.

Pe langa componenta de finantare, care ramane o problema pentru toti antreprenorii, in ajutorul acestora au inceput sa apara acceleratoare si incubatoare de afaceri, care ofera mentorat si o componenta colaborativa. "In general, acesti mentori vin cu experienta practica. Au fost expusi unor situatii relevante pentru antreprenorii aflati la inceput de drum. In momentul in care nu cauta finantare, antreprenorii cred ca asta ar trebui sa caute, deoarece au nevoie de know-how , despre cum sa se organizeze mai bine, astfel incat sa ramana concentrati, pentru ca in perioada de inceput riscul este destul de mare".

Cum se restructureaza un business?


"Restructurarea operationala sau financiara nu trebuie facuta in pripa, iar antreprenorul trebuie sa analizeze exact unde sunt scugerile de cash si zonele unde se pot face economii si eficientizari de costuri. Sunt multi care probabil au redus personalul si dupa aceea si-au dat seama ca au nevoie de personal. Din punct de vedere financiar, trebuie sa existe o potrivire in momentul in care se intampla cash inflow si cash outflow. Unii au reusit sa-si extinda scadentele la credite, au reusit inclusiv sa atraga finantari noi care sa-i ajute sa treaca bine peste aceasta perioada", a declarat Bogdan Tenu, consultant la EY.

EY a anuntat recent afilierea la programul international Entrepreneur Of The Year (EOY), derulat de companie la nivel global. Ernst & Young ofera astfel oportunitatea antreprenorilor din Romania ca, incepand cu anul 2014, sa participe la cel mai amplu si mai prestigios proiect global de business adresat antreprenorilor.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri