Marius Stefan, fondatorul companiei de inchirieri de masini Autonom Rent-a-Car in 2004, a povestit cum a ajuns de la 3 Logan-uri la o flota de 1.800 de masini in emisiunea Start-Up Wall-Street, difuzata in direct pe wall-street.ro si la Radio Lynx.

Dupa ce a absolvit un MBA in Statele Unite, Marius Stefan a revenit in Romania si a fondat o companie de inchirieri masini alaturi de fratele sau, Dan Stefan. La inceput, compania de inchirieri de masini s-a dezvoltat cu ajutorul persoanelor fizice, insa in timpul crizei a fost regandita activitatea si s-a facut trecerea la persoane juridice. In timpul crizei, in 2009, compania a reusit sa inregistreze o crestere de peste 27%.

"Am ajuns la 100 de masini in anul 2006. In toamna 2008, a trebuit sa regandim strategic tot business-ul, cu 500 de masini, pentru ca 80% din clienti erau persoane fizice si 20% juridice. Persoanele fizice s-au oprit din inchirierea de masini, insa cele juridice au continuat, pentru ca erau companii multinationale. Atunci, din 2009, ne-am schimbat strategia si am inceput sa ne adresam companiilor mari din Romania. Acum peste 80% din cifra de afaceri sunt contracte corporate", spune Stefan.

Anul trecut, firma de inchirieri auto a raportat o cifra de afaceri de 8,5 milioane de euro, in urcare cu 63%, de la 5,5 milioane de euro in 2011. Dupa primele 6 luni, afacerile Autonom Rent-a-Car continua sa creasca, fiind in urcare cu 40% fata de ianuarie-iunie 2012.

Potrivit managerului, compania Autonom Rent-a-Car a intrat in vizorul unui fond de investitii si a unei companii de profil insa acesta nu a dorit sa vanda business-ul.
Ne finantam saptamanal pentru ca achizitionam masini constant. Lucram cu peste zece firme de leasing si cu patru banci
Investitiile au depasit 20 de milioane de euro in cei noua ani de activitate. "Am investit 20 de milioane de euro in flota. Suntem intr-un business in care nu am putut sa ne dezvoltam fara resurse atrase extern. Am lichidat cateva investitii pentru a finanta in primii ani business-ul Autonom. Am obtinut sprijinul unor banci si companii de leasing financiar. Ne finantam in fiecare saptamana pentru ca achizitionam masini foarte des. Lucram cu peste zece firme de leasing si cu patru banci".

Piata de rent-a-car din Romania este estimata la 4.500 de masini, considera antreprenorul, care mai spune ca "aceasta are un potential foarte mare".

Realizatorul emisiunii: Claudiu Vrinceanu (claudiuvrinceanu.ro), redactor sef wall-street.ro.

Invitatul emisiunii Start-Up Wall-Street:
Marius Stefan, fondatorul companiei de inchirieri de masini Autonom Rent-a-Car.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri