Sunt acei tineri romani care te fac sa zambesti spontan si sa fii mandru/mandra ca sunteti conationali. Alexandra Grigore face parte, fara indoiala, din elita Romaniei – a terminat doua facultati in paralel, este specializata in nanotehnologie, biofizica si chimie, a terminat masterul cu nota maxima si, mai nou, a obtinut prestigioasa bursa pentru doctorat a fundatiei Bill and Melinda Gates pentru Universitatea din Cambridge.

Wall-Street.ro a vorbit cu tanara de 28 de ani, originara din Constanta, pentru a afla povestea din spatele reusitelor sale.

“M-am hotarat sa fac un doctorat atat din pasiune pentru cercetare, cat si pentru a-mi prelungi anii de 'independenta' si a nu intra imediat in jocul lumii corporatiste”, spune ea, cu sinceritate.

“Am dat un search pe Google si intamplator am gasit programul din Nanotechnology Doctoral Training Centre, Cambridge, si bursa Gates pentru finantarea acestui. Nu cunosteam pe nimeni acolo, nu mai auzisem de aceasta bursa asa ca am dat inca un search, iar Google, ca intotdeuna, mi-a sarit in ajutor”, spune ea – fara a avea nicio legatura “corporate” cu compania americana ce detine cel mai mare motor de cautare din lume.

Bursa Gates este una dintre cele mai prestigioase din Anglia si incurajeaza studentii care vor sa aiba un impact social sau care vor sa schimbe lumea.

“Dupa ce am fost acceptata la Cambridge, proces care consta intr-o aplicatie online si un interviu telefonic, am avut separat interviul pentru bursa. Provocarea cea mai mare in tot procesul a fost ca nu stiam pe nimeni care sa fi aplicat din anii anteriori si nu stiam la ce sa ma astept. Cand am ajuns in Cambridge am aflat ca majoritatea vorbisera cu cineva inainte, aveau prieteni sau cunostinte care i-au informat ce fel de intrebari se vor pune”, povesteste tanara.

Fereste-te de statul degeaba!

In multe universitati, in special in Statele Unite se face o medietizare puternica a acestor burse, dar la noi (si nici in Germania) studentii nu sunt informati, puncteaza ea, amintind de anii in care a fost la studii in Germania.

“Din punct de vedere al interviului in sine, provocarea cea mai mare a fost sa-mi ascund surprinderea cu privire la intrebarile puse”, spune ea zambind. Diversitatea lor a fost pe alocuri deconcertanta, variind de la "cine este modelul tau?" pana la "Cum ai marketa un proiect la care ai lucrat in cadrul Universitatilor terminate".

Practic, bursa oferita de Bill and Melinda Gates foundation ii va asigura acesteia studiile la Cambridge si suma de 13.000 de lire/an.

Se va intoarce in Romania?

Din pacate, multe persoane de elita din Romania aleg sa se relocheze in alte state unde valoarea lor este deseori mai recunoscuta, atat pecuniar cat si social. Alexandra spune ca ar dori sa se intoarca in Romania, dar nu imediat dupa studii ci peste “vreo zece ani”.

“Stiu ca toti zic asa si aproape nimeni nu se intoarce, dar eu sunt din ce in ce mai increzatoare ca o voi face. Inainte de a ma intoarce am nevoie de suficienta experienta si credibilitate ca sa pot obtine fonduri din afara, pentru cercetare sau o companie. Pe de alta parte nu vreau nici sa raman in Anglia dupa terminarea doctoratului, cum nu am vrut sa raman nici in Germania dupa terminarea Masterului”, spune tanara.

Gaseste acel lucru in care crezi si lasa-l sa te motiveze in tot ceea ce faci.

Ea considera ca si Germania si Marea Britanie sunt state cu foarte multe oportunitati si un stil de viata bun, “dar simt ca as avea multe de invatat si din tari mai putin avantajate. Imi doresc sa lucrez un an, doi, in America de Sud sau Africa, pentru ca uneori un mediu mai putin dezvoltat din punct de vedere economic te face sa vezi stiinta si tehnologia cu alti ochi si iti poate da solutii simple si eficiente. Domeniul in care vreau sa lucrez este in diagnosticare, iar mediile cu resurse limitate imi pot oferi alte perspective”, spune ea.

“Secretele” reusitei si sfaturi de viata

Trei “secrete” ale reusitei Alexandrei ar fi determinare, sacrificiu si incredere, spune ea.

“Cuvinte de genul asta au fost spuse de multe ori, dar daca nu le simti pe pielea ta nu prea au nici un sens. Pentru mine determinare inseamna sa continuu sa muncesc atunci cand sunt deprimata si nu vreau nici sa ma ridic din pat, sacrificiu inseamna sa muncesc atunci cand as vrea sa ma plimb sau sa citesc un roman, iar incredere inseamna sa stiu ca determinarea si sacrificiul imi vor oferi o satisfactie mai mare pe termen lung”, considera ea.

Multi ii spun ca a avut o sansa extraordinara ca a ajuns aici. “Intr-adevar am avut o sansa, sansa de a creste intr-o tara si intr-o familie in care nu am murit de foame, ca am avut acces la educatie si ca am avut parinti care m-au sustinut. Multi nu au sansa asta din pacate. Dar multi o au si nu fac nimic cu ea, doar imi zic mie ca am avut o sansa pe care ei nu au avut-o. Nu se poate face nicio schimbare fara multa munca, iar sansa ti-o creezi singur. Nimic nu pica din cer, sau cel putin nu am fost eu cea atat de norocoasa”, continua ea, zambind.

Ea are un singur sfat – gaseste acel lucru in care crezi si lasa-l sa te motiveze in tot ceea ce faci.

Chiar daca e vorba de dorinta de a avansa stiinta, dorinta de a imbunatati societatea, de a raspandi cunostinte, de a crea ceva, de a schimba mentalitati, de a introduce un nou concept, de a te face auzit, de a te cunoaste pe tine insuti - nu conteaza ce e, pentru ca oricum se va schimba cu anii, e suficient sa crezi in acel ceva atunci pe moment, cand iei o decizie, cand te apuci sa faci ceva, orice ar fi.

“Si inca un sfat pe care mi l-a dat acum cateva zile bunica mea de 94 de ani: fereste-te de statul degeaba!”

Proiect propriu – SimPrints

Pe langa studii, Alexandra Grigore a gasit timp si pentru a se implica, alaturi de cativa asociati, intr-un proiect social enterprise care se axeaza pe dezvoltarea unui scanner al amprentelor (fingerprint scanner) pentru monitorizarea pacientilor in tarile in curs de dezvoltare – SimPrints.
“Eu impreuna cu un coleg din Kenya ma ocup de dezvoltarea prototipului, care este aproape gata. Am obtinut un grant de la guvernul englez si donatii de la persoane fizice iar in martie anul acesta ne vom duce cu totii in Kenya pentru a face o testare pe teren. In septembrie cel tarziu speram noi ca vom putea incepe primul studiu pilot. Ulterior speram ca vom obtine o finantare generoasa (de la investitori de impact - impact investors sau donatori) care sa ne permita productia la scara larga. Avem deja clienti potentiali, asa ca sunt destul de optimista”, spune ea.

Mai mult, proiectul a propulsat-o si in presa internationala si deci nu este deloc exclus ca in viitorul apropiat rubrica Startup a wall-street.ro sa gazduiasca inca o poveste de succes a unui roman demn de remarcat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri