Daca in martie 2012 negocia simultan cu sapte proprietari cumpararea terenului pe care l-a cautat mai bine de opt luni si avea sa-l plateasca cu circa 700.000 de euro, in prezent avocata Mona Musat pune la punct ultimele detalii privind dotarile scolii private pe care o va inaugura in septembrie.

Avocata Mona Musat, partener al casei de avocatura Musat & Asociatii, va deschide scoala privata Aletheea, in zona de nord a Capitalei, care se adreseaza claselor primare si de gimnaziu, printr-o investitie de 2,5 milioane de euro.

"Am cautat terenul opt luni de zile si am negociat cu sapte proprietari. Erau aici in birou. Trei intr-o sala, patru in alta, niciunul n-a stiut pretul pentru terenul celuilalt. Ultimul proprietar, de la care mai aveam nevoie de o bucata de teren ca sa extind terenul de fotbal, a negociat pana in ultima clipa, stiind ca am nevoie si mi l-a vandut dublu. Am reusit, in cele din urma, sa negociez si sa ii tin in frau", a declarat pentru wall-street.ro Mona Musat.

Scoala Aletheea se intinde in prezent pe o suprafata de 7.000 de metri patrati.

Scoala privata Aletheea

Cum s-a nascut ideea unei scoli private

Ideea deschiderii unei unitati de invatamant private i-a venit in urma cu patru ani, cand fiul sau, Luca, incepea scoala. Mona Musat a inceput atunci o analiza atenta a optiunilor de pe piata educationala din Bucuresti. In timp ce la institutiile de stat a constatat ca asistentii lipsesc la clase, iar dotarile si parteneriatele sunt limitate, unele scoli private s-au dovedit a fi "inchise", fara o legatura cu comunitatea locala, mediu in care copilul devenit adult va activa dupa finalizarea educatiei.

Scolile publice sunt in continuare detinute de stat, au reprezentanti in consiliul de administratie dintre cosilieri locali, oameni care nu au nici in clin, nici in maneca cu educatia.

"Scoala trebuie sa reprezinte o comunitate si nu este doar o simpla cladire. De aici se dezvolta un numar de valori, care se reflecta mai departe in procesul educational. Din pacate, unele scoli private sunt inca foarte inchise si nu au deschiderea catre parteneriate. Pana la urma copilul se slefuieste in scoala, insa apoi ii dai drumul in lume si el trebuie sa se descurce, sa stabileasca relatii. La scolile de stat presiunea este foarte mare. Numarul de elevi dintr-o clasa este prea mare, iar fondurile sunt limitate. Exista un dezinteres evident. Profesorul pleaca acasa dupa ce termina de predat materia. In plus, ministerul nu a depasit poarta institutiei, nu are parteneriate incheiate si nici nu exista interes pentru asa ceva", a explicat avocata.

In acest context, Mona Musat spune ca piata de invatamant privat are un potential urias, mai ales ca "nu avem o scoala romaneasca pura". "Copiii din ziua de astazi sunt exceptionali, au calitati pe care noi nu le-am avut la varsta lor. Mintea, logica, intuitia si gandirea lor sunt cu cinci pasi peste cum eram noi. Daca nu li se ofera un cadru unde pot sa incerce si sa-si puna ideile in practica, toata fundatia lor moare pentru ca nu se pot dezvolta. Astfel, ne-a venit ideea unui spatiu in care copiii sa iasa in evidenta si sa iasa din obiceiurile de acum, in care elevii stau in clasa, invata, isi iau notite si isi fac temele acasa. Nu mai merge asa", a precizat avocata.

Mai mult, ea a vizitat cinci scoli din Marea Britanie, Colet Court, Wetherby School, St Paul’s School, The Falcons, pentru a observa activitatea intr-un sistem de invatamant cu traditie, insa a decis ca este mai potrivit sa fondeze o scoala romaneasca.

Primii pasi pentru o scoala privata romaneasca

Terenul ales a trebuit sa intruneasca o serie de cerinte, cum ar fi intinderea si pozitionarea. "Din start nu am vrut un teren la strada, desi mi-ar fi oferit avantaje, plus apropierea de statia de autobuz, utilitati. Copii trebuie insa protejati. Am ales zona Sisesti, care este la raspantia a patru cartiere mari, Pipera, Straulesti, Aviatiei, Mogosoaia. (...) Am fost cu tatal meu pe teren si ne-am imaginat cum va arata zona peste 5-7 ani. Am considerat ca este o zona curata, cu potential, care poate deveni de interes pentru alti investitori", afirma Mona Musat.

In prezent, cladirea este finalizata, cuprinde parter si doua etaje, unde vor invata elevi din clasele primare cat si de gimnaziu. Unitatea dispune, printre altele, de 20 sali de clasa, sase laboratoare, o sala de sport si una de mese.

Mobilierul a fost achizitionat de la un producator german, care lucreaza exclusiv pentru scoli si a costat 140.000 de euro.

Scoala are o capacitate de 320 de elevi, care ar putea fi atins in 7-10 ani de la deschidere. Aletheea va fi inaugurata in luna septembrie, cand vor debuta simultan mai multe clase, de la clasa zero la clasa a 8-a, in functie de cererile depuse.

Directii cheie: numar limitat de elevi, manuale proprii, optionale la alegere

In Scoala Aletheea clasele vor fi formate din 16-18 elevi, iar pana in prezent 29 de profesori si invatatori au angajamente semnate. Taxele de scolarizare vor incepe de la cateva sute de euro pe luna pentru fiecare elev.

"Taxa scolara include programul obligatoriu, de 6-7 ore, accesul la resursele scolii, plus o serie de optionale si cluburi. In plus, exista si alte activitati pe care parintele le poate alege impreuna cu copilul si se platesc separat", a explicat Musat.

Citeste si:

    Copiii de la Aletheea vor invata dupa programa nationala, vor studia engleza, franceza, spaniola si germana si vor putea opta pentru o serie de optionale, cum ar fi cursurile de teatru, baschet, fotbal, sah, vioara, pian, scriere, citire creativa, origami, fotografie si IT&C.

    "Scoala nu se va inchide la ora 16, ci la 19. Curtea scolii va ramane deschisa mai mult timp, astfel incat copiii sa se mai poata intalni dupa ore, sa practice un sport, sa discute ori sa schimbe intre ei biletele", a mai spus Mona Musat.

    Alte idei de business in educatie

    Mona Musat vede potential in consilierea vocationala si cu un buget de 25.000 de euro ar realiza un program de acest gen.

    "Parintii proiecteaza in copiii lor de cele mai multe ori ce nu au reusit ei sa faca in copilarie. Fiecare copil are talente, aptitudini, abilitati. Daca acestea sunt vazute individual, exploatate, atunci traseul in viata de a termina scoala si de a-si alege o profesie care sa il faca fericit este asigurat. De cele mai multe ori inseamna o educatie a parintilor. Consilierea inseamna un program in care copilul sa urmeze o evaluare si o anumita traiectorie, iar parintele si scoala sa asigure constant traiectoria aceasta", a explicat Musat.

    Citeste si:

      Cu un buget de 250.000 de euro, avocata ar pune la punct un program sportiv in care sa implice scolile, parintii si autoritatile.

      Mona Musat crede in potentialul sistemului de invatamant privat, in contextul lipsurilor din educatia publica.

      "Am observat, odata cu esecurile de la bacalaureat, ca parintii au inceput sa se dezmeticeasca si sa inteleaga importanta educatiei, si chiar sa isi rupa de la gura ca cel mic sa aiba parte de o educatie buna. Cred ca sistemul privat va deveni cel mai bun, in timp ce sistemul de stat pierde teren", a incheiat Mona Musat.

      Aproximativ 100.000 de copii si elevi sunt inscrisi in unitati de invatamant private, potrivit datelor Ministerul Educatiei. Cei mai multi sunt in invatamantul postliceal si in invatamantul prescolar.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alice Gheorghe
      Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Start Up »



      Setari Cookie-uri