Are 27 de ani si de la finalul lui 2011 firma pe care o conduce se ocupa de vanzarea a sute de apartamente aflate in insolventa. Andreea Comsa, managing director al Premier Estate Management, compania care se ocupa de vanzarea unor proiecte rezidentiale ca Asmita Gardens si Ibiza Sol a povestit pentru wall-street.ro cum au mers vanzarile in cele mai reprezentative ansambluri rezidentiale din portofoliu, dar si ce presupune sa lucrezi dupa un plan de reorganizare.

Andreea Comsa a inceput sa vanda locuinte in insolventa la finalul lui 2011, cand Remus Borza, partener coordonator al EuroInsol i-a propus sa se ocupe de procesul de vanzare al proiectelor rezidentiale pe care societatea de insolventa le are in administrare.
Cariera sa in real estate a inceput insa mai devreme, in 2007 lucrand anterior pentru Monolit Development si Eka Development.
Acum, Andreea Comsa coordoneaza procesul de vanzare in proiectele rezidentiale Asmita Gardens, Ibiza Sol, Citadella Titan sau Silver Mountain. A lucrat de asemenea pentru Sydney Residence si pentru o parte din Green City.

Apartamente in proiecte in insolventa: cum este procesul de vanzare

Vanzarea unor apartamente in proiecte in insolventa vine cu avantaje si dezavantaje.

“Lucram pe un plan de reorganizare care este ca o biblie. Totul trebuie realizat exact ca in plan. Lucrand direct pentru un dezvoltator ai o mai mare flexibilitate decat cea pe care o avem noi”, spune Comsa, care a adaugat ca “avantajul major este ca ai o abordare mult mai pragmatica, cand s-a luat o hotarare nu mai oscilezi. exista o strategie foarte clara”.

Vanzarea apartamentelor in insolventa are insa si dezavantaje, printre ele faptul ca nu poti sa te joci cu discount-urile, daca sa zicem diferenta pentru a incheia o vanzare este de 1.000-2.000 euro nu poti pur si simplu sa oferi acel discount. De asemenea, ca urmare a procedurilor din reorganizare unele decizii pentru o modificare in plan pot fi mai indelungate, spune Comsa.

Cat de deschise sunt bancile creditoare? Comsa mentioneaza ca in general bancile creditoare sunt foarte deschise la sugestiile lor ca echipa de vanzare si un exemplu este si proiectul Ibiza Sol, unde procedura de insolventa a insemnat o taiere de 30% a preturilor.

Mai mult, bancile au pregatit si produse preferentiale de creditare pentru clientii care achizitioneaza apartamente in proiectele aflate in insolventa. Atat la Asmita cat si in Ibiza Sol se pun la dispozitie credite privilegiate. De asemenea si BCR pregateste un astfel de produs pentru Citadella Titan.

“Se dau dobanzi foarte bune, iar evaluarea este rapida. Circa 90% din clientii care cumpara prin credit aleg sa foloseasca produsul bancii finantatoare”, a spus Comsa.

Cum merg vanzarile in aceste proiecte rezidentiale?

Citadella Titan este cel mai nou proiect in insolventa de a carei vanzare se ocupa Premier Estate. Initial, la intrarea in insolventa, pentru proiectul rezidential cu 224 apartamente s-a dorit vanzarea in bloc a celor 178 de apartamente ramase nevandute, insa anul acesta s-a decis demararea procesului de vanzare catre utilizatorul final.

“Proiectul este intr-o etapa de pregatire, se renoveaza spatiile comune, spre exemplu”, spune Andreea Comsa. Acesta este si cel mai ieftin proiect rezidential din portofoliu, preturile incepand de la 35.000 euro cu TVA 5% pentru garsoniere si 49.000 euro plus 5% TVA pentru apartamentele de 2 camere.

Comsa estimeaza ca in 2014 va vinde 100 din cele 178 de unitati locative din proiectul rezidential.

Apartamentele in Asmita Gardens, mai scumpe

Vanzari mai mari decat in proiectele mai scumpe de vanzarea carora se ocupa: Asmita Gardens si Ibiza Sol.
In proiectul rezidential Asmita Gardens s-au vandut anul trecut 70 de apartamente in valoare totala de 6,7 mil. euro, in conditiile in care din vara media apartamentelor vandute a scazut la 4-5 pe luna.

“In Asmita, potrivit planului de reorganizare, vanzarea are loc in etape. In prima etapa transa de pret era de 900-950 euro pe mp, iar in a doua etapa pretul este de 1.050 euro pe mp, ceea ce s-a resimtit si in vanzari, avand in vedere ca pe prima transa de pret recordul a fost de 20 de unitati intr-o luna”, a spus Comsa, care a mentionat ca daca pe prima transa de pret au fost preferate garsonierele si apartamentele de 2 camere, in timp de pe a doua transa de pret merg mai bine vanzarile de apartamente de 3 si 4 camere.

In prezent in Asmita Gardens mai sunt la vanzare 320 de apartamente.

“A fost un proiect mai greu de abordat. Asmita este un proiect de care lumea se impiedica practic, foarte vizibil, Ibiza Sol este mai ascuns asa ca trebuie sa fii mult mai proactiv ca vanzator pentru ca lumea nu te vede tot timpul cand trece prin zona”, a explicat Comsa. Reducerea preturilor si proactivitatea si-au spus cuvantul din februarie 2013 pana in prezent fiind vandute circa 60 de apartamente care au totalizat 6,5 mil. euro.

In Ibiza Sol mai sunt disponibile 200 de unitati locative.

Ca orice vanzator, Andreea Comsa isi doreste cresterea portofoliului de proiecte, iar un prim pas catre piata libera a fost deja facut, Premier Estate urmand sa se ocupe de vanzarea proiectului Circului Park Tower, a carei constructie a demarat anul trecut. Acesta este primul proiect din portofoliul companiei care nu se afla in insolventa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri