Adina Mirica, economist de profesie, a lasat in urma peste 10 ani petrecuti in multinationale si a investit 25.000 de euro intr-un start-up in domeniul educatiei. Din 2011 a deschis un afterschool si o gradinita inspirate dupa model german, tara in care copii sunt incurajati sa gandeasca si sa se exprime inca de mici si in care in viitor pot avea sansa la un trai fara griji, in timp ce la noi trebuie sa stea in banci si sa asculte.

Antreprenoarea este de profesie economist, insa si-a inceput activitatea in invatamant, unde a activat vreme de cinci ani. Apoi, a facut cariera timp de 10 ani in ING.

"Eu sunt din Campulung Muscel, iar in Bucuresti am venit in anul 1997. Aici mi-a fost destul de greu sa ma descurc cu salariul de invatatoare si, printr-o conjunctura favorabila, am intrat in televiziune, unde am lucrat doi ani ca prezentatoare de stiri si editor coordonator la Tele7ABC. Ei erau pe val la acea vreme si mi-au dat un salariu de 3-4 ori mai mare decat in invatamant. Tot printr-o conjunctura favorabila am ajuns sa lucrez in ING, unde am stat 10 ani. Am intrat pe mai multe functii, de la consultant financiar si pana la manager. Dupa 10 ani ING, am intrat in alte doua companii, iar dupa ce postul meu s-a restructurat am decis sa intru in antreprenoriat", a explicat Mirica.

Avand spiritul anteprenorial in sange, dupa ce a cunoscut-o pe invatatoarea de origine germana a fiicei sale, impreuna cu aceasta a decis sa puna bazele unui afterschool in limba germana.

Cineva trebuia sa vorbeasca germana si cineva sa faca partea de management. Asa s-a nascut afterschoolul in anul 2011.

Astfel, intr-un spatiu inchiriat in apropierea Pietei Romane, a investit 10.000 de euro in amenajarea unui afterschool, caruia in 2013 i s-a adaugat si o gradinita.

Gradinita predare limba germana Kinderlachen

"In anul 2011 am investit 10.000 de euro ca sa deschidem, insa ulterior am schimbat spatiul, ramanand in aceeasi cladire, si am inchiriat o suprafata de 200 metri patrati si alti 160 mp pentru curte. Astfel, investitiile au crescut cu 15.000 de euro. Afterschoolul l-am inceput cu 10 copii, iar in prezent avem 25, cu varste in doi si 11 ani", a spus antreprenoarea.

Tarifele pentru gradinita se ridica la 1.400 de lei pe luna, iar la afterschool la 1.350 lei pe luna.

Modelul german, model de succes

"Ne-am dorit mai mult sa avem mai mult decat un afterschool sau o gradinita. Lucram mai putin cu pedepse si mai mult pe motivare pozitiva. Copiii sunt extrem de agresivi intre ei, cautam sa ii facem sa fie mai blanzi, mai toleranti. Avem programa pe care o urmam, insa ascultam si ceea ce isi doreste copilul. (...) Tot ce facem aici merge dupa sistemul german de invatamant, unde nu se tipa la ei", a precizat Adina Mirica.

Ea a adaugat ca in timp ce in unele gradinite din tara copiii nu sunt lasati sa vorbeasca, in sistemul german cei mici sunt invatati sa spuna ce simt.

"La alte gradinite copii nu sunt lasati sa vorbeasca, insa daca cel mic trebuie sa taca cat tu vorbesti, nu apuca sa spuna ce crede, nu face practica a limbii germane. La polul opus, in sistemul german copii sunt invatati sa gandeasca, sa se exprime, sa spuna ce simt. La noi trebuie sa stai in banca si sa il asculti pe profesor", a adaugat antreprenoarea.

Mai mult, aceasta a explicat ca o limba straina, implicit germana, poate asigura tinerilor un viitor mai bun.

Gradinita predare limba germana Kinderlachen

"Tarile vorbitoare de germana sunt tari puternice din punct de vedere economic. Un bun vorbitor de limba germana si cu un talent are mari sanse sa traiasca si munceasca in tarile acestea, asa incat sa aiba o viata mai civilizata. Noi aici, in Romania, ne chinuim sa traim, ei acolo nu se preocupa de nevoile de baza, sunt relaxati. Cred in limba germana si cred ca daca vorbesti doua sau trei limbi straine iti va fi bine si iti vei putea alege tara in care vrei sa muncesti", a mai spus Adina Mirica.

Afaceri de zeci de mii de euro si profit in 2014

Adina Mirica isi propune pentru acest an sa creasca numarul copiilor din gradinita si afterschool la 40, astfel incat sa obtina o cifra de afaceri de cel putin 30.000 de euro si profit.

Legat de sistemul romanesc de invatamant, antreprenoarea nu vede o imbunatatire in viitor si recomanda parintilor sa le ofere copiilor posibilitatea de a invata limbi straine.

"Ma tem ca nu vor fi schimbari in sistemul de invatamant romanesc. Hai sa ne punem copii sa invete doua sau trei limbi straine si sa-i incurajam sa studieze in strainatate si sa isi aleaga o altfel de viata, pentru ca altfel cred ca vor trai mai greu decat noi. Copii nu citesc, nu sunt incurajati sa o faca, nu au cultura generala, stau doar pe tablete si pe telefoane", a adaugat Mirica.

Aproximativ 100.000 de copii si elevi sunt inscrisi in unitati de invatamant private, potrivit datelor Ministerul Educatiei. Cei mai multi sunt in invatamantul postliceal si in invatamantul prescolar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri