Problemele si dilemele, deciziile dificile sunt constante in viata antreprenorilor, dar trebuie sa faci fata unor vremuri tulburi pentru a avea succes – fie din viata personala, fie business, fie ambele.

Ryan Novak detine un business de milioane de dolari in domeniul ciocolatei si Pizzei, intrand in business inca de la 21 de ani dupa ce in prealabil isi castiga extistenta spaland vase. In prezent,

Chocolate Pizza Company are cinci magazine fizice in patru state si produsele lor sunt vandute in peste 1.500 de locatii in SUA.

Nu i-a fost intotdeauna usor – a trebuit sa depaseasca probleme majore, la nivel personal dar si profesional insa drumul l-a invatat patru secrete pe care antreprenorii pot sa le aplice.

1. Fii pasionat

In fata multiplelor probleme, este dificil sa gandesti inaltator. Frica si anxietatea pot prabusi oameni puternici. A fi insa pasionat de ceva – orice -, te va face sa gandesti mai precis, sa ai speranta, sa iti mareasca capacitatea de concentrare. A fi pasionat inseamna a fi de neoprit, neobosit.

“In primul an ca manager eram inca student la Syracuse University. Prelucram ciocolata odata cu rasaritul soarelui, mergeam la cursuri inainte de pranz, vindeam dupa-amiaza, impachetam produse seara si imi faceam temele noaptea. Dormeam in depozit des. Eram obosit luna de luna, dar pasiunea incepe atunci cand ti se termina energia. Mi-am dublat business-ul in fiecare an”, spune antreprenorul american.

2. Gaseste-ti un mentor

Atunci cand un student este pregatit, apare un profesor. Mentorii buni nu doar te invata ci trebuie sa te si inspire. Iti ridica stacheta astfel incat sa nu esuezi ci, din contra, sa te depasesti. Nu te schimba ca personalitate ci schimba felul in care te privesti, te face sa te simti mai capabil, mai bun, ca om si antreprenor.

3. Fa-ti o promisiune

Fa-ti singur o promisiune solemna, ca vei face pe cineva sau chiar pe tine insuti/insati mandru/mandra. Studiile confirma de asemenea ca a promite verbal ca iti vei atinge anumite scopuri “programeaza” mintea sa se tina de acea obligatie, chiar daca este dificil sau periculor. Ne luam foarte in serios, ca fiinte umane. Fa o promisiune tie insuti/insati, lui Dumnezeu, cuiva pe care respecti profund.

4. Depaseste ca munca pe toti ceilalti

Visele se urmaresc dar combustibil este transpiratia, munca. Imagineaza-ti un Ferrari in parcare – arata bine, dar fara motorina este inutil. Succesul se atinge atat prin vise, dorinte, motivatii, dar si prin munca multa.

“Toti bancherii mi-au spus ca sunt prea tanar sa detin un business. Oamenii mi-au spus ca voi esua. I-am ignorat pe toti – nu lasa niciodata ca altii sa iti determine visele. Sunt primul la munca si ultimul care iese pe usa. Am vandut atat la mese pe strada cat si la usile corporatiilor si am realizat nenumarate telefoane si contacte. In 2013, dupa trei ani, am atins vanzari de 1 milion de dolari”, povesteste Novak.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri