10 secrete ale succesului in afacerile de familie
Familiile antreprenoriale din Europa de Est au contribuit in mod decisiv la dezvoltarea regionala in ultimii 30 de ani si au reprezentat o forta motrica a inovatiei si prosperitatii. Astfel, in Europa Centrala si de Est, afacerile de familie genereaza peste 30% din totalul PIB si 38% din ocuparea fortei de munca. David Bork, autorul acestui ghid, este unul dintre liderii mondiali in domeniul consilierii privind afacerile de familie.
Marius Alexandru Stanciu • 8 Iunie 2014 • Start Up










1. Valori impartasite privind privind oamenii, munca si banii
2. Autoritate impartita - acest lucru nu inseamna autoritate egala
3. Traditii - liantul care tine familia impreuna
4. Disponibilitate de a invata si a progresa - familia este deschisa noilor idei
5. Participare la activitati fara legatura cu afacerea, pentru a mentine relatiile
6. Afectiune adevarata reciproca, exprimata deschis si demonstrata prin actiuni
7. Respect reciproc, bazat pe incredere
8. Asistenta si sustinere reciproca
9. Respect pentru intimitatea celuilalt
10. Granite interpersonale bine definite.
Banii sunt un instrument complicat. Daca "traiesti pe picior mare" si te gandesti sa le oferi copiilor acelasi standard de viata, suficient ca sa traiasca in acelasi fel, inseamna ca te joci cu focul. Lasa-i sa invete sa traiasca din ceea ce castiga, plus - eventual - factorul familie.
Sursa acestui ghid: Bank Gutmann
Familiile cad adesea in capcana de a implica pe toata lumea din familie in luarea tuturor deciziilor. Acest model familial de implicare al tuturor este simptomatic pentru afacerile care nu au un principiu lar privind rolurile, responsabilitatea si raspunderea personala pentru diferite lucruri.
Transforma traditiile orale puternice ale familiei in acorduri scrise, cu caracter obligatoriu.
Capacitatea de a mentine un nivel ridicat de performanta in timp reprezinta cea mai buna dovada de competenta. O performanta "ca un foc de paie" este precum sfaraitul cotletului cand se face in tigaie, dispare intr-o clipa, iar mirosul persista ceva timp.
Viata inseamna mai mult decat afacerea de familie. Repeta: Viata inseamna mai mult decat afacerea de familie.
Atitudinile copiilor au legatura directa cu relatiile pe care le au cu parintii lor, calitatea acelor relatii si capacitatea pe care o are fiecare de a-l asculta pe celalalt. Cand asculti cu adevarat si recunosti sentimentele care se afla in spatele a ceea ce a fost spus, se creeaza si se consolideaza legatura dintre persoane.
Sursa foto: freedigitalphotos.net
Granitele, guvernanta si "Invoiala in familie" se bazeaza toate pe incredere si au scopul de a defini asteptarile, a reduce zonele de potential conflict si de a creste nivelul de incredere in respectivele relatii.
Sursa foto: freedigitalphotos.net
Caracterul construieste o decizie dupa alta. Este important ca fiecare decizie sa fie in sine integra.
Informatiile particulare de familie trebuie sa ramana particulare. Copiii trebuie sa invete acest lucru de la o varsta frageda.
Granitele determina modul in care familia va relationa cu afacerea. Lipsa definirii interfetei dintre familie si afacere sta la baza multor probleme ale afacerilor de familie. Membrii familiei nu trebuie sa se amestece in domenii in care nu au raspunderi.
Te-ar putea interesa si: