Muhammad Yunus, cunoscut ca parintele antreprenoriatului social, crede ca oamenii nu sunt facuti sa caute joburi, ci sa le creeze. In 2006, Yunus si institutia de microcredite pe care a creat-o in Bangladesh, Grameen Bank, au castigat Premiul Nobel pentru Pace “pentru eforturile lor, prin microcreditare, de a crea dezvoltare economica si sociala de jos.

“Banca saracilor” ofera microcredite fara garantie si functioneaza conform teoriei ca saracii au un potential neexploatat, pe care, prin incurajare, il pot folosi pentru a castiga mai multi bani. Banca a pornit ca un proiect de cercetare a profesorului Yunus in 1976, si s-a extins, treptat in Bangladesh si in alte tari. Grameen Bank are o rata de succes a creditelor care ar face alte banci sa para niste “institutii de caritate pentru bogati”, a spus Yunus, si arata ca microcreditarea poate fi mai eficienta decat donatiile si ajutoarele sociale pentru a combate saracia deoarece incurajeaza initiative antreprenoriale.

La conferinta TrustWomen 2014 din Londra, organizata de Fundatia Thomson Reuters, Yunus a spus ca oamenii sunt dotati cu o creativitate nelimitata, care folosita pentru a rezolva probleme in loc de a face bani, ar crea o alt fel de lume.

“Repetati dupa mine: nu suntem cautatori de joburi; suntem creatori de joburi”, a spus el. “Cauti un job? Ar trebui sa-ti fie rusine”.

“Omul este go-getter”, a spus Yunus. “Nu s-a nascut sa fie sclavul nimanui. Esti un om mare, foarte creativ”.

Citeste si:
Cum te imbraci la interviul de angajare: tinuta te aduce mai...
Cum te imbraci la interviul...

Businessurile ar trebui construite cu altruism, nu doar cu scopul de a face profit, a spus Yunus. “Asta numim justitie sociala”.

“Fiintele umane sunt dotate cu creativitate nelimitata. Daca folosim aceasta creativitate pentru a rezolva probleme, nu pentru a face bani, putem crea o alt fel de lume”, a spus el.

Dar ce fel de proiect ar dezvolta Yunus in Romania? Parintele antreprenoriatului social i-a povestit corespondentului wall-street.ro, Simina Mistreanu, care e viziunea sa.

Ce fel de proiect ati dezvolta in Romania, o tara membra U.E. care din multe puncte de vedere este inca in curs de dezvoltare?

Muhammad Yunus: Acelasi lucru (microcreditare – n.r.). Am pornit Grameen Bank in America in 2008. Acum avem opt filiale in New York cu mai mult de 25,000 de clienti, 100% femei. Mai recent, ne-am extins si in alte orase – avem filiale in Los Angeles, San Francisco, Houston, Indianapolis, Omaha. Asta in Statele Unite.

Citeste si:
60 de secunde sa iesi in evidenta! Cum sa iti scrii CV-ul, pentru o...
60 de secunde sa iesi in...

Avem ramuri ale programului peste tot prin Franta, Marea Britanie, Norvegia, Italia.

Ce difera in felul cum sunt implementate proiectele in diferite tari?

Muhammad Yunus: Nimic. In Statele Unite am trimis angajatii nostri din Bangladesh sa lucreze acolo pentru ca stiu exact ce trebuie sa faca. Le spunem sa nu schimbe nimic. Daca nu functioneaza, nu functioneaza; nu schimba. Dar functioneaza minunat, in proportie de 100%.

Ce alte planuri mai aveti in afara de microcreditare?

Muhammad Yunus: Businessuri sociale. Ne ocupam de businessuri sociale in mai multe tari precum Germania, Franta, Marea Britanie acum incepe. Lucram in Brazilia, Columbia, Haiti, Albania si alte tari. Ar trebui sa ne apucam de treaba si in Romania la un moment dat.

Citeste si:
Realitate: Tinerii viseaza la joburi care NU vor mai exista in viitor
Realitate din piata muncii:...
Sursa foto: trustwomenconf.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »Citeste si
Trei din zece angajati propun ca Valentine's Day sa fie declarata zi libera
Setari Cookie-uri