Cartea zilei, propusa de un manager: The Lean Startup

Cartea zilei la WALL-STREET 360, propusa de Sorin FAUR, director HR Coordinator for Balkans in cadrul BDO, este The Lean Startup, de Eric Ries, care explica cum antreprenorii din ziua de azi se folosesc de inovatia continua pentru a crea afaceri de succes.

"Am citit cartea The Lean Startup in Statele Unite, la MIT, unde am urmat un program specializat in inovatie si antreprenoriat. Lean Startup este o metoda gandita sa creeze cele mai putine bariere in dezvoltarea unui business. Este o abordare care iti permite sa investesti foarte putine resurse intr-un start-up si sa validezi rapid ideea de afaceri. Principiul de baza este ca daca trebuie sa esuezi, atunci fa-o repede si ieftin si muta-te la urmatoarea idee", spune Sorin Faur, la WALL-STREET 360.

Ca miscare, abordarea Lean Startup trebuie sa evite doctrinele si ideologiile rigide. Trebuie sa evitam caricatura unei formule stiintifice scortoase sau lipsa umanitatii in munca. De fapt, stiinta este unul dintre scopurile cele mai creative ale umanitatii. Consider ca aplicarea acestor principii in antreprenoriat va debloca un depozit urias de potential uman.

Cum ar arata o organizatie daca toti angajatii sai ar fi inarmati cu superputerile organizatorice Lean Startup?

Aceasta este o carte pentru antreprenori si viitori antreprenori. Cele cinci principii ale LEAN STARTUP, care stau la baza celor trei parti ale acestei carti, sunt urmatoarele:

Citeste si:
Fondatorul agentiei de inovatie nr. 2 in lume, catre antreprenori:...
Fondatorul agentiei de...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

1. Antreprenori se gasesc pretutindeni. Nu trebuie sa lucrezi intr-un garaj pentru a face parte dintr-o companie startup. Conceptul antreprenoriatului ii include pe toti cei care lucreaza in ceea ce se intelege printr-o companie startup: o institutie umana menita sa creeze noi produse si servicii in conditii de extrema incertitudine.

2. Antreprenoriatul inseamna management. O companie startup este o institutie, nu doar un produs, asadar necesita un nou tip de management, special ajustat pentru acest context de extrema nesiguranta.

3. Invatare validata. Companiile startup exista nu numai pentru a face lucruri, bani sau a oferi servicii clientilor. Ele exista pentru a invata cum se construieste o afacere sustenabila.

Citeste si:
Cartea zilei: The 12 Principles of Manufacturing Excellence
Cartea zilei: The 12...

4. Construieste-Evalueaza-Invata. Activitatea fundamentala a unei companii startup este aceea de a transforma ideile in produse, de a evalua raspunsul clientilor si apoi de a invata daca trebuie sa pivoteze sau sa persevereze. Toate procesele reusite de lansare trebuie ajustate pentru a accelera aceasta bucla de reactie.

5. Contabilitate pentru inovare. Pentru a imbunatati rezultatele antreprenoriale si pentru a pastra antreprenorii responsabili, trebuie sa ne concentram pe lucrurile plictisitoare: cum sa masuram progresul, cum sa fixam jaloane, cum sa prioritizam munca.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri