Osnat Peled, director general Mentor Finance, fost cetatean israelian relocat in Romania cu 10 ani in urma, crede ca Romania are capacitatea si creativitatea de a se dezvolta ca natiune start-up si antreprenoriala, reabilitand in acelasi timp economia tarii.

“Intalnesc in fiecare saptamana oameni talentati ce detin companii in crestere cu potential ridicat, ce vin cu idei bune, insa le lipsesc instrumentele si cunostintele pentru a-si transforma afacerea intr-o poveste de succes.

Israelul de exemplu este o inspiratie: o tara mica, fara resurse naturale, care produce mai multe companii start-up de succes decat alte tari mari: Japonia, China, India, Canada, chiar si Marea Britanie, conform U.S. Council on Foreign Relations. In Romania potentialul este urias, piata este mare si exista un acces larg la Europa si la indivizi talentati. Observam o tendinta a companiilor internationale de a alege sa opereze afacerile in Romania, cu o echipa romaneasca locala; prin urmare cunostintele si talentul exista in aceasta tara “

Conform lui Peled, elementele cheie pentru orice afacere de succes, in special pentru o companie start-up (start-up in orice domeniu, nu doar high-tech) se bazeaza pe combinatia dintre dezvoltarea afacerii si acces direct la fonduri, indiferent daca acestea sunt fonduri private sau solutii de finantare corporate. Aceste doua elemente pot face diferenta dintre succes si esec, in special in etapa de start-up a companiei.

“Majoritatea managerilor si proprietarilor de afaceri pe care i-am intalnit constientizeaza foarte putin varietatea resurselor financiare pe care le pot folosi pentru compania lor, atat pentru nevoile de investitii cat si pentru capital de lucru.Fondurile pot schimba intr-adevar strategiile de business si deschid noi segmente pentru dezvoltare. Majoritatea companiilor mici si mijlocii nu stiu ca au acces la finantare si in unele cazuri le lipsesc cunostintele pentru a-si prezenta ideile unui investitor, banci sau fond de investitii “

Osnat Peled, director general Mentor finance, compania internationala de finantare parte din Mentor Group Holdings, activeaza in consultanta de afaceri de 18 ani. Dansa a inceput activitatea in consultanta pentru Ministerul Economiei Israel, printr-o divizie speciala pentru a crea instrumente pentru antreprenori aflati la inceput, cat si pentru afaceri active.

In sectorul privat, Peled a sprijinit, atat in Israel cat si in Romania, companii din toate domeniile, productie, lanturi retail, dezvoltatori imobiliare, high tech si start-up intr-o varietate de activitati. Utilizand o echipa profesionista formata din contabili, consilieri legali si experti in management, Mentor Finance a asistat diverse companii concentrandu-se pe proiecte de infrastructura din tari CIS si marind reteaua globala de finantatori pentru a deservi nevoile grupului si clientilor acestuia

O alta greseala comuna conform lui Peled este modul in care antreprenorii abordeaza bancile si investitorii care, in multe cazuri, nu reusesc sa transmita mesajele si cerintele clar si profesionist.

“In asemenea cazuri puteti avea un plan de afaceri foarte bine pus la punct si cu potential urias, insa daca nu cunoasteti “regulile jocului” exista posibilitatea de a nu reusi sa deschida calea. Obtinerea finantarii necesare presupune o strategie ce trebuie invatata si cu catre trebuie sa deveniti familiar, insa inainte trebuie sa fiti constienti de cateva linii directoare si sa vorbiti limba finantatorilor.”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri