Dupa 10 ani ca director de import la o firma privata, Doinita Badea (47 ani) a intrat in lumea afacerilor cu o franciza a Bancii de Joburi, companie care recruteaza si trimite romanii sa munceasca in strainatate. Antreprenoarea a investit 40.000 de euro, bani pe care estimeaza ca ii va recupera pana la sfarsitul anului, in conditiile in care "apetitul" romanilor pentru munca in afara tarii este tot mai mare.

"Nu a fost putin, nu a fost mult. Trebuie sa investesti la inceput ca sa poti sa pornesti o afacere. Imi plac oamenii si acest lucru m-a si determinat sa cumpar aceasta franciza. Este fascinant pentru ca in fiecare zi este altceva. Vin oameni noi, cunoastem oameni noi", spune Doinita Badea, acum proprietara companiei de recrutare G&D Creations, care se va promova sub brandul, logo-ul si sloganul Bancii de Joburi. Sub Banca de Joburi, cu sediul in Brasov, functioneaza alte 7 francize, din care doua in Bucuresti si celalte in Iasi, Timisoara, Targu Mures, Galati si Vaslui.

De ce este mai bine sa deschizi o afacere astazi decat acum 10 ani

Doinita Badea, inginer de profesie, si-a dorit sa aiba propriul business inca de acum 10 ani, insa nu a gasit momentul potrivit pana acum si mai ales ca si chiriile erau destul de mari. "Mi s-a parut foarte oportun acum, deschizandu-se si piata din Marea Britanie si placandu-mi foarte tare acest domeniu, sa cumpar aceasta franciza. Initial am vrut sa fac o gradinitia cu after school, dar la momentul acela nu mi s-a parut foarte indicat, avand in vedere ca numai inchirierea unei cladiri m-ar fi costat in jur de 3.000 de euro pe luna. Preturile crescusera foarte mult pe tot ce tine de partea imobiliara, de inchirieri, de cumparari. Si atunci am zis sa mai astept", a completat antreprenoarea

Si a asteptat pana in ianuarie 2015, cand a inceput efectiv sa functioneze firma sa in sectorul 1 din Capitala. Firma a fost deschisa dupa aproximativ doua luni de trecut prin birocratia statului roman si asteptat avizele necesare.

Acum, Doinita Badea estimeaza ca recupereaza investia intr-un an. Si asta pentru ca recrutarea si plasarea fortei de munca reprezinta o piata buna pentru business, in conditiile in care si romanii sunt tot mai deschisi si dornici sa lucreze departe de tara, datorita salariilor mai mari.

"Au plecat destul de multi romani in afara, dar unii au avut nesansa sa nu gaseasca nimic. Chiar astazi am primit un telefon de la niste cunostinte care sunt in Manchester, in Marea Britanie. Sot si sotie, amandoi cu studii superioare, isi doresc foarte mult sa-si gaseasca acolo un job. Plecati de un an de zile, nu si-au gasit nimic, nu mai spun pentru nivelul lor (au terminat facultatea de drept in Romania), nici macar pe un nivel inferior. M-au contactat si m-au rugat daca putem sa le gasim job in Marea Britanie", povesteste proprietara G&D Creations.

Avantajul este ca oferta de posturi in strainatate este foarte mare.

Doinita Badea a decis sa cumpere o franciza pentru ca sa spargi piata cu o firma noua este mult mai greu. Asa a ales sa contacteze Banca de Joburi, firma de recrutare infiintata in Brasov care de 14 ani trimite romani in strainatate. Banca de Joburi are contracte cu peste 15 tari, din care majoritatea in Europa, iar in 2014 s-au deschis Marea Britanie, Qatar si Emiratele Arabe Unite.

"Avantajul este ca oferta de posturi in strainatate este foarte mare. Si atunci se intampla ca apetitul romanilor pentru a lucra in strainatate sa fie foarte mare, avand in vedere diferentele salariale semnificative intre Romania si alte tari, si bineinteles ca foarte multa lume este tentata sa plece", sustine antreprenoarea.

Astfel, franciza G&D Creations are oferta de munca pe care o are si Banca de Joburi. Cele mai multe locuri de munca sunt in Marea Britanie, Germania, Franta si Grecia si pentru persoanele cu studii medii, de la muncitori necalificati, soferi de tir, asistenti sociali. Dar compania are oferte si pentru romanii cu studii superioare, pentru medici si asistenti medicali si pentru studentii si absolentii care vor sa lucreze in turism (in special in Grecia).

"Ne adresam mai mult persoanelor cu studii medii. Pentru ce cu studii superioare avem oferte «calde», ceea ce inseamna ca oferta este foarte personalizata si vin doar 10 locuri de munca odata, nu sute ca pentru cei cu studii medii. Mai sunt si joburi pentru ingineri petrolisti in Marea Nordului. Un sofer are peste 1.000 de lire pe luna, iar un medic de cel putin trei ori mai mult. Se cer medici cu experienta, mai putin medici rezidenti. Acestia din urma ar putea pleca, doar ca trebuie sa se integreze in sistemul lor si sa dea niste examene", explica Doinita Badea.

Munca in strainatate: "Astazi ajunge acolo, iar de maine incepe serviciul."

Antreprenoarea spune ca romanii sunt dornici sa plece pentru ca au siguranta obtinerii locului de munca si a unui salariu mare. Totusi, intampina greutati cand candidatul afla ca trebuie sa plateasca o taxa de inscriere pentru a putea fi demarat procesul de trimitere in strainatate. "El practic pleaca acolo cu toate actele puse la punct. Astazi ajunge acolo, iar de maine incepe serviciul. I se da adresa de cazare, este preluat de la aeroport. Oamenii se sperie cand aud de taxa pentru ca au avut foarte multi romani nesansa sa nu plece dupa ce au platit taxa la firmele respective. Dar oamenii inteleg ca, in momentul in care vin si semneaza contractul, totul este foarte sigur", a completat Badea.

Taxa este pana in 100 de dolari, in functie de program. Romanii sunt interesati, in general, de posturi de macelari in Franta, joburi in turism in Grecia, iar foarte multi pentru operatori depozite in Marea Britanie si pentru soferi de tir in Germania.

Cred ca am vazut 500 de CV-uri ca sa ne putem alege oamenii.

Insa, pe langa avantajul ofertelor de joburi care vin direct de la Banca de Joburi, sa deschizi o franciza inseamna sa reduci timpii morti pe care i-ai avea pentru inceperea unui business. Iar acesta este unul dintre cele mai mari beneficii, mai spune antreprenoarea. In plus, intri direct in operational. "Formarea echipei a fost un lucru foarte greu. Cred ca am vazut 500 de CV-uri ca sa ne putem alege oamenii. Oamenii in general vin si au pretentii. Vor salarii foarte mari, dar nu ofera foarte mult pentru lucrul acesta. Unii dintre ei sunt neseriosi, ii sunam sa vina sa semneze contractul de munca si peste o saptamana ne-au spus ca nu mai vin. Este un paradox: oamenii se plang ca nu au locuri de munca, dar cand le oferi un loc bun de munca nu vin", adauga Doinita Badea.

Dupa ce a vizualizat cate 30 de CV-uri pe zi, in compania Doinitei Badea lucreaza acum 8 persoane, din care 4 recrutori, un director coordonator, un director de marketing si secretariatul. Initial, antreprenoarea a cautat oameni cu experienta, insa apoi s-a orietant si catre persoane fara experienta in domeniu si pe care sa le formeze ulterior. "Am gasit mult mai usor asa, pentru ca oamenii care aveau in spate o experienta veneau cu pretentii salariale foarte mari. Cereau aproape 1.000 de euro, ceea ce nu este un salariu nici mare, nici mic, dar nu puteam sa ofer acest salariu acum", sustine Doinita Badea.

Antreprenoarea va promova local compania si ofertele de munca primite de la Banca de Joburi, prin campanii de publicitate si marketing, dar si prin participari la targurile de joburi organizate in Bucuresti si in tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri