Doi antreprenori romani, Cristian Ditoiu (Transfer.ro, Referate.ro, SfatulMedicului.ro) si Vlad Georgescu (Online Network Communications) au lansat acum un an o solutie de recunoastere a numerelor de inmatriculare in stream-ul video colectat de camerele de supraveghere. In doar cateva luni, produsul Metrici LPR este vandut in cinci tari din lume.

Cei doi antreprenori au facut cunostinta intamplator, gasindu-si contactele pe Internet. Totul a pornit de la o colaborare amicala, apoi au continuat sa colaboreze si, in timp, s-au imprietenit. La scurt timp, au inceput sa faca impreuna proiecte pentru diferite companii.

Prin participarea la mai multe expozitii, a aparut ideea necesitatii realizarii unui sistem de recunoastere a numerelor de inmatriculare. Dupa ce au vazut ce alte solutii exista pe piata, cei doi au ajuns la concluzia ca, pe langa faptul ca nu sunt foarte performante, sunt si scumpe. "Atunci am hotarat sa incercam sa gasim o solutie proprie. Asa am inceput Metrici LPR”, spune Vlad Gerogescu, chief technology officer si partener in Metrici.

Investitia?

Dezvoltarea software-ului care compune Metrici LPR, testarile nenumarate in conditii de laborator sau reale, analizele de piata si promovarea pe care au facut-o inainte de a semna primele contracte de distributie au presupus un efort financiar de aproximativ 100.000 euro. Aceasta investitie a fost suportata din resurse proprii, ambii lucrand la companiile proprii, in paralel.

Si totusi, cum functioneaza sistemul? Metrici LPR este format din aplicatii ce analizeaza in timp real, in mod continuu, fluxurile video de la camerele IP conectate. Sunt identificate masinile care circula si apoi sunt detectate si recunoscute numerele de inmatriculare, tarile de origine, directiile si sensurile de deplasare si coordonatele GPS. Aceste date sunt inscrise intr-o baza de date si sunt apoi prezentate utilizatorului final intr-un format usor de inteles.

Orasul prezentului incepe sa se asemene din ce in ce mai mult cu un organism viu.

Vizualizarea acestora se poate face prin intermediul oricarui dispozitiv prevazut cu un browser de web, cum ar fi o tableta, un smartphone sau un laptop. „Metrici LPR, spre deosebire de sistemele concurente, poate fi reconfigurat extrem de simplu pentru a trece de la functionare monolitica la functionare distribuita. De asemenea, este „cloud ready”, iar algoritmii adaptivi folositi nu necesita reglaje complexe. Practic, dupa ce camera video a fost conectata si reglata corespunzator, Metrici LPR recunoaste numerele de inmatriculare, indiferent de scenariul de utilizare”, explica Vlad Georgescu.

Si unde se implementeaza solutia?

Metrici LPR este util acolo unde se pierd sau unde se pot castiga bani, in urma masurarii si analizei traficului auto. Sistemele antreprenorilor romani sunt folosite la parcari cu si fara plata, controlul accesului in zone rezidentiale, sisteme de cantarire industriale pentru trafic auto de mare tonaj, benzinarii, supravegherea traficului auto stradal in localitati, pe drumuri expres sau pe autostrazi, la sistemele de taxare automata, la statiile de testare a noxelor, in service-uri auto, la accesul in parcuri industriale si pentru masurarea timpului de incarcare la rampa.

„Pe masura ce devenim mai cunoscuti in piata, identificam impreuna cu clientii nostri noi scenarii de utilizare”, spune Georgescu.

Modelul actual de business presupune un canal de vanzare format din distribuitori, fiecare mai departe mentinand o retea de integratori de sistem. Integratorii sunt cei care proiecteaza si instaleaza sistemele de supraveghere si control acces la fiecare client final. „In prezent, avem contracte cu 8 distribuitori. Din analizele facute impreuna cu acestia, putem spune ca 70% din vanzari s-au indreptat catre companii private, iar restul catre sectorul public, atat in Romania, cat si in celelalte tari in care suntem prezenti”.

Principalele provocari

Alaturi de dificultatile de natura tehnica, principala provocare pe care au abordat-o inca de la inceput a fost construirea increderii. Piata de sisteme de control al accesului si monitorizare video este una matura, cu jucatori consacrati, subliniaza antreprenorii.

„Ca nou venit, Metrici a trebuit sa demonstreze nu doar ca reprezinta cea mai buna solutie, la un pret avantajos, ci si ca ofera suport partenerilor sai, atat din punct de vedere tehnic, cat si comercial. Acest lucru cere timp si efort, iar calitatile individuale ale membrilor echipei au un rol crucial. Suntem acum in proces de extindere accelerata a retelei de parteneri, in afara Romaniei. Principala provocare pe care o avem in fata este de a mentine pe termen lung ritmul de crestere dorit. Vom putea face acest lucru, atragand alaturi de noi cativa investitori cu potential”, priveste spre viitor antreprenorul roman.

WALL-STREET.ro va va tine la curent, ca de obicei, in legatura cu o viitoare potentiala investitie intr-un startup romanesc.

Concurenta si extindere regionala

Cei mai puternici concurenti ai companiei se afla in Ungaria si Israel. „Una dintre prioritatile noastre a fost intrarea pe aceste piete, pentru a putea intelege de la fata locului modul lor de lucru si problemele cu care se confrunta”, spune Vlad Georgescu. „Ne-am adaptat rapid si, ca urmare, am gasit foarte repede parteneri care au apreciat pachetul nostru de produse si servicii. Am invatat cu aceasta ocazie sa depasim si bariera lingvistica. In mod surprinzator, cu cat ne deplasam spre centrul si vestul Europei, comunicarea in limba engleza este din ce in ce mai greoaie”. Ei analizeaza si testeaza permanent solutiile concurente, dar aleg intotdeauna rezolvari proprii.

Citeste si:

    Putem vorbi de „orase inteligente” in viitorul apropiat?

    „Principala provocare care va trebui depasita in prelucrarea euristica a datelor este, in opinia noastra, intelegerea contextului. Orasul inteligent este un concept foarte ambitios, ce presupune gestionarea si interconectarea automatizata a proceselor care il fac sa functioneze, in folosul locuitorilor sai. Orasul incepe sa se asemene din ce in ce mai mult cu un organism viu”.

    Vom vedea in anii urmatori, poate si la noi, o conlucrare din ce in ce mai stransa dintre sistemele de transport, utilitati, colectare a deseurilor, constructii s.a.m.d. Intelegerea contextului inseamna ca procesele de control si gestiune vor putea face diferenta, spre exemplu, dintre o statie de autobuz aglomerata din cauza orei de varf si una aglomerata temporar, din cauza ploii torentiale care i-a facut pe trecatori sa se adaposteasca acolo. In acest din urma caz, nu va fi necesara suplimentarea mijloacelor de transport.

    Citeste si:

      „Metrici ofera prin solutia LPR, un instrument cu care se poate masura foarte precis dimensiunea si componenta traficului auto. Aceste date sunt esentiale pentru o coordonare eficienta a acestuia. In viitor, pe baza experientei acumulate, vom oferi si alte instrumente, de exemplu crowd si line detection, people counter”.

      Din 2013, afaceri de 50.000 euro

      Sfarsitul anului 2013 a adus antreprenorilor primele contracte de distributie semnate cu parteneri din Romania, iar in 2014 au reusit extinderea retelei in Ungaria, Serbia, Danemarca si Israel. A urmat o campanie sustinuta de promovare si traininguri. Cifra de afaceri realizata anul trecut a fost putin sub 50.000 euro. In anul 2015, ne asteptam la o crestere a acesteia de 8 pana la 10 ori.

      Cum ti se pare business-ul antreprenorilor si nisa pe care au intrat? Consideri ca Bucurestiul (sau alt oras din Romania) ar putea deveni „oras inteligent”, in viitorul apropiat? De ce (nu)?

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Start Up »



      Setari Cookie-uri