Multe dintre afacerile de succes la nivel mondial, care au revolutionat lumea in care traim, au fost privite cu neincredere la debut. Putini ar fi pariat pe potentialul Facebook, Tesla sau Amazon, dar poate tocmai acest lucru le face mai speciale, iar pe fondatorii lor i-a transformat in niste guru ai antreprenoriatului. Va prezentam mai jos 10 start-up-uri "ridicole" care au dovedit ca inovatiile nu pot fi anticipate.

  1. Amazon. Jeff Bezos a gandit aceasta librarie online intr-o "epoca" in care clientii erau inca speriati sa isi foloseasca cardurile de credit pe Internet. In plus, cine s-ar fi gandit ca ar fi dispusi sa astepte o saptamana pentru o carte, la care sa mai plateasca si costuri de transport. Avand in vedere succesul Amazon, se pare ca a cantarit mai mult timpul economisit fata de cumparaturile in magazinele fizice.
  2. Google a fost la momentul lansarii al 20-lea motor de cautare. Alti antreprenori temerari au crezut ca vor da lovitura cu un motor care sa ordoneze Internetul, insa doar Google a reusit sa atraga miliade de utilizatori. Mai mult, faptul ca motorul de cautare avea un design minimalist, fara nicio reclama sau stire care sa atraga utilizatorul, parea sa fie un mare dezavantaj pentru profitabilitatea companiei. In prezent, insa, gigantul face profit de miliarde de dolari trimestrial.
  3. Tesla. Excentricul Elon Musk, ajuns acum miliardar, nu s-a limitat sa vanda baterii pentru gigantii auto din Detroit, ci a dorit sa isi construiasca propriul brand de automobile si propria retea de distributie. Compania care vinde masini electrice a triumfat, desi a luat fiinta in timpul recesiunii. In prezent, miliardarul Musk pariaza pe o baterie de apartament care promite sa alimenteze orice casa cu energie solara.
  4. Firefox este o alta idee care parea sa moara din fasa, avand in vedere ca 90% dintre utilizatorii de PC-uri foloseau browser-ul preinstalat al Microsoft. Doi tineri programatori au reusit, insa, in 2004 sa creeze un browser mult mai performat decat Internet Explorer.
  5. Twitter este o retea sociala cu multe limitari. Nu poti scrie un mesaj mai mare de 140 de caractere, nu poti posta imagini, iar postarile nu sunt private. Nimeni nu s-ar fi gandit ca va avea un asemenea succes in intreaga lume, nu si in Romania.
  6. LinkedIn. Putini s-ar fi gandit ca o retea sociala pentru profesionistii din diverse domenii, care tinteste angajatii de 30-40 de ani care isi schimba job-ul odata la 5 ani, va deveni un succes global.
  7. Facebook este o alta poveste de succes care a revolutionat felul in care comunicam. Desi a fost conceput pentru cele cateva mii de studenti antisociali din prestigioasele universitati americane, Facebook a devenit rapid un fenomen global si a "ingropat" reteaua sociala MySpace, care era la moda la momentul lansarii Facebook.
  8. Virgin Atlantic este reteta de succes in aviatie, o industrie cu bariere de intrare foarte mari, cu profitabilitate redusa si deloc "amuzanta". Miliardarul Richard Branson a reusit sa faca din Virgin Atlantic o companie aeriana deosebita, mizand pe filme amuzante despre siguranta zborului si reclame inedite.
  9. iOS este sistemul de operare al dispozitivelor mobile lansate de Apple. Gigantul din Cupertino a pariat pe un sistem de operare care nu permitea clientilor sa ruleze milioanele de aplicatii dezvoltate pentru Windows, Linux sau Mac OS. De asemenea, Apple este si foarte riguroasa la aprobarea aplicatiilor pe acest sistem. In pofida acestor impedimente, popularitatea iOS este la cote ridicate.
  10. SpaceX este un alt pariu indraznet al excentricului Elon Musk, care a dovedit ca poate sa concureze NASA si sa revolutioneze tehnologia aerospatiala. Putini ar fi crezut ca o companie privata poate sa realizeze lucruri mai marete decat agentia spatiala americana.

Sursa foto: tehnologie_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri