Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a lansat un program care ii invata pe studentii a zece universitati din Romania sa isi realizeze un plan de afaceri, mentorii fiind atat antreprenori cat si profesori, a declarat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in cadrul institutiei.

Programul denumit „Primul meu business plan” va consta in workshop-uri, iar mentorii vor fi intreprinzatori (tineri, dar si antreprenori cu experienta de 10-20 de ani in domeniu) si profesori. Obiectivul programului este sa implice zece universitati si 100 de studenti din fiecare universitate in primul an. Ministerul Economiei a incheiat parteneriate cu sapte universitati: A.S.E., Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea ”N. Titulescu”, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu si Universitatea ”Dunarea de Jos” din Galati.

„Va fi un mix intre lectori si profesori antreprenori. Vom invita si reprezentanti ai statului, colegi care gestioneaza programe de finantare nerambursabila sau colegi din alte ministere care se ocupa de proiecte de fonduri europene pentru antreprenori. Avem nevoie de un plan de business nu doar cand lansam o afacere, dar si cand ne dorim sa obtinem o finantare de la un investitor”, a declarat Vrinceanu.

Workshop-urile se adreseaza tuturor studentilor dintr-o anumita universitate, indiferent de facultatea pe care o urmeaza. Accesul la traininguri se face in baza unei inscrieri, fara selectie.

Degeaba avem idei de afaceri daca nu cream un business

Lansarea programului vine in contextul in care 52% dintre studenti vor sa creeze o afacere, iar 61% dintre antreprenori spun ca educatia primita de tineri nu ii pregateste penru a dezvolta o afacere, potrivit datelor Barometrului Antreprenoriatului Romanesc lansat de EY si Raiffeisen Bank.

Citeste si:
Companiile de stat nu stiu la ce sa foloseasca banii de pe bursa
Kurt Weber, Horvath &...

„Pe langa accesul la finantare limitat si birocratia excesiva, unul dintre lucrurile identificare de antreprenori ca fiind o bariera este educatia antreprenoriala. De asemenea, am sesizat ca studentii isi doresc sa transforme o idee intr-o oportunitate de business. Cum executi o idee de afaceri? Degeaba avem idei de afaceri daca nu cream un business, iar raspunsul pentru acest lucru este realizarea unui plan de business”, a mai spus Claudiu Vrinceanu.

Workshop-urile vor incepe in luna iunie, primele trei traininguri urmand sa aiba loc la Academia de Studii Economice. Programul va continua in celelalte universitati in lunile in octombrie-noiembrie.

O saptamana de mentorat alaturi de un antreprenor

“Eu cred foarte tare in planul de afaceri, in bucata de tabel pentru ca ea este cea care verifica realitatea. Aceea imi zice daca imi ajung sau nu banii pana in aprilie. Daca nu, inseamna ca trebuie sa ma angajez”, afirma Sergiu Negut, business angel si profesor la Maastricht School of Management.

Programul va cuprinde si o competitie in care premiul va fi o saptamana de "shadowing", mai exact o saptamana in care studentul va sta in preajma unui antreprenor care ii va fi mentor.

Citeste si:
Iohannis intoarce in Parlament legea stimularii antreprenoriatului
Klaus Iohannis intoarce in...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »Citeste si
Sectorul IT romanesc "duduie", dar de ce pe bursa nu se vede nimic?
Setari Cookie-uri