Costurile de lansare ale unui start-up in IT sunt gigantice, iar antreprenorii isi dau seama de acest lucru abia dupa ce incep sa dezvolte afacerea, a declarat pentru wall-street.ro, Bogdan Putinica, antreprenor si vicepresedinte senior la nivel global in cadrul Enea Services Romania, filiala locala a furnizorului suedez de software si servicii

Afla de ce crede Bogdan Putinica, vicepresedinte la nivel global al Enea, ca ideea de a deschide un start-up in IT este cusuta cu ata alba, in cadrul conferintei Inovatia in IT&C, organizata de Wall-Street.ro. Conferinta are loc maine, 14 iunie, la TechHub. Inscrie-te aici.

Bogdan Putinica a fondat in anul 2000 alaturi de Daniel Bogdan compania de software embedded IP Devel. In 2006, IP Devel a trecut printr-o tranzactie cu furnizorul de servicii de recrutare si leasing de personal Adecco, iar in 2008 compania a fost preluata integral de suedezii de la Enea.

Bogdan Putinica este astfel printre putinii antreprenori care au devenit ulteriori manageri, majoritatea facand pasul invers. In prezent, Putinica este vicepresedinte la nivel global in cadrul Enea, companie care lucreaza inclusiv pentru Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Numeroase programe de stat

“Ideea de a deschide companii este putin cusuta cu ata alba. Pentru prima data, am realizat in urma cu cateva zile ca statul roman a inceput sa faca multe lucruri pentru antreprenoriat. Acum cativa ani as fi zis ca institutiile statului arunca banii pe fereastra si ne trimit la targuri pe cine stie unde. Dar am vazut atatea programe, finantari, proiecte speciale pentru femei. Bravo! Daca banii se duc unde trebuie si cineva isi face o covrigarie cu bani de la stat, bravo. Aceasta este o metoda de a forma o clasa de mijloc, iar statul roman investeste in ea. Nu sunt destule milioane, pentru ca toti am vrea sa facem afaceri cu bani europeni sau de la stat. Dar sunt cateva si este important ca exista. Dar, pentru IT, aceste fonduri nu sunt suficiente”, a afirmat Putinica.

El a adaugat ca in acest caz solutia start-up-urilor de tehnologie este sa obtina finantari de la business angels, fonduri de investitii sau sa se inscrie in program de tip seeding inca de la inceput.

Pentru un antreprenor ideea de a atrage un business angels este un schimb scump

“Iar acest lucru pentru un start-up este un schimb scump, practic antreprenorii isi vand actiunile intr-un moment in care intelegerea asupra valorii lor este la inceput de drum. Oricine vrea sa se apuce acum de antreprenoriat in IT are costuri gigantice. In general, te izbeste partea te costuri abia cand te apuci, ai costuri de infrastructura, salarii, licente, toate lucrurile pe care trebuie sa le faci pentru a atrage acesti oameni. Atractia talentului costa o caruta de bani. Si nu mai zic de termenele de plata. Daca da peste tine ghinionul sa faci afaceri cu statul, plata este de la un an de zile in plus. Daca asa merg lucrurile, o companie care vrea sa faca business in Romania trebuie sa devina banca, sa isi securizeze cash flow-ul pe doi ani. Pe zona de start-up, cei care au idei, ar trebui sa faca cercetare. Asa cum este baiatul care face roboti care monteaza circuite pe placi de superviteza sau cei care au facut scannere pentru camioane (n.red. MB Telecom). Acolo este valoarea care trebuie scoasa din tara asta. Daca mergem in zona de lohn, de outsourcing, nu rezolvam nimic. Sunt tone de concursuri, de incubatoare, acolo ar trebui sa mearga antreprenorii”, a adaugat vicepresedintele Enea.

Enea are 270 de oameni in Romania, dintre care 260 sunt in Bucuresti si zece la Iasi, intr-un centru deschis la inceputul acestui an. Enea Software Romania a inregistrat afaceri de 9,2 milioane de euro si un profit net de 985.000 de euro in 2015, conform Ministerului de Finante. Anul trecut, compania a avut un numar mediu de 236 de angajati.

Astfel, businessul din Romania inseamna aproximativ 20% din afacerile grupului suedez care anul trecut a avut afaceri de aproximativ 51 de milioane de euro (481 de milioane de coroane suedeze), potrivit raportului financiar al Enea. Compania avea anul trecut 403 angajati la nivel global, in birourile din Europa, America de Nord si Asia.

Enea lucreaza pentru clienti din domenii precum telecomunicatii, auto-moto, medical si aerospatial (inclusiv pentru ESA- Agentia Spatiala Europeana).

Afla de ce crede Bogdan Putinica, vicepresedinte la nivel global al Enea, ca ideea de a deschide un start-up in IT este cusuta cu ata alba, in cadrul conferintei Inovatia in IT&C, organizata de Wall-Street.ro. Conferinta are loc maine, 14 iunie, la TechHub. Inscrie-te aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri