„Sunt multi antreprenori care spera sa obtina fonduri europene, chiar daca mai sunt doar trei saptamani pana la data limita a depunerii actelor”. Desi poate parea straniu, avand in vedere birocratia din domeniul fondurilor europene, este un lucru obisnuit, spune Rodica Lupu, managing partner al companiei de consultanta Loop Operations. Afla mai multe despre ce ar trebui sa stie un antreprenor care vrea sa isi finanteze afacerea cu banii Uniunii Europene.

Dupa ce aproape zece ani a lucrat in adminstratia publica, din 2010, Rodica Lupu s-a concentrat pe Loop Operations, o companie de consultanta in domeniul fondurilor europene pe care o fondase in 2004 si care initial se ocupa de comunicare.

Antreprenoarea a terminat Facultatea de Litere (romana-engleza) din cadrul Universitatii din Bucuresti in anul 2000, iar din 2001 a inceput un stagiu de practica la Guvern. A lucrat in institutie intre 2002 si 2003, mai exact la Secretariatul General al Guvernului unde se ocupa de evenimente speciale.

„Era un un nivel foarte inalt pentru varsta mea de atunci: 24 de ani. Lucram cu secretari de stat, seful SPP, inalti functionari. Erau oameni fermi, pretentiosi, duri, cu experienta foarte mare, iar diferenta de varsta era enorma. Acest lucru m-a ajutat sa-mi dezvolt partea de fermitate si structura. Astfel, dupa ce organizezi un summit, sa te ocupi de un lucru in mediul privat, adica de un eveniment relativ redusa ca dimensiuni, nu mai era chiar o provocare”, spune Lupu.

A coordonat transpunerea in Romania a uneia dintre cele mai importante directive europene

A lucrat apoi timp de aproape un an la Ambasada Marii Britanii. In 2004 a aplicat pentru a deveni consilier in afaceri europene, de acest domeniu ocupandu-se pana in 2010. Printre cele mai importante proiecte pe care le-a coordonat in aceasta perioada s-a numarat transpunerea directivei servicii in Romania, un proiect de trei ani.

„Liberalizarea pietei serviciilor este extrem de importanta la nivelul Uniunii Europene. Aceasta directiva din 2007 se refera la aproape toate sectoarele de servicii, adica este legata de 70% din PIB-ul european. Explicata foarte simplu, ea ar permite ca o afacere sa se comporte pe piata interna a Uniunii Europene asa cum ar face-o pe piata nationala”, afirma fondatoarea Loop Operations.

Daca esti intraprenorial, devii mult mai repede remarcat. Ceilalti nu stiu ce poti

In perioada in care s-a ocupat de aceasta directiva a descoperit potentialul fondurilor europene.

„Astfel, incercand sa am rezultate mai bune pe implementarea acelei directive am atras fonduri europene si am creat un proiect pentru o platforma de informare la nivel national. Astfel, am obtinut 5 milioane de euro fonduri europene. Daca am promova mai mult intraprenoriatul (n.red. antreprenoriat, propuneri de idei, proiecte in cadrul unei companii), calitatea mediului de business, a celui ONG, calitatea vietii s-ar imbunatati. Daca esti intraprenorial, te faci mult mai repede remarcat pentru ca iti pui in valoare calitatile, tu te cunosti si stii ce poti sa faci. Angajatorul nu are de unde sa stie de ce esti in stare daca nu propui, daca nu faci tu. Companiile performante se bazeaza mult pe intraprenoriat”, explica Lupu.

De la afaceri europene la fonduri europene

Experienta atragerii acestor fonduri, dar si faptul ca din 2004 era parte a Junior Chamber International (JCI-organizatie a tinerilor lideri si antreprenori) au determinat-o ca din 2010 sa se concentreze pe propria afacere.

„Punand cap la cap lucrurile a aparut ideea acestei afaceri, nu aveam o strategie in acest sens inainte de a lansa noua linie de business”, explica antreprenoarea.

Loop Operations are o echipa de zece persoane, dintre care o parte sunt angajati part-time. Compania s-a ocupat in general de proiecte mari, adica de finantari de sute de mii si milioane de euro pentru ONG-uri, institutii publice si companii de training. De asemenea, compania a gestionat mai ales solicitari de finantare pentru resurse umane, capacitate administrativa si mai putin pentru modernizare, tehnologizare/ retehnologizare.

Loop Operations a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 350.000 de euro si un profit net de 110.000 de euro, conform Ministerului de Finante.

Rata de succes a Loop Operations este de 80%. Proiectele europene vizeaza investitii pe termen mediu si lung.

Planul companiei nu trebuie sa se bazeze pe finantare europene

„Daca ai nevoie de un proiect urgent, iti zicem ca nu se poate. De asemenea, ceea ce iti doresti sa obtii ar trebui sa nu afecteze structural compania. Obtinerea finantarii trebuie sa fie mereu vazuta ca fiind in plan secundar Trebuie sa existe un plan A in care compania functioneaza in mod obisnuit, iar cel B este cel optimist, in care obtine fonduri europene. Se intampla frecvent ca un client sa spuna ca a aflat de lansarea unui apel de proiecte, iar termenul este peste 3 saptamani. Si ne spun <<Fa-mi si mie un proiect>>. Este hilar ca dupa atatia ani de eforturi se mai intampla asa, dar aceasta situatie este inca frecventa. Dureaza mult elaborarea unui proiect, dar difera de la caz la caz.. In general, din momentul in care un client semneaza cu un consultant dureaza cel putin un an pana demareaza proiectul. Si acesta nu este un termen lung", afirma sefa Loop Operations.

Chiar daca un proiect este fezabil, sunt foarte multe conditii de indeplinit, iar clientii nu reusesc intotdeauna de la prima depunere.

"Proiectele din start pleaca de pe pozitii diferite, unele au punctaj bun din prima pentru ca sunt pe axe prioritare, sunt bine gandite, companiile au maturitate. Chiar daca faci un plan de afaceri bun, daca acesta nu este pe un segment prioritar, pierzi puncte.”, explica Lupu.

Unii clienti cred orbeste in ceea ce le spune functionarul

Ea adauga ca cel mai important este ca un client care apeleaza la un freelancer sau la o firma de consultanta in fonduri europene sa aiba incredere in ceea ce a ales.

"Unii cred orbeste in ceea ce le zice functionarul. In business nu poti lucra pe vorbe, ci pe lucruri scrise. Trebuie sa ai incredere in consultant, apeleaza la el, dar ai imcredere in el. Gaseste fie firma, fie omul in chiar crezi. Sunt companii care si-au facut singure proiectele, dar sunt mature si multe dintre ele si-au dezvoltat propriile echipe sau un om specializat pentru acest lucru. Totusi, aceasta se intampla mai rar pentru ca este un domeniu pe care il stapanesti in timp. Intr-adevar, nu ar trebui sa fie atat de complicat sa aplici pentru finantare europene, dar nu cred ca se poate elimina ceva din birocriatia initiala, cel putin la depunere. Ghidurile iti explica ce tip de proiecte sunt eligibile, cine poate aplica, in ce conditii. Este firesc sa fie complicate pentru ca sunt finantari nerambursabile, este vorba bani pe care nu-i mai dai inapoi. Daca mergi la banca, e la fel de stufos, dar dai si garantie si banii inapoi. Este normal ca in cazul in care primesti bani si nu ti se mai cer inapoi finantatorul sa se asigure ca banii sunt investiti cum trebuie, pe prioritati stabilite de catre acesta. Noua nu ni se mai par atat de complicate lucrurile. Dar cred ca este ineficient ca cineva sa incerce sa faca singur un proiect. Nu spun acest lucru pentru ca sunt consultant...daca nu as fi, nu as face un proiect singura, ci as cauta un profesionist in care sa am incredere", afirma Rodica Lupu.

In 2015, Loop Operations a fondat in Bucuresti Ingenius Hub, un spatiu dedicat tinerilor antreprenori si persoanelor interesate sa inceapa o afacere, acesta oferind consultanta pentru atragerea de fonduri europene pentru start-up-uri si o echipa de experti pe diverse domenii (contabilitate, financiar, marketing, juridic, PR, etc.). Hub-ul a fost lansat ca parte a unui proiect cu finantare europeana nerambursabila, derulat de Loop Operations, in parteneriat cu ASE Bucuresti, CCDL si Arott.

Afla mai multe despre Ingenius Hub in editia de maine a wall-street.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri