Are o poveste impresionanta. Il cheama Peter Hurley si este de origine din Irlanda, fiind mutat in Romania de 23 de ani. In primii 15, a lucrat in advertising, insa in ultimii sapte s-a dedicat, exclusiv, unui proiect de suflet – Drumul Lung Spre Cimitirul Vesel.

Si cand spunem ca s-a dedicat exclusiv, fix acest lucru inseamna. Peter a renuntat la un salariu bun si o viata mai mult decat decenta, investind absolut tot ce a avut in evenimentul pe care il mentine pana la a saptea editie, anul acesta.

Interviul cu el l-am avut prin telefon. „Sunt la volanul unei masini imprumutate de un prieten. Nu am apartament, nu am practic aproape nimic pe numele meu – insa nu ma dau invins, anul acesta va fi cea mai mare editie a evenimentului de suflet, zona de care m-am indragostit acum ani de zile – Maramuresul”, spune el.

In 2003 a vizitat pentru prima oara zona de nord a tarii si, imediat, si-a propus sa faca ceva pentru punerea in valoare a regiunii. Astfel s-a nascut ideea proiectului Drumul Lung.

Ce scopuri are festivalul

Festivalul creat de Peter Hurley are ca scop promovarea si sustinerea satelor romanesti pastratoare de traditii, pe care irlandezul le considera adevarate comori vii. La aceasta editie, a saptea, satele maramuresene au inteles importanta mesajului acestuia si au decis sa se implice, prezentandu-si fiecare specificul local.

„Intr-un efort comunitar cu adevarat impresionant si remarcabil la nivel national, nemaiintalnit intr-un festival in Romania, toate cele 63 de sate din Tara Maramuresului s-au activat sa participe, fiecare cu cate un eveniment – mai mic sau mai mare – unde vizitatorii pot sa se intalneasca cu valorile autentice ale satului traditional”, spune Peter.

„S-a pregatit o serie impresionanta de interactiuni, noi le zicem micro–calatorii, concepute pentru oameni cu interese diferite si specifice, dar toti conectati la un scop comun: descoperirea si aprecierea culturii satului traditional viu, o calatorie placuta si sanatoasa catre propriile obarsii. Cream PUNTI! Punti intre rural si urban – fie acesta urban romanesc sau strain. Punti intre generatii – mai ales generatii din zona rurala, mai ales in Maramures. Vrem sa confirmam ca valorile autentice au relevanta pentru tineri, din oras si din sat”.

Peter nu se asteapta ca, imediat, romanii sa plece din zona urbana si sa se mute la tara. Nici macar sa ne schimbam obiceiurile de a manca sau a polua, insa, prin miscarea starnita de el, spera sa starneasca spiritul nationalist, sa privim cu mai mare respect viata rurala si traditiile.

Fara casa, fara masina, fara bani. Cum reuseste?

Din sponsorizari si un pret minim de 100-200 de lei per eveniment, Peter reuseste, anual, sa stranga intre 200 si 300.000 de lei. Toti acesti bani sunt reinvestiti si, mai mult, tot timpul pune si din bani proprii pentru a sustine Drumul Lung.

La editia de anul trecut, Peter s-a zbatut cel mai mult. „Aveam doar 18 lei in buzunar si a trebuit sa fac autostopul pentru a ajunge la eveniment”, povesteste el.

„Anul acesta este mai usor. Sora mea, care sta in Irlanda, si-a dat seama ca nu o sa renunt la ideea acestui concept, eveniment, asa ca m-a sunat in ianuarie si mi-a spus ca ma va sprijini, asa ca mi-a trimis bani in fiecare luna. Mi-am dat tot timpul si toti banii pentru eveniment. Recunosc, nu este foarte acceptabil si normal ca cineva sa faca asa ceva, insa consider ca fiecare dintre noi trebuie sa faca sacrificii pentru binele mai multora”.

Numarul participantilor nu este foarte mare – Peter asteapta circa 5.000 de oameni, plus cei care se afla, efectiv, in sanul comunitatilor – cele 63 de sate si localitati.

„Nu trebuie sa asteptam politicienii sa salveze satele romanesti, traditiile. Noi insine trebuie sa facem asta. Romania are cea mai mare populatie care traieste in Carpati. Pe vremea cand Dacian Ciolos era Comisar European pentru Agricultura, a facut ceva excelent - a lansat asa zisele «produse montane». Este un lucru bun pentru revigorarea acelor produse sanatoase, realizate in zone muntoase”.

Pentru promovare, Drumul Lung a incheiat mai multe parteneriate – inclusiv la festivalul Untold a fost promovat evenimentul, pe gratis. Un prieten al evenimentului, care are o tiparnita, a tiparit, tot gratuit, 10.000 de flyere, in timp ce altul a donat hartia necesara, rezistenta la intemperii. „Nu am decat doi angajati, colegi, platiti – dar nu este vorba de sume mari. Restul sunt voluntari – si avem foarte, foarte multi”, mai spune Peter.

Anul acesta, cea mai potrivita cale de ajuns la festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este cu trenul festivalului, spune el. In seara zilei de 13 august, la ora 18:00, va pleca din Gara de Nord, Bucuresti, un tren al festivalului, cu vagon de dormit, vagon restaurant si muzica traditionala live.

Festivalul are patru mari tematici – festivalul satelor, scoala de vara Mos Pupaza, sus pe Bradova si reuniunea satelor la Sapanta, toate acestea avand microevenimente. Vezi mai multe pe site-ul evenimentului.

Cum ti se pare actiunea lui Peter? Consideri ca este una laudabila? Te invitam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri