Pentru inceput, ideea unei afaceri si conceptul de antreprenoriat te-ar putea entuziasma. Ramai cu picioarele pe pamant! Lansarea unei afaceri necesita o multime de etape pe care va trebui sa le parcurgi. Afla astfel ca echilibrul dintre viata personala si job nu exista. Va trebui sa iti sacrifici weekend-urile si orele de somn, dar daca iti doresti cu adevarat sa devii antreprenor, sansele de ati crea o afacere de succes care sa merite aceste sacrificii sunt destul de mari.

1. Pariaza pe industriile aflate deasupra valului

Decenii la rand piata de capital a reprezentat sursa principala de inspiratie si avutie pentru foarte multi antreprenori. Dar, in Romania, mitul sumei mari de bani necesara plasamentelor in fonduri, precum si lipsa de informatii sunt principalele motive care ii fac pe potentialii investitori sa nu faca pasul catre piata de capital. Cu toate acestea, investitia intr-o afacere proprie, condusa de ei insusi, nu este considerata de romani ca fiind un plasament riscant. Se merge pe ideea ca atata timp cat este controlata de ei, banii respectivi sunt supusi doar unor riscuri reduse.

Astazi, insa social media constituie punctul de atractie pentru majoritatea antreprenorilor. Datorita social media, antreprenorul isi poate promova site-ul si blog-ul, poate oferi materiale informative pentru a-si atinge mult mai usor tinta, poate intra in contact cu un public numeros, acolo unde ar regasi, fara doar si poate, persoane din sfera sa de activitate.

2. Varsta este doar un numar

Varsta unei persoane care se lanseaza in antreprenoriat nu inseamna nimic cu adevarat. Daca dispui de aptitudini si cunoastere a ceea ce vrei sa intreprinzi, atunci varsta pe care o ai si diplomele sclipitoare obtinute de pe la universitati nu valoreaza prea mult. Cunoasterea si aptitudinile reprezinta tot arsenalul de care trebuie sa dispui in antreprenoriat, scrie Entrepreneur.

Ia exemplul gimnastei Catalina Ponor, care a participat pentru a treia oara la Jocurile Olimpice. Inainte de turneul de la Rio, Catalina Ponor a declarat ca "varsta este doar un numar" (28) si ca, din punctul sau de vedere, nu este nicio diferenta intre editia de acum patru ani de la Londra.

3. Pregatirea este cheia succesului

Indiferent daca numesti acest pas drept pregatire sau studiu, trebuie sa fi dispus sa aloci suficient timp acestui proces si sa iti faci serios temele. Acest lucru, inseamna chiar a pune familia, prietenii si alte aspecte ale vietii in asteptare.

Citeste sfaturile lui Gabriel Achim, antreprenor care a infiintat in urma cu trei ani o plantatie de zmeura si mure in judetul Calarasi, in urma unei investitii de 5.000 de euro. O astfel de afacere poate genera vanzari care ajung anual la 50.000-60.000 de euro pe hectar.

4. Nu exista echilibru intre viata si munca

Trebuie sa dedici total afacerii tale, inca de la stadiul de idee. Asta nu inseamna inca ca trebuie sa abandonezi pe toata lumea si orice din viata ta personala, ci sa nu fi foarte implicat. Daca privesti in jurul tau vei gasi oameni care au succes atat in plan personal cat si profesional, iar singurul echilibru care va ramane intotdeauna valabil este ca sunt 24 de ore ni fiecare zi. Tu alegi ce pondere o vei aloca afacerii tale, iar poate de acest aspect va depinde si succesul tau.

5. Nu intra in antreprenoriat doar pentru bani

Al cincilea sfat ar putea parea amuzant si contradictoriu, comparativ cu ceea ce sta scris mai sus. Daca esti motivat doar de bani, pana la urma, te vei lovi de prag si nu iti vei atinge adevaratul potential. Daca iti doresti insa ca doar cerul sa fie limita, atunci trebuie sa vezi munca depusa precum o provocare, sa afli unde poti ajunge cu abilitatile si cunoasterea de care dispui. Banii trebuie sa reprezinte doar o recompensa pentru itinerariul tau.

Sursa foto: RomarioIen / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri