Vlad Craioveanu este cofondatorul Impact Hub Bucharest si Cluj-Napoca si, avand ani de experienta antreprenoriala in spate, reflecta asupra provocarilor pe care tinerii care incep afaceri in Romania trebuie sa le depaseasca. "Prima provocare? Ideea! Da, poate suna ciudat, insa un antreprenor are idei constant si continuu si atunci se pune intrebarea - care este aceea, una, cea mai importanta".

O a doua provocare a antreprenorului este sa isi gaseasca oamenii cu care sa lucreze, fie ca sunt parteneri, primii angajati. "Capitalul uman este cea mai mare provocare", considera Vlad Craioveanu, prezent la WALL-STREET 360.

A treia provocare pe care o ai este finantarea, accesul la bani, in cazul in care ideea ta necesita o investitie putin mai mare. "Pentru sume mici este relativ simplu sa apelezi la prieteni, familie, cunoscuti, insa cand vine vorba de industrii mai scumpe, atunci finantarea este mai greu de obtinut. Impact Hub a pornit cu resursele proprii si am construit pe ele pana cand nu s-a mai putut, apoi am reusit sa luam un credit de la banca", mai spune Vlad Craioveanu.

Mare parte din investitia pe anul acesta s-a dus catre deschiderea si stabilizarea Impact Hub din Cluj-Napoca. "Fiind inca la inceput, lucrurile nu sunt inca perfecte - gradul de ocupare este, in prezent, undeva la 25% versus cat ar trebui sa ajunga la Cluj, ceea ce nu este anormal, deschizand in martie si tinand cont si de sezonalitatea industriei privind spatiile de lucru". Vlad spera ca toamna aceasta sa ajunga spre 60-70% gradul de ocupare.

Ce idei interesante apar in Impact Hub - "sunt cateva proiecte interesante care s-au lansat alaturi de noi - in zona de food, de exemplu, sau tehnologie combinata cu resurse umane. Alta echipa lucreaza la un soft care te ajuta sa profilezi foarte bine personalitatile angajatilor dintr-o companie si procesele de recrutare. Avem companii sau indivizi care lucreaza pe zona de mediu si de cum se pot face lucrurile mai bine", puncteaza Vlad Craioveanu.

Afla din interviul cu Vlad Craioveanu cum incearca Impact Hub sa sprijine afacerile sociale, ce diferente si asemanari sunt intre hub-urile internationale si cele locale, dar si intre antreprenorii romani si cei din afara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri