In Romania zilelor noastre, pare un act de nebunie ca un cetatean sa faca si politica si business in acelasi timp. Desi este cat se poate de evidenta nevoia acuta de implicare in spatiul public a oamenilor cu experienta in afaceri si cu intelegere a economiei functionale, in tara noastra acest lucru nu este pe deplin inteles. Sebastian Burduja s-a hotarat sa demonstreze ca se poate, asa ca a lansat de curand compania de consultanta Rise Consortium si este implicat activ si in politica, prin intermediul PACT pentru Romania, platforma de participare civica si politica a comunitatilor din tara si din diaspora.

Desi traia un veritabil vis american, dupa ce a studiat la cele mai bune facultati americane si a lucrat pentru o institutie de calibru mondial, Sebastian a ales sa se intoarca intr-o Romanie care inca isi cauta drumul spre o democratie functionala. Mai mult, a decis sa faca doua lucruri care par o combinatie nebuneasca in tara noastra: politica si antreprenoriat.

“Una fara alta nu se poate. Intr-o democratie reprezentativa, schimbarile depind de mediul public, dar mediul privat este vital in ecuatie. Astfel, am creat Rise Consortium, o retea globala de experti romani din mai multe domenii, iar in politica militez pentru o guvernare corecta, onesta, pentru recucerirea politicii de catre oamenii competenti si onesti. Sunt vorbe mari si devalorizate in context romanesc. Recunosc ca de cate ori rostesc aici cuvantul <<politic>> in Romania am o strangere de inima, pe care nu o aveam in SUA. Este important sa avem tot mai multi oameni care sa se implice in arena publica. Administratia romaneasca are nevoie de oameni care sa gandeasca in termeni de impact si eficienta”, a declarat Sebastian Burduja.

Mediul politic care nevoie de dispozitia spre compromis existenta in business.

Sebastian declara ca se inchid multe usi in aceasta tara, atunci cand decizi sa intri in politica. Unele din pragmatism, altele doar din ipocrizie. Spera, insa, ca oamenii vor intelege ca una fara alta nu se poate.

Nu o sa avem o economie performanta, o scoala care sa invete copiii sa gandeasca, nu sa memoreze, un sistem de sanatate, infrastructura sau birocratie redusa pana nu vom avea o politica pe bune. Adica oameni cu pixul in mana in pozitii de decizie, oameni care sa inteleaga mecanismele unei economii libere, concurentiale”, explica tanarul antreprenor.

Principalele obstacole in antreprenoriat

L-am intrebat pe Sebastian care sunt principalele obstacole pe care le-a gasit in Romania, in incercarea de a deveni antreprenor. Lista este lunga si unele par cu sanse de rezolvare pe termen si mai lung. Sebastian a explicat atat din punctul sau de vedere, cat si a investitorilor si antreprenorilor romani sau straini cu care interactioneaza constant.

“Categoric, instabilitatea este cea mai mare problema. Dar mai sunt si altele: modul de infiintare a unei firme, obtinerea codului de TVA, birocratie excesiva. Cand am infiintat Rise Consortium, am mers la interviu la ANAF sa le explic de ce nu vrem sa facem evaziune fiscala si avem nevoie de cod de TVA pentru ca lucram cu investitori straini”.

Intr-o singura propozitie, ca sa fii antreprenor in Romania ai nevoie de doua lucruri esetiale: un business plan bine pus la punct, facut pe scenarii variate si diverse, si o stare de anduranta, de lupta permanenta cu sistemul sau in contextul sistemului.

Compania infiintata de Burduja are doua directii: una de atragere a investitorilor straini strategici in Romania si alta de internationalizare a afacerilor romanesti. Daca a doua directie vine natural, in contextul haosului fiscal care loveste dur in afacerile romanesti, prima pare din ce in ce mai complicata. Cum sa convingi strainii sa investeasca intr-o tara in care codul fiscal se schimba de peste 260 de ori intr-un singur an?!

“E complicat sa aduci un strain sa investeasca aici, cand regimul fiscal se schimba de la o zi la alta, chiar de la o ora la alta. Aceste schimbari bulverseaza si cine are impresia ca ce se intampla pe malul Dambovitei nu se aude pe malul Senei sau al Tamisei, se insala. Oamenii aceia vad ce se intampla in Romania, urmaresc aceste schimbari si razgandiri si isi pierd interesul”, explica Burduja.

Din celalalt sens, romanii vor tot mai mult sa iasa peste granite, desi putini stiu cu exactitate ce au de facut.

“Inca suntem provinciali in gandiri, prea putini se gandesc sa exporte, desi sunt multe produse bune. Noi mergem catre ei, le propunem si constatam ca sunt multumiti cu ce fac aici. Totusi, cu toate problemele care sunt aici, e aproape imposibil sa nu reusesti sa devii competitiv pe alte piete”.

Optimism molipsitor: Suntem intr-un punct de cotitura, dar cu final fericit

“Vad permanent o efervescenta in societatea civila si in mediul de business, unde se intampla multe lucruri minunate. Exista si parti mai putin placute, ne lipseste din plin increderea in noi insine. Daca in America este ok sa esuezi si esti incurajat sa incerci, aici este o teama generala de a esua si chiar de a avea succes. Ne temem de cele mai mari victorii pe care le putem avea. Vad acest mindset in business, in sport si chiar in scoala, unde copiii nostri nu sunt incurajati sa puna intrebari sau sa verbalizeze opinii”, a declarat Sebastian Burduja.

Principalele obstacole care impiedica tinerii romani din strainatate sa fie antreprenori acasa, desi exista multe programe in acest sens in prezent, sunt legate de instabilitate fiscala si legislativa, lipsa infrastructurii, birocratie excesiva, sisteme invechite de educatie si sananate.

Sebastian recomanda tinerilor care iau in calcul intoarcerea acasa sa aiba un business plan foarte bine pus la punct, dar si o stare de anduranta, de lupta permanenta cu sistemul sau in contextul sistemului. “Aici nu e usor, dar este acasa!”, spune tanarul antreprenor.

El spune ca are si momente de indoiala, probabil aproape zilnic, in care se gandeste sa plece inapoi in SUA, tara in care a studiat si a muncit peste 12 ani. Cu toate acestea, are ca tinta sa ramana in tara si sa incerce sa schimbe lucrurile in mediul politic, de business si in societatea civila.

“Eu nu sunt un caz tipic, sunt dependent de aceasta tara si mi-am facut un fel de vis al vietii mele: sa pot sa faca din Romania o tara mai buna, in care copiii mei sa poata locui. Eu sunt categoric optimist, poate m-am molipsit de la americani, dar cred ca Romania este acum intr-un punct de cotitura, ce va avea un final fericit”, a mai spus Burduja.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri