Ecosistemul tech din Romania este in crestere, arata o analiza recenta: 20 de startup-uri romanesti au obtinut finantari de 11,3 milioane euro in 2016, pe cand in anul precedent 15 afaceri la inceput de drum au primit 10,7 milioane euro. Spre comparatie, finantarile obtinute de startup-urile europene se ridica la 16,2 miliarde euro, in crestere cu 12% in ceea ce priveste capitalul si cu 32% mai multe runde de investitii in 2016 fata de anul anterior, potrivit Medium.

De asemenea, tarile vecine Romaniei au atras investitii, insa nu la fel de mari: doua startup-uri din Serbia au primit 1,7 milioane euro, sase din Ungaria au obtinut 10,7 milioane euro, iar in Ucraina 19 afaceri la inceput de drum au castigat 8,2 milioane euro. Bulgaria si Moldova nu au primit aproape nimic in 2016, arata o analiza Medium, bazata pe date publice si cu mentiunea ca nu este una exhaustiva si nu poate fi considerata ca atare.

Startup-urile din Romania care au primit finantari in 2016 sunt:

  • Elefant.ro (magazin online) – 5,5 milioane euro
  • Omniconvert (companie de A/B Testing)– 1 milion euro
  • SmartBill (soft de facturare si gestiune) – 1 milion euro
  • Smartdreamers (platforma de recrutare) – 700.000 euro
  • SymphoPay (platforma de POS-uri inteligente) – 600.000 euro
  • FashionUP (retailer online de fashion) – 500.000 euro
  • Wizmo (platforma de anunturi imobiliare) – 500.000 euro
  • Cyberfog (companie de hardware si software ce ofera solutii de securitate) – 500.000 euro
  • Urby (aplicatie care propune sugestii de evenimente din oras) – 300.000 euro
  • Calendis (aplicatie de programari online) – 300.000 euro
  • ReFlex Help (aplicatie mobila care ajuta pacientii cu probleme kinetoterapueitce sa se recupereze) – 200.000 euro
  • ENTy (device de masurare si diagnosticare a problemelor de santate si castigatorul competitiei Microsoft Imagine Cup 2016) – 50.000 euro
  • InnerTrends (soft de analiza de date)– 50.000 euro
  • uRADMonitor (device de masurare a poluarii) – 33.000 dolari
  • 101Trandafiri (comenzi online de flori) – 10.000 dolari
  • TypingDNA (startup specializat in cercetare biometrica) – N/A

Desi bicicletele Pegas, Tracia Caravan si ceasurile Noah au primit investitii in 2016 acestea nu vor fi luate in considerare nefiind in domeniul tech.

Pe langa startup-urile mentionate mai sus, sunt si o serie de companii romanesti lansate in afara tarii care au primit investitii, precum: Databricks (SUA, 60 milioane dolari), Branch Metrics (SUA, 35 milioane dolari), Midokura (SUA, 20 milioane dolari), Knotch (SUA, 10 milioane dolari), Vector Watch (UK, 5 milioane dolari), Big Step (UK, 2,2 milioane dolari), StatusToday (UK, 1,3 milioane dolari), Tidemark (SUA), NutoVox (SUA), Index.io (SUA).

Multe alte companii de tip bootstrap au potential mare de dezvoltare. Pentru o lunga perioada de timp, in Romania a existat o lipsa de finantare cu capital de risc, iar cultura fondatorului tech nu a fost foarte dezvoltata din lipsa unor modele si a unor povesti de success. Insa acest lucru este pe cale sa se schimbe pe masura ce creste randamentul investitiilor iar capitalul extern intra in tara.

Numarul companiilor de tech va creste si datorita imbunatatirii modalitatilor de a infiinta un startup, de a dezvolta o aplicatie, joc, de a implementa strategii de marketing si alte tool-uri. In comparatie cu situatia de acum zece ani, in prezent este mult mai usor sa te conectezi cu investitorii si fondatorii care definesc viitoarele industrii.

Companiile de tip venture Catalyst Romania, Gecad Ventures si 3TS Capital Parteners au facut cele mai mari runde de finantare. eMAG a devenit investitor corporate dupa ce a condus runda de finantare pentru Zitec, iar MVP Academy si Spherik Accelerator au ajutat la derularea investitiilor in primele faze.

Ca si sursa a investitiilor, mare parte din capital a provenit din Romania, finantari venind si din Ungaria, Polonia, Israel, Austria si UK, insa mai ramane de lucrat la atragerea de investitii straine.

Industriile cheie sunt eCommerce-ul, securitatea cibernetica, industria hardware, a jocurilor si marketingul. Un nou val de startup-uri vine din industrii precum cea de software, fintech, servicii medicale, agritech, dezvoltarea de aplicatii, big data, HR sau inteligenta artificiala.

Achizitii

In 2016 s-au derulat 12 achizitii cu o valoare totala de 72 milioane de euro, din care:

  • Provus Group - cumparat de Wirecard (Germania) pentru 32 milioane euro
  • TotalSoft – cumparat de LogoSoftware (Turcia) pentru 30 milioane euro
  • Imobiliare – cumparat de Ringier (Elvetia) pentru 10 milioane euro, urmat de achizitia eJobs
  • Printivate – cumparat de 3D Hubs (Olanda)
  • Netcity Telecom –cumparat de DirectOne (Romania)
  • Inotec – cumarat de Zitec (Romania)
  • Noriel – cumparat de Enterprise investors (Polonia)
  • PCGarage – cumparat de Emag (urmat de achizitia Fashion Days)
  • Smartree - cumparat de Cylatrea Investments (Cipru)
  • Click4Fashion– cumparat de FashionUP (Romania)
  • Freshome – cumparat de Soda.com (SUA)
  • Kepler Rominfo - cumparat Alten (Franta)
  • Ascendia – s-a listat la Bursa ( OPI de 3,9 milioane euro), dupa debutul Bittnet pe AeRO in 2015 cu OPI de 5 milioane euro

Piata romaneasca si oportunitati

Romania este o piata greu de ignorant. Este a saptea cea mai populata tara din UE cu 19,760 milioane locuitori, adica 3,9% din populatia totala a UE, are 426.000 de businessuri active in care lucreaza 2,71 milioane de persoane. Reducerea costurilor de pornire a unei companii a dat nastere unor oportunitati fara precedent: chiriile sunt mici si spatiile usor de gasit. Pe masura ce online-ul devine mai mare, conexiunile se realizeaza mai usor si adoptia mobile-ului explodeaza.

Intr-o tara cu salarii mici, remuneratiile oferite de gigantii Amazon, Microsoft, Intel, Google sau Oracle fac diferenta. Alti jucatori intrati recenti pe piata sunt Uber sau BlaBlaCar si cu siguranta vor urma alte investitii in startup-uri si cauze antreprenoriale.

Majoritatea acestor companii isi au sediile in Bucuresti, Cluj si Timisoara, dar si in Brasov, Oradea sau Ploiesti. Cateva startup-uri cu potential sunt smartwatch-urile Dagadam si instrumentul de comunicare pentru business Hubgets din Capitala, comunitatea antreprenorilor din Cluj cuprinde 61 de startup-uri si este in continua crestere, Timisoara 71 de companii tech, iar in Brasov avem startup-uri precum Lumma, Flashet, Sensytouch.

  • Gecad Ventures: focus in mod special asupra companiilor de fintech, securitate cibernetica, tehnologii de cloud, eCommerce si wearable. Gecad Ventures a iesit cu succes din actionariatul a trei companii: RAV Antivirus a fost achizitionat de Microsoft in 2003, ePayment, cumparat de Naspers in 2010, Avangate cumparat in 2013 de Francisco Partners, Axigen de Modulo Consulting in 2014, Coinzone de Coinify in 2015 si Vector Watch de Fitbit in 2013. Fondul de investitii a fost creat de Radu Georgescu.
  • 3TS Capital Partners sprijina companiile din domenii precum tech, media si comunicatii sau servicii. Investitiile 3TS in Romania includ Marketizator, Smart Bill, LogMeIn, Avangate sau InternetCorp. 3TS administreaza ca administrator de fonduri Catalyst Romania.
  • Din portofoliul lor Catalyst fac parte 123ContactForm, Elefant, Vola, Simartis, AvocatNet, Vector Watch sau GreenHorseGames. De obicei, acesta investeste intre 200.000 si 2 milioane. In anul 2016, Catalyst a a investit in 5 companii: SmartBill, Omniconvert, Vector Watch, SmartDreamers si Elefant. Marius Ghenea este partenerul la Catalyst.
  • Investitiile Earlybird in Romania includ dcs plus, TJobs sau UiPath (co-investitie impreuna cu Credo si Seedcamp).
Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Start Up »



    Setari Cookie-uri