Antreprenoriatul nu este pentru oricine, insa odata decis sa iei aceasta cale, trebuie sa fii constient ca sunt anumite lucruri la care trebuie sa renunti, mai ales daca vrei ca afacerea ta sa fie una de succes. Unele sacrificii nu pot fi facute usor, insa toate sunt spre binele tau.

Sacrificiu pentru succes: stabilitate

Multi am devenit confortabili cu stabilitatea oferita de programul de la 9 la 5, zilele libere si majoritatea task-urilor pe care le avem de realizat. Antreprenorul nu are parte de stabilitate. Poti avea zile in care somnul nici nu intra in ecuatie. Zile libere? Cand e in joc propriul tau business, nici nu te induri sa iti iei liber si daca totusi ai face-o, probabil ca gandul ti-ar (mai) zbura tot la afacere. Asa ca daca vrei sa atingi succesul cu startup-ul tau, fii pregatit sa iti sacrifici stabilitatea.

Sacrificiu pentru succes: prieteni

Cu totii am avut – daca nu, puteti sa va considerati norocosi – prieteni, cunostinte, persoane in jurul carora simteam negativitatea si care ne incarcau si schimbam dispozitia. Fie ca era vorba de pareri contrare – e bine totusi sa asculti si feedback-ul negativ – sau, din contra, de aprecieri false, ajungi intr-un punct in care trebuie sa renunti la aceste persoane. Sau va renunta succesul la tine.

Sacrificiu pentru succes: securitate

Chiar daca este un risc calcult, este tot un risc. Siguranta financiara pe care o resimti in cadrul unui job stabil dispare odata ce iei calea antreprenoriatului. Antreprenoriatul este un pariu, dar daca ai viziune, esti muncitor si dedicat afacerii tale, s-ar putea sa fie unul castigator.

Sacrificiu pentru succes: timp liber

Duse sunt si vor fi in continuare ocaziile in care pur si simplu vegetai pe canapea, facand binging. Pentru a fi un antreprenor de succes trebuie sa ai bine inserata ideea ca activitatile neproductive – nu spunem ca binging-ul este o activitate neproductiva, si noua ne place si chiar recunoastem ca poti invata sau te poti inspira din multe filme – trebuie sa dispara din programul tau. Focusul tau il reprezinta business-ul, nu ce se intampla in urmatorul episod din Peaky Blinders.

Sacrificiu pentru succes: viata sociala

Tot din aceeasi categorie, a petrecerii timpului liber, viata ta sociala ar putea fi lovita rau de noul tau stil. Daca vrei intr-adevar sa ai succes in antreprenoriat, s-ar putea sa fii nevoit sa renunti la iesirile din club de vineri seara, mersul la cinema din weekend sau berile de dupa programul de munca cu prietenii. Nu spunem acum ca trebuie sa te izolezi de toate cunostintele si sa nu mai iesi, dar vei ajunge intr-un punct in care vei sacrifica din proprie initiativa iesirile in oras pentru a putea fi odihnit si cu forte proaspete pentru meetingul de business de a doua zi.

Sacrificiu pentru succes: venituri

Cand o iei de la zero cu propriul business, veniturile iti sunt reduse considerabil. Majoritatea afacerilor nu sunt profitabile din primul an de functionare, iar apoi mare parte din profit trebuie reinvestit. Sfatul nostru este sa nu investesti toate finantele in afacere si sa pastrezi o parte din economii pentru a te intretine pana cand business-ul iti poate genera veniturile de care ai nevoie.

Sacrificiu pentru succes: control

Probabil cel mai mare sacrificiu pe care un antreprenor il poate face este sa renunte la control. Pare si este dificil, insa trebuie sa intelegi ca cea mai buna varianta in acest caz este sa aduni in jurul tau o echipa inteligenta si capabila sa gestioneze orice situatie, iar tu sa fii dispus sa le predai di sarcinile si obligatiile tale de business, adica sa renunti la a incerca sa controlezi totul.

Sursa foto: SFIO CRACHO/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri