Sfaturile mai putin bune, precum asteptarile nerealiste, te pot indeparta de ceea ce ti-ai propus, daca esti un antreprenor la inceput de drum. Publicatia Entrepreneur.com a centralizat intr-un articol opiniile mai multor antreprenori de peste Ocean cu privire la "cele mai proaste sfaturi" pe care le-au primit constant de-a lungul timpului, dar si contraargumente la acestea.

1. Succesul este o calatorie, nu o destinatie.

De cate ori ati auzit aceasta fraza: "Succesul este o calatorie, nu o destinatie"? Succesul nu este doar o "calatorie", este o situatie asupra careia aveti control si responsabilitate. Un pompier care conduce o masina de interventie nu se concentreaza pe calatorie, ci pe a ajunge la incendiu si a il stinge. Viata unui antreprenor nu este diferita. Destinatia este cea mai importanta. Cei care spun altceva vor probabil sa vanda un seminar sau o carte.

2. Dezvolta-ti echipa!

Un sfat frecvent pe care il aud multi antreprenori este: "Dezvolta-ti echipa!". De fapt, fiecare antreprenor ar trebui sa-si mentina echipa cat mai redusa, din punct de vedere al numarului de colaboratori sau angajati, pana cand reuseste sa dezvolte un produs competitiv adresat unei nise active de piata.

O echipa mai mare nu inseamna si un profit mai bun. Astfel, odata ce deja cativa clienti mari platesc pentru serviciul / produsul unui antreprenor si sunt dispusi sa-si extinda achizitiile, numai atunci este momentul potrivit pentru a dezvolta afacerea.

3. Gandeste pozitiv!

In industria comportamentului uman si optimizarea potentialului personal, oamenilor le place sa spuna: "Gandeste pozitiv!". Dar, este un cosmar pentru sanatatea mintala a antreprenorului. Nimeni nu dispune doar de o mentalitate pozitiva sau negativa. Cei mai de succes oameni sunt echilibrati.

Astfel, daca o persoana este prea optimista, de obicei, nu ia in considerare si riscurile asociate actiunilor sale sau invata prin incercari si erori dureroase. Multi autoproclamati "ganditori pozitivi" isi infraneaza gandurile negative si isi stabilesc deseori asteptari nerealiste despre stari de fericire si pace. Este mai bine sa ramai echilibrat si sa traiesti toate emotiile.

antreprenoriat

Sursa foto: Gustavo Frazao / Shutterstock

4. Urmareste valul!

Revolutia tehnologica actuala creeaza nu doar trenduri ci si multa dezinformare. Un exemplu este valul asa-numitelor cripto-monede. Nu este recomandat sa investesti intr-un produs, doar pentru ca un prieten iti trimite un mesaj text in care spune "Cumpara acum!". Actionand orbeste intr-o perioada de isterie poate fi o reteta sigura pentru dezastru.

In schimb, adresati intrebari. Antreprenorii buni se adapteaza si actioneaza repede. Dar cei mai buni actioneaza cu informatii de incredere pentru a isi dezvolta afacerea.

5. Nu fi un maniac al controlului.

Toti antreprenorii care au obtinut rezultate au fost, probabil, criticati drept maniaci ai controlului la un moment dat. Cu toate acestea, avand in vedere numeroasele surse de distragere pe care le intampina un antreprenor, trebuie sa isi controleze timpul si echipa pentru a realiza ceea ce si-a propus. Pentru a-ti atinge potentialul, exercita un control asupra vietii tale.

6. Munceste din greu!

Multi antreprenori glorifica zicala "Munceste din greu!". Nu intelege gresit. Pentru un antreprenor este important sa isi dedice cat mai mult timp muncii sale, dar este la fel de important, daca nu chiar mai mult, de a avea echilibru.

Adesea, unii antreprenori sunt atat de adanciti in munca astfel incat nu mai observa ca ceea ce fac nu ii mai propulseaza inainte. Munceste inteligent si concentreaza-te asupra bunastarii tale. Rezerva-ti timp si pentru lucruri personale. Reflectati. Aceste practici vor avea efecte importante si pozitive asupra succesului unui antreprenor.

7. Deciziile de afaceri ar trebui sa se bazeze pe logica, nu pe emotii.

Sfatul de mai sus de a lua decizii de afaceri doar dupa considerente logice pare foarte rational, dar este gresit. Neurostiinta a dovedit ca este imposibil sa iei decizii fara un strop de emotie. Deseori antreprenorii intra pe terenul de afaceri inarmati cu fapte, cifre si cercetari independente, considerand ca totul este infailibil, doar ca evolutia pietei le dovedeste contrariul.

Daca un antrprenor aplica doar logica la tranzactiile de afaceri, poate fi sortit esecului, pentru ca procesul decizional este in primul rand emotional. Pasiunea si rezistenta sunt alimentate de emotii. Logica, intelepciunea si ratiunea sunt instrumente pe care mintea le exploateaza pentru a face ca deciziile bazate pe emotii sa aiba succes.

Sursa foto: fizkes / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri