Este absolvent de Teologie, masterand si, in prezent, face un doctorat in domeniu, rocker si chitarist, absolvent al unui curs de arta la Universitatea de Arte din California, deseneaza de mic copil iar arta lui, in special din domeniul benzilor desenate, a fost apreciata si observata inclusiv peste hotare de nume precum Ubisoft, Activision/Blizzard sau CD Projeckt Red. Este un tanar din Iasi care, in mai putin de doi ani, a reusit cu succes sa imbine pasiunea cu o extindere constanta catre un model de business antreprenorial. Cine este Leonard Lutia si ce viziune are despre „piata artei” din Romania?

WALL-STREET.ro: Cum ai caracteriza in cateva cuvinte “piata” artistilor din Romania? Ce ai schimba la ea/cum ai face-o sa prinda contur in ochii consumatorilor/celor interesati?

Leonard Lutia: In cateva cuvinte...as spune ca avem o piata bogata si foarte buna de artisti dar care nu sunt destul de mediatizati. Sincer, nu cred ca suntem diferiti de americani, francezi sau japonezi, avem artisti la fel de interesanti, poate chiar mai buni in unele stiluri. Drept exemplu, avem artisti care lucreaza pentru edituri importante de banda desenata din strainatate. Cat despre schimbare, as spune ca artistii ar trebui sa fie mai vizibili atat prin intermediul platformelor online cat si in mediul offline - prin ateliere de desen, fan meetinguri si participarea la evenimente locale. Totodata, accentul ar trebui sa cada pe fani/consumatori si comunicarea cu acestia. Restul tine de pasiunea, dorinta si de target-ul propus de fiecare artist. Pentru mine, contactul cu cei interesati de arta primeaza.

W-S.ro: Cat este talent, cat este munca in ceea ce faci?

LL: Unii artisti considera talentul ca fiind un mit, punand totul pe seama muncii. Eu insa, cred ca talentul exista si ca acesta reprezinta un „boost up” ce face ca progresul artistului in desen sa fie unul mai usor si mai placut (eliminand unele frustrari). Sunt foarte multi artisti/desenatori care au talent insa talentul este valoros doar atunci cand este combinat cu munca. Acesta ar fi „mix-ul” ideal, insa nu perfect. De ce? Pentru ca mai lipseste un al treilea ingredient, si anume pasiunea, adica combustibilul care iti da putere de munca si sursa ce activeaza talentul. In concluzie, rezultatul a ceea ce fac se datoreaza in mare parte muncii si pasiunii dar si a talentului la desen, mostenit de la tatal meu care la randul lui deseneaza, mostenind pasiunea pentru desen de la bunici si strabunici, acestia fiind vechi mesteri iconari.

W-S.ro: Cum/cand te-ai apucat de desen si care au fost provocarile la inceput de drum? Care sunt provocarile in prezent?

LL: Desenez de la varsta de 3-4 ani. Bunicii imi povesteau ca am fost un copil foarte neastamparat si energic, singurele momente de cumintenie fiind cele in care ma asezam la masa alaturi de setul meu de carioci si coloram patratelele din foile de matematica. Desenam destul de mult si la gradinita impreuna cu unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, Emi S., amandoi pastrand pana acum pasiunea vie pentru desen si ilustratie. Bunica a pastrat pana acum, intacta, colectia mea de desene de cand eram mic, asa ca ma gandesc sa fac si o postare in care sa va arat „hieroglifele”, icoanele si inventiile mele de atunci. Mentionez ca eram fan al seriei animate Batman, asa ca prezenta lui in desenele mele este nelipsita (mai ales Bat Cave-ul!). Provocarile au aparut in 2016, cand m-am apucat „serios” de desen, odata cu desenele Inktober si pagina de facebook LeoLutia ART, evenimente ce au marcat inceputul „vietii” mele de desenator/ilustrator si artist de banda desenata. Fiecare desen/postare este pentru mine o provocare...provocarea de a impartasi cu lumea continut de calitate.

W-S.ro: Este un business costisitor?

LL: Desenatul nu este foarte costisitor atat timp cat stai departe de markerele Copic! Glumesc... Depinde de mediul de desen pe care vrei sa-l abordezi, cel digital sau cel traditional. In cel digital e deajuns sa scoti din buzunar maxim 100 euro pentru o tableta Wacom si sa produci ilustratii sau grafica de 1000 de euro. In desenul traditional lucrezi cu resurse limitate (hartia, cerneala, culorile, linere, brush-uri, etc) ce vor ajunge in timp sa te coste putin mai mult decat o tableta grafica. Ambele stiluri de desen iti ofera o gama foarte variata de unelte. Important este sa iti gasesti, ca artist, uneltele ce iti vor contura stilul tau. Pana la urma tine in mare parte de „skill”. Sunt artisti pe YouTube care deseneaza in cafea, ketchup, lucruri gasite prin camerele de hotel sau chiar makeup-ul iubitelor si fac o treaba grozava!

W-S.ro: Se poate castiga suficient din astfel de arta, in Romania? In ce conditii?

LL: Mi-as dori sa pot trai din arta, momentan nu ma aflu la acest nivel, dar muncesc in acest sens. Cu siguranta sunt artisti romani care traiesc din asta, fie prin colaborarea cu clienti din tara sau cu cei straini (vezi: Victor Drujiniu, Sandu Florea, surorile Surducan, s.a.). Insa, cei mai multi dintre artistii pe care ii cunosc, au un job principal (de foarte multe ori job-ul este tot in domeniu sau macar inrudit cu arta) iar desenul il fac din pasiune. Daca esti bun, reusesti sa produci ceva de calitate si stii cum sa mentii publicul/fanii alaturi de tine, reusesti sa traiesti ca artist in Romania.

W-S.ro: Te-ai gandit sa te indrepti catre export cu desenele tale?

LL: Exportul este unul din task-urile pe care vreau sa le bifez in viitorul apropiat, doar ca pana atunci vreau sa imi pun la punct si sa finalizez alte prioritati. Inca descopar foarte multe ce tin de art marketing, fiind pe piata de 1 an si doua luni.

W-S.ro: Care au fost cateva critici/aprecieri majore care te-au impulsionat sa continui?

LL: Prima expunere a fost expozitia de ilustratie Inktober din noiembrie 2016 si lansarea albumul cu cele 31 de ilustratii care a avut loc in cadrul evenimentului. Atunci am primit si primul feedback live din partea prietenilor, ceea ce mi-a confirmat ca munca depusa si timpul investit nu au fost in zadar. Au urmat si cateva review-uri al albumului Inktober 2016 pe Youtube (Secretele Simonei, Pop Marcel, si Sucre), cele 31 de ilustratii cuprinse in album fiind totodata si singurul meu portofoliu artistic de la acea vreme.

Astfel, am decis sa creez si pagina de facebook LeoLutia ART, dedicata ilustratiilor, comic-ului „Din Viata” si comunitatii care acum a ajuns la aproape 1.000 prieteni, lucru neimaginabil in decembrie 2016, atunci cand pagina a fost prins viata.

Au fost multe momente frumoase care m-au impulsionat enorm, de la share-urile desenelor mele de catre pagini precum Ubisoft, Activision/Blizzard, si CD Projeckt Red dar mai ales colaborarile cu revista HAC!, Revista Comics si EroupeBanda.ro! Fiecare like, comment sau share reprezinta un impuls si o forma de apreciere pentru mine iar fiecare desen, sticker si album cumparate reprezinta o forma de sustinere. Pot sa-ti spun ca cel mai recent impuls a fost mesajul pe pagina de Instagram al unui tanar, elev la liceul de arte care mi-a scris ca ii place mult stilul meu de desen si ca isi doreste sa ajunga sa deseneze si el la fel.

W-S.ro: Recent ti-ai deschis si un magazin pe Facebook - ce planuri ai in aceste directii? Vrei si un magazin online/colaborari cu retaileri traditionali etc?

LL: Da...de putin timp am un mini-shop pe pagina, eu asa il numesc, insa testez si o platforma online de shop dar care este in stadiul de „maintenance” pana voi finaliza de adaugat toate produsele mele ce constau in prints (A3,A4,A5,A6), desene originale (in carioca si ink), stickers, semne de carte, pin-uri, cani, tricouri si multe alte surprize. Am in plan si o colaborare cu un retailer din Iasi, dar voi dezvalui mai multe dupa ce se concretizeaza lucrurile.

Foto jos: despre talent si munca...

W-S.ro: Ce ai schimba in cadrul universitatilor/liceelor de arta din Romania? Ce materii ai introduce, cum ai prefera sa se predea in aceste locuri?

LL: Nu sunt absolvent al unui liceu sau al unei universitati de arte din tara sau strainatate. Am facut un curs de banda desenata online, oferit de Universitatea de Arte din California dar nu cred ca „se pune”! Sincer, nu cunosc orarul unui liceu sau al unei universitati din domeniu, insa as opta pentru cursuri sau macar seminarii in care sa se studieze banda desenata pentru ca tinerii sa descopere si sa-si insusesca bogatia artistica si culturala a celei de a 9-a arte. Eu am invatat si invat in continuare foarte mult de la artistii de pe Youtube.

Ca sa nu fac vreo gafa si sa critic sau sa propun o materie sau o metoda de predare deja existenta in scoala de arta romaneasca, as prefera mai degraba sa recomand cativa artisti pe care eu ii urmaresc zilnic pe youtube: Jake Parker – pentru a stapani desenul in cerneala, Baylee Jae – pentru ilustratii traditionale, in stilul Disney, TheBoxOfficeArtist – pentru stilul clasic de comic, Hideakiart – pentru pasionatii de manga/anime, creioane colorate si markere Copic, Vexx – pentru baietii de cartier care vor sa invete arta doodle-ului, NicuMihai Animatii – pentru ca e un tip funny si foarte creativ, Mark Criley – o legenda a comunitatii artistice de pe youtube si nu in ultimul rand Draw with Jazza – artistul care e bun la toate. Aristii enumerati sunt doar o parte din cei pe care ii urmaresc. Spor la vizionat si desenat!

W-S.ro: Unde vezi LeoLutia Art peste 2-3 ani?

LL: O intrebare dificila... tind sa ma focusez mai mult pe proiectele din prezent sau pe cele care nu au in vedere o perioada asa mare de timp. Nu stiu cum va fi peste 2 sau 3 ani insa stiu ce imi doresc: sa evoluez cat mai mult, sa desenez cat mai mult si cat mai bine, sa am cat mai multe colaborari si sa ma extind si pe YouTube. De curand am deschis si un canal unde vreau sa uploadez tutoriale de desen, speed-drawing-uri si cat mai multe live-uri prin care sa intru in contact direct cu publicul. In ultima vreme am inceput sa devin destul de atasat de YouTube si mi-ar place mult ca peste 2-3 ani sa cresc o comunitate de abonati dornici de arta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri