Multi din antreprenorii romani gandesc business-ul pe termen scurt, de un an-doi, in care vor sa faca bani rapid. "Conceptele de fast si easy money sunt foarte des intalnite in Romania, ceea ce nu este bine. Schimba-ti mentalitatea, incearca sa rezolvi o problema, de exemplu, pentru o piata! Atunci ai mult mai multe sanse de a ajunge si la bani, considera Vlad Suteu, regional manager Cluj Techcelerator.ro. "Este gresit sa incepi un business cu scopul de a face bani", considera antreprenorul, reintors in Romania dupa 10 ani in Marea Britanie si Danemarca.

Techcelerator este primul program de accelerare din Romania care ofera finantare startup-urilor de tehnologie. Cu sedii in Bucuresti si Cluj-Napoca, doua centre importante ale inovatiei romanesti, Techcelerator este primul accelerator din Romania care aloca fonduri pentru dezvoltarea companiilor aflate in faza de (pre)accelerare. Sustinerea financiara este acordata prin intermediul parteneriatului exclusiv cu GapMinder, fondul de investitii de capital de risc recent lansat in Romania.

La inceputul programului, 15-20 startup-uri aflate in stadiul de prototip sau Minimum Viable Product vor primi cate 25.000€ pentru o participatie de 6% din companie. Ulterior, in timpul programului, startup-urile cu cele mai mari sanse de succes, vor avea posibilitatea sa acceseze o a doua runda de investitie, de pana la 75.000€, convertibila in actiuni in startup-ul respectiv. Sunt invitate sa aplice companiile tinere inovatoare, care apreciaza ca au potential ridicat de dezvoltare si extindere la nivel international, din industrii in crestere, precum: software, securitate cibernetica, inteligenta artificiala, transformare digitala, solutii IT pentru sanatate, AgTech, FinTech si altele.

Programul se deruleaza pe o perioada de 10 saptamani, atat in Bucuresti cat si in Cluj-Napoca, cu sprijinul a peste 60 de mentori romani si straini. Prima runda a programului va incepe pe 31 martie. Techcelerator include sesiuni intensive de business coaching, mentorat, expertiza specifica in functie de industria startup-ului si servicii de marketing. De asemenea, startup-urile vor avea acces la comunitati internationale pentru scalare si expunere in piata globala.

Pana in prezent, Techcelerator a primit circa 100 de cereri din partea startup-urilor, multe dintre ele la un nivel mare de dezvoltare.

Pe durata programului de accelerare, membrii echipei Techcelerator vor facilita intalniri intre startup-urile participante si potentiali investitori si parteneri de afaceri cu ajutorul carora firmele la inceput de drum isi pot testa produsele sau incheia parteneriate strategice. Startup-urile care vor dovedi cel mai mare potential de crestere vor continua sa fie monitorizate de catre GapMinder si vor fi luate in considerare pentru runde ulterioare de finantare de tip seed.

"De-a lungul anilor am avut si eu mai multe startup-uri si este esential sa faci ceea ce iti place. Sa crezi in proiectul tau. Iar cand il pitch-uiesti unui investitor, este important sa ai grija sa nu spui doar ceea ce crezi tu ca ar dori sa auda acel potential investitori, ci sa vorbesti cu pasiune, din inima, sincer, deschis, chiar daca evidentiezi astfel si punctele slabe ale proiectului", considera Vlad.

Una dintre greselile facute de Vlad? "Am inceput trei startup-uri simultan si aveam si un job in acelasi timp! Destul de repede am aflat, pe propria-mi piele, ca nu este fezabil!", rade el.

Afla din interviul video diferentele de mentalitate ale antreprenorilor romani in comparatie cu cei din UK sau Danemarca, cum ar trebui sa te adresezi unui potential investitor pentru a fi bagat in seama si cum ar trebui sa vorbesti cu el cand ajungi fata in fata, dar si ce greseli sa eviti in afacerea ta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri