One Night Gallery este un nou concept de expozitie axat pe arta contemporana si tehnologie, un concept de expozitie ad-hoc care se intampla lunar si care isi propune sa sustina artisti si designeri locali, incurajand experiente artistice alternative prin folosirea tehnologiei. Care sunt provocarile pe care le intampina cele doua tinere antreprenoare care au lansat proiectul, dar si ce planuri de dezvoltare are One Night Gallery si ce legaturi exista intre arta si economia unui stat, afla din materialul de mai jos.

One Night Gallery a fost lansat de Sorina Topceanu, 30 de ani, care lucreaza de 10 ani in domeniul comunicarii, fiind absolventa de SNSPA. Madalina Ivascu, 30 de ani, este absolventa de FJSC si la varsta de 20 de ani a deschis in Bucuresti franciza Demmers TeeHaus, lucrand in PR si BTL.

“Pentru a pune pe picioare un astfel de proiect, alaturi de noi am reusit sa angrenam o comunitate de prieteni si colaboratori, a caror suport ne ajuta sa realizam lunar One Night Gallery”, spun ele.

Cum a pornit proiectul si primele provocari

Avand experienta in zona industriilor creative, precum si acces la toata zona de arta contemporana emergenta, datorita indelungii colaborari cu Romanian Design Week, Sorina a conturat planul sa lanseze o platforma dedicata artistilor de design graphic.

“Experienta anilor in care a fost direct implicata in organizarea Romanian Design Week, i-a oferit ocazia de a vedea potentialul artistilor romani, precum si de a vedea faptul ca expunerea acestora este de fiecare data o provocare. In contextul in care in Europa, artistii emergenti si-au pus amprenta pe orase precum Berlin sau Basel, transformand orasele in adevarate centre culturale, a caror economie este strans legata de prezenta acestor artisti, Sorina si-a propus sa puna la punct o platforma dedicata acestor artisti. In timp, aceasta idee s-a transformat intr-un nou concept de expozitie".

Dupa prima editie Madalina s-a alaturat echipei, aducad componeta de VR. Asa a luat nastere un concept curatorial nou care aduce publicului atat experienta de galerie cat si posibilitatea de a experimenta arta in realitatea virtuala.

“Madalina fusese implicata in proiecte care implicau realitatea virtuala si pe parcurs a descoperit impactul tehnologiei in arta, datorita experientei imersive in care sunt implicati cei din public. Solutii precum Vive sau Oculus pun accent pe proiecte dedicate artei si de aceea One Night Gallery si-a propus sa aduca componenta tehnologiei in experienta galeriei, implicand artisti romani. Asa a luat nastere One Night Gallery in formula pe care o prezentam deja la cel de-a treilea eveniment", spun tinerele.

Acestea isi doresc sa incurajeze artistii de arta contemporana sa experimenteze realitatea virtuala promovand in acelasi timp dezvoltarea unui nou tip de continut in mediul virtual si, totodata, sa le ofere vizibilitate printr-un vernisaj dedicat proiectelor pe care acestia vor sa le arate publicului.

"Provocarile au fost sa gasim un mediu potrivit pentru fiecare artist in parte, sa avem mereu ceva nou in cadrul expozitiei si de asemenea sa gasim partenerii ideali alaturi de care sa crestem si sa dezvoltam seria de evenimente. In paralel mai lucram la un proiect pilot, dar despre care momentan nu putem spune mai mult decat ca are legatura tot cu arta contemporana si realitatea virtuala si va face parte din platforma noastra. De asemenea, am stabilit si agenda pentru prima jumatate a anului ceea ce, insumat, depasesc doua joburi full time. Norocul este ca anii de agentie te calesc suficient cat sa iti fie familiar acest ritm", spun cele doua.

In functie de ce factori sunt alesi artistii ?

"Ne dorim sa promovam artistii vizuali romani, astfel incat de fiecare data selectam artisti din zone diferite si cu stiluri cat mai variate. Fiind un proiect personal, ne bucuram ca putem face alegeri sincere, selectand designerii care ne plac noua si care la randul lor isi doresc sa experimenteze cu un nou tip de tehnologie si sa aiba o expozitie neconventionala. Asa cum spuneam, in acest proiect sunt implicati oameni din diferite domenii conexe artei si intotdeauna avem foarte multe recomandari, iar retelele de socializare ne ajuta sa urmarim proiectele cator mai multi artisti ».

Un alt factor foarte important este ca acest concept sa fie potrivit si pentru artist si ca acesta sa aiba timpul necesar pentru a lucra impreuna pentru expozitie.

One Night Gallery peste un an

Intrebate unde vad One Night Gallery peste un an, cele doua antreprenoare spun ca zona curatoriala este o provocare, ca mecanism de business.

“Pe de o parte misiunea noastra este sa deschidem acest nouveau genre de galerie cator mai multi artisti romani, iar pe de alta parte sa gasim formula astfel incat aceste expozitii sa aiba sustenabilitate, tocmai pentru a aduce in fata publicului cat mai muti artisti. Mai mult decat atat, zona industriilor creative reprezinta o resursa demna de a fi luata in considerare, tocmai datorita potentialului de reprezentare”.

“Daca ne gandim la orase precum Berlin, realizam ca in jurul artistilor contemporani s-a creat un ecosistem economic, in care instalatia de arta pune in miscare comunitati, incurajand turismul, care la randul sau propulseaza zona HoReCa. Chintesenta acestui ecosistem este expunerea artistului, intr-un mod cat mai atragator pentru public, astfel incat, prin repetarea acestei retete, arta sa devina un stimulent pentru comunitate”.

“Strategia noastra implica pe viitor colaborari stranse cu institutiile culturale si un numai; avem idei pentru colaborari cu numeroase brand-uri al caror public impartaseste aceasta curiozitate pentru a experimenta arta, atat ca experienta de galerie, cat si ca experiment tehnologic in VR”, incheie cele doua tinere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri