Alexandru Aron, unul dintre cei 4 fondatori ai Talent Garden, un spatiu de coworking dedicat mintilor creative, se incadreaza in categoria antreprenorului realist, constient de riscuri, dar cu un mindset care il determina sa faca tot ce este posibil pentru ca business-ul creat sa treaca peste orice dificultate. El a povestit intr-un interviu acordat wall-street.ro despre mirajul de a fi propriul tau stapan in antreprenoriat sau despre lucrurile pe care trebuie sa le stii la inceput de drum daca ai un business creativ.

Alexandru Aron, unul dintre cei 4 fondatori ai Talent Garden, un spatiu de coworking dedicate mintilor creative, se incadreaza in categoria antreprenorului realist, constient de riscuri, dar cu un mindset care il determina sa faca tot ce este omeneste posibil pentru ca business-ul sa treaca peste dificultati.

Alex este si unul dintre antreprenorii care au beneficiat de “scoala pe bune” din Academia Mintilor Creative, un proiect sustinut de UniCredit Bank, in care antreprenorii creativi la inceput de drum primesc sfaturi si know-how de la numerosi mentori, pe diverse aspecte esentiale ale afacerii lor, de la taxe, vanzari si pana la finantare si marketing.

Academia Mintilor Creative

“Antreprenoriatul nu este o tocana. De aceea nu cred ca exista niste ingrediente universale pentru succes. Exista doar munca, bun simt, corectitudine, empatie si respect”, este fraza care rezuma probabil cel mai bine mindset-ul lui Alex cu privire la antreprenoriat.

Si, cu cat fundatia din mintea ta este mai sanatoasa, cu atat si afacerea are o sansa mai mare de reusita. Succesul este insa o chestiune extrem de personala. In cazul fondatorului Talent Garden, succesul inseamna sa isi duca business-ul dincolo de punctul in care a crezut la inceput ca poate ajunge.

El a inceput neoficial sa puna bazele proiectului la final de 2014, dar crede ca fiecare etapa din viata sa a fost un pas intermediar catre antreprenoriat. Ca om cu vechime in advertising (a lucrat pentru Headvertising, D’Arcy, Odyssey sau McCann Erickson), Alex a trecut si prin etapa de freelancer.

Din fiecare context in care am fost am invatat lucruri care acum ma ajuta. Am fost angajat in doua companii care au dat faliment. Si am invatat din asta. Am fost angajat intr-o companie din prima ei zi de viata. Si am invatat din asta. Am avut parte de sefi buni, carismatici, empatici, si de sefi impostori. Am lucrat in diverse sisteme si le-am vazut plusurile si minusurile. Am fost in business-uri corecte si in altele ai caror owneri fentau legea cat de mult se putea. Din toate am invatat.

Ce l-a determinat sa devina un antreprenor creativ?

In cazul lui Alex nu a fost vorba despre faptul ca s-a saturat sa munceasca pentru altii sau sa le bage altora bani in buzunar, preconceptii clasice in textele legate de motivul inceperii unui business, ci a tinut de cateva dintre plusurile poate mai putin evidente ale antreprenoriatului.

“Voiam un alt sistem. Voiam regulile mele. Voiam sa imi pot alege furnizorii si partenerii. Si stiam ca lucrurile pot fi facute mai simplu, mai eficient si cu un cost mai mic”, spune Alexandru Aron.

El spune cu sinceritate ca nu l-a deranjat niciodata sa munceasca pentru altii pentru ca in acest fel “ai marele lux de a gresi pe banii lor si de a invata din greseli fara sa ma coste”.

Minusul evident al vietii de antreprenor: nu mai ai plasa de siguranta a salariului!

Pentru multi antreprenori, trecerea de la statutul de angajat la cel de freelancer sau antreprenor este un soc, pentru ca te lovesti de disparitia confortului psihologic al salariului din fiecare luna.

Recunosc, au fost zile si nopti in care tanjeam dupa safety net-ul pe care ti-l da statutul de angajat. Banii nu mai vin la finalul lunii. Nu mai este o suma fixa. Nu are cine sa iti tina locul si nici cine sa te ajute. Esti pentru prima data cu totul responsabil de succesul sau esecul tau.

De aceea, cel putin in industriile creative, freelancing-ul este o etapa pregatitoare pentru antreprenoriat, pentru ca te obisnuiesti sa ai grija de tine si sa devii responsabil nu doar pentru tine, ci si pentru oamenii tai.

Poti spune ca antreprenor ca devii propriul tau stapan?

Nici vorba, spune razand Alexandru, ca antreprenor “esti de fapt primul angajat al business-ului tau. Si posibil, de multe ori, cel mai plin de griji. Mai multe si mai mari ca atunci cand lucrai pentru altcineva”.

Si ca angajat, si ca freelancer, si ca antreprenor, INTOTDEAUNA muncesti pentru altcineva. Sa crezi ca faci lucrurile pentru tine este o utopie si este contrar a ceea ce inseamna pana la urma economie.

Astfel, daca in ipostaza de angajat muncesti pentru angajatorul tau, ca freelancer sau ca antreprenor muncesti pentru clientii tai, si pentru angajati, si pentru stat, si pentru societate…iar munca nu se opreste niciodata.

“Daca cineva traieste cu senzatia ca odata trecut in antreprenoriat sau freelancing o sa stea cu picioarele in sus si o sa ploua cu bani mai bine ramane angajat. Ca angajat, stii ca ploua regulat cu bani, chiar daca nu torential”, atrage atentia fondatorul Talent Garden.

Pe de alta parte, antreprenoriatul iti ofera o anumita liniste, linistea ca poti organiza lucrurile conform propriei viziuni.

Nu mai exista un bine si un rau definite si impuse de altcineva. Regulile sunt ale mele si se joaca dupa ele.

Un alt mare plus al antreprenoriatului creativ este faptul ca poti gandi oricat de mare vrei si apoi tine doar de tine daca vei avea puterea si curajul sa implementezi ce gandesti. A nu se intelege ca este gresit sa muncesti pentru altii, acest lucru poate fi chiar un avantaj…o perioada.

14 sfaturi de la firul ierbii: cum sa iti cresti sansele de succes

Antreprenoriatul este greu, epuizant, iar sansele de reusita se masoara ca in cazul bolilor incurabile in single digits dupa 5 ani de la debut.

Intr-o ordine total aleatorie, Alexandru a pus pe foaie o lista lunga de sfaturi, la care a ajuns lovindu-se de realitate, nefiind invatate din carti sau de la traineri de business:

  1. Sa nu se grabeasca!
  2. Sa incerce sa invete tot ce este de stiut despre business-ul pe care il incepe!
  3. Sa isi faca un plan de afaceri. "Realist e perfect, pesimist si mai bine. Dar cel mai imporatant e sa il faca", recomanda Alex.
  4. Pentru lucrurile pe care nu le stie, sa plateasca consultanti foarte buni. "Si subliniez foarte buni. Asta e cea mai buna investitie initiala pe care o poti face. Nu sunt ieftini, da, dar on a long run, iti salveaza costurile si afacerea", atrage atentia fondatorul Talent Garden.
  5. Sa nu confunde firma cu portofelul lui!
  6. Sa aiba rabdare. Nimic bun nu se intampla peste noapte!
  7. Sa aiba o rezerva de bani pe care sa o acceseze in caz de nevoie! (Si de foarte multe ori nevoia apare mai repede decat te gandesti.)
  8. Sa gandeasca un model de business care sa functioneze curat. Nici in afara legii si nici pe marginea ei! "Daca nu poti face o afacere care sa fie profitabila respectand legea, mai bine nu te apuci!"
  9. Daca are angajati, sa plateasca salariile pe cartea de munca!
  10. Sa investeasca in oameni. Sunt cea mai importanta resursa a business-ului!
  11. Sa se gandeasca unde vrea sa ajunga, cat e dispus sa investeasca si unde vrea sa se opreasca!
  12. Daca are parteneri sa stabileasca de la bun inceput - cand starea de spirit e pozitiva si relatiile sunt bune - care este modalitatea de exit. "Divorturile in business sunt messy si posibil falimentare!"
  13. Sa fie pregatit sa schimbe lucrurile care nu functioneaza!
  14. Sa fie pregatit de esec! Se intampla. Des. Sa nu ii fie frica sa o dea in bara. "Important e sa inveti din esecurile tale. Si sa o iei de la capat si sa faci mai bine!"

Mindset-ul corect pentru un antreprenor creativ: sa fii convins nu ca va merge, dar ca vei gasi resurse si idei sa faci afacerea sa mearga!

Trecand peste romantismul culturii antreprenoriale, cand te gandesti ca fondator “la orele mici din noapte, cu ochii pironiti in tavan” daca ai ales calea corecta si daca nu trebuia sa ramai angajat, Alexandru recomanda mai degraba o abordare mai pragmatica si un alt mindset, care in cazul sau a fost unul castigator.

“In momentul in care ai bagat niste bani - multi, putini cati or fi - intr-un business, nu iti vine sa renunti. Lupti, muncesti, you get creative, schimbi ce nu merge si il faci sa mearga. Sau macar incerci. Si iti impingi eforturile pana in punctul in care nu mai are sens din punct de vedere business”, afirma antreprenorul.

Nu poti pleca la drum gandindu-te “hai ca incerc si eu; si daca merge, merge, daca nu, nu.” Trebuie sa fii convins nu ca va merge, ci ca vei gasi idei si resurse sa il faci sa mearga. Acesta mi se pare mindset-ul corect pentru un antreprenor.

Iar la Talent Garden (foto) a avut sute de ocazii in care sa slefuiasca acest mindset, pentru ca “aproape tot ce putea merge prost inca de la bun inceput a mers foarte prost”.

spatiu de coworking Talent Garden

Iata o lista scurta de probleme din care puteti intelege singuri cum micile sau marile detalii pot intarzia, frana sau pune pe butuci un business. In cazul Talent Garden lucrurile au luat-o pe un fagas bun, mindset-ul de problem solving fiind insa esential:

  • Proprietarii cladirii au predat spatiul infinit mai tarziu decat trebuia
  • Lucrarile de amenajare au durat mai mult decat era preconizat
  • Investitia a ajuns sa fie de cateva ori mai mare decat era planificat
  • Estimarile initiale din planul de afaceri au fost gresite
  • Au fost la inceput probleme mari de management, de marketing, de comunicare.
  • Au existat si divergente foarte mari de viziune intre parteneri
  • Contracte neatent incheiate

“Dar, odata ce ai bagat bani intr-un business faci tot ce poti sa il faci sa mearga. A costat mult mai mult decat daca nu ar fi fost aceste probleme, a fost nevoie de mult mai mult efort, a fost nevoie de o regandire a modelului de business, dar uite ca a meritat”, concluzioneaza Alexandru.

Sursa foto: Catalin Georgescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri