Noua romani pleaca din tara in fiecare ora. Intentia lor este sa nu se mai intoarca niciodata in Romania. Instabilitatea economica si politica ii determina sa caute o viata mai buna in strainatate, chiar daca nimic si nimeni nu le garanteaza acest lucru. Nicuta Enache face parte din cealalta categorie de romani; cei care au plecat din tara, au muncit printre straini, insa dorul de casa si dorinta de a realiza ceva in Romania i-a facut sa se intoarca.

Nicuta Enache este din Focsani. A invatat de mica sa munceasca, pentru ca doar asa poate obtine ceea ce isi doreste. Dupa absolvirea liceului s-a inscris la facultate. A renuntat la studiile universitare dupa trei luni, atrasa de mirajul unei vieti mai bune peste hotare.

"Am plecat in Italia dupa ce am terminat liceul. Am decis sa plec in afara pentru ca era o oportunitate pentru o viata mai buna. in Italia nu a fost rau, dar nu a fost nici bine. Am stat acolo 12 ani si m-am intors acasa", si-a inceput Nicuta Enache povestea.

In Italia, Nicuta a lucrat in industria restaurantelor. Decizia de a se intoace in tara a luat-o intr-o singura saptamana. "Proprietarul restaurantului la care lucram m-a lasat sa ii administrez business-ul. M-am gandit ca daca omul are incredere in mine si imi lasa afacerea pe mana, inseamna ca sunt capabila sa gestionez un asemenea business. Atunci m-am gandit sa imi deschid propriul restaurant in Romania", a mai spus Nicuta.

Ma saturasem sa nu mai traiesc, asta era problema mea cea mai mare. Am muncit incontinuu pana la 30 de ani. Parca a trecut viata pe langa mine si nu am putut sa ma bucur de ea

Nicuta Enache

Idee de business: restaurant fara meniu

Nicuta a revenit in Romania in martie 2014, iar cateva luni mai traziu, in noiembrie, si-a deschis restaurantul, Osteria Ciao Niki. "Am ales acest nume pentru restaurant pentru ca este un business de familie", a explicat Nicuta.

Inceputul nu a fost usor, mai ales ca venea cu un concept nou pe piata restaurantelor. Pe langa greutatile cu care se confrunta orice antreprenor aflat la inceput de drum, Nicuta s-a lovit si de reticenta romanilor fata de un local care nu are meniu si nici preturile afisate.

A fost greu sa pornesc un business de care putina lume a auzit. In Italia "osterie" inseamna ca pregatesti 3-5 feluri de mancare in fiecare zi. La inceput oamenii au fost reticenti, insa intre timp si-au educat gusturile. Cred ca asta a fost reteta succesului meu: un concept nou intr-o piata aglomerata (in Bucuresti exista multe restaurante si diverse). Oamenii au fost deschisi sa vina in restaurantul meu, cred ca si de asta am avut succes. S-au intors in restaurantul meu si nu s-au intors singuri

Nicuta Enache

Toate produsele sunt aduse din Italia, iar Nicuta pregateste meniurile cot la cot cu angajatii sai (in prezent, cinci la numar).

Citeste si: Cristian Onetiu: "Este o criza profunda de antreprenori asumati!" Cum o rezolvam?

"Nu stiam de unde sa incep, dar m-a ajutat faptul ca stiam ce vreau sa fac"

Nicuta a revenit in tara entuziasmata de ideea de a avea propriul business. Nu stia nimic despre ce inseamna sa iti deschizi o afacere in Romania, insa a invatat din greseli si nu s-a lasat coplesita de probleme.

Le spuneam tuturor ca vreau sa imi deschid un restaurant, insa nu stiam de unde sa incep. Cel mai mult m-a ajutat faptul ca stiam ce vreau sa fac si ca aveam un bagaj de cunostinte cu care venisem din Italia

Nicuta Enache

A inchiriat un spatiu "la rosu", pe care l-a amenajat singura in trei luni de zile. I s-au terminat banii, asa ca a facut un credit pentru a putea construi mai departe afacerea.

Investitia initiala s-a ridicat la peste 50.000 de euro. Business-ul a devenit profitabil in mai putin in un an. "Dupa un an de zile am inceput sa nu mai vin cu bani de acasa", a marturisit antreprenoarea.

Nicuta are planuri mari cu business-ul ei. Urmatorul pas este sa reamenajez restaurantulul, sa il mai extinda. Pentru asta are nevoie de circa 100.000 de euro. Chiar daca este mult de munca si se confrunta in fiecare zi cu greutati, Nicuta nu vrea sa aiba un partener de business, cel putin nu deocamdata. "E un business de suflet si nu vreau sa il schimb", a spus antreprenoarea.

"Romanii s-au invatat sa traiasca cu bani putini"

Ca orice antreprenor in industria ospitalitatii, Nicuta are probleme in a-si gasi angajati constanti. "In prezent am cinci angajati. Trei dintre ei lucreaza cu mine de la inceput, ceilalti vin si pleaca. Am nevoie de oameni, dar nu gasesc. Oamenii se plang ca nu isi gasesc locuri de munca, insa eu am o problema ca nu gasesc sa-i angajez", a declarat Nicuta.

Antreprenoarea sustine ca nu factorul financiar ii descurajeaza pe romani sa lucreze, ci, mai degraba, fug de munca. "Nu e o problema de motivatie financiara. Romanii s-au invatat sa traiasca cu bani putini", a adaugat aceasta.

"Nu m-as mai intoarce in Italia"

S-au facut patru ani de cand Nicuta a renuntat la Italia si s-a intors in Romania. Nu regreta nicio clipa decizia luata, din contra. Nicuta este implicata intr-un proiect, Repatriot, prin care incearca sa ii convinga pe romanii plecati in strainatate sa se intoarca acasa. spunandu-le povestea ei.

Nu m-as mai intoarce in Italia. Le recomand tuturor romanilor sa incerce sa se intoarca acasa, pentru ca si aici se pot face lucruri

Nicuta Enache

Nicuta lucreaza de luni pana sambata, duminica fiind singura zi in care se odihneste. In zilele libere ii place sa se plimbe prin tara, sa cunoasca si sa descopere noi locuri. "Muncesc la fel ca in Italia, ba chiar mai mult. Sunt implicata intr-o multime de proiecte, dar am timp de toate", a adaugat ea.

3,4 milioane de romani au plecat din tara din 2007 pana in 2017, potrivit datelor ONU. Asta inseamna 17% din populatia Romaniei. Cifra plaseaza tara noastra pe locul doi in lume, dupa Siria, in ceea ce priveste emigratia.

Citeste si: Maison des Crepes, un business care a transformat clatitele traditionale

Sursa foto: Facebook / Osteria Ciao Niki

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri