Ilinca Alexandru are 33 de ani si primele ei amintiri din bucatarie le are cam de la 4 ani, cand gatea “invartite cu nuca”, alaturi de bunica sa. Business-ul Sirop, o afacere cu mancare care tinteste anul acesta venituri de circa 750.000 de lei, nu este unul usor, antreprenoarea incercand sa gaseasca o nisa diferita. Ce ar schimba la nivel legislativ, ce sfaturi are fata de alti antreprenori, dar si cat e gandire matematica si cat instinct in business, afla din materialul de mai jos.

Ilinca este unul dintre cursantii Academiei Mintilor Creative, programul de educatie financiara si antreprenoriala UniCredit Bank in care antreprenorii creativi aflati la inceput de drum primesc sfaturi si know-how de la numerosi mentori, pe diverse aspecte esentiale ale afacerii lor.

Principalele provocari ale afacerii sale au inceput in urma cu cativa ani inainte de aparitia efectiva a startup-ului.

“Fiind o afacere cu mancare, m-am intrebat ce as putea sa aduc nou pe piata, cu ce ma voi diferentia, sau daca imi va fura cineva retetele sau ideea. Lucrurile s-au miscat greoi si au tinut mai mult de mine decat de orice altceva. Acum, pentru ca sunt convinsa ca asta e ceea ce vreau sa fac, toate provocarile le iau ca atare si nu ma zbat prea mult, pentru ca stiu ca acesta este drumul meu. Lucrurile se aseaza cum trebuie, daca nu le fortezi”.

Ce ar schimba la nivel de legislatie pentru a usura procesele antreprenoriale?

Atunci cand incepi o afacere, resursele sunt putine si incerci sa faci totul intr-un mod cat mai economic. Mai exact, sa faci tu tot, ceea ce de cele mai multe ori, inseamna cheltuiala - de timp si bani, spune Ilinca.

“Cred ca in momentul de fata ar fi util sa existe un department al statului care sa ofere consultanta celor care pornesc pe acest drum. Sa-ti poti face o programare la un consultant care sa-ti raspunda la toate intrebarile pe care le ai din punct de vedere legislativ si sa fii indrumat catre autoritatile cu care va trebui sa lucrezi. La randul lor acestea sa te ajute si sa-ti spuna ce acte si chitante iti trebuie”.

Cum reactioneaza atunci cand se loveste de un impas?

“Cred ca cea mai buna expresie pentru un impas este: “lucram cu ce avem!” In plus, trebuie sa ai mult optimism. Asta, bineinteles, dupa ce a trecut o zi si o noapte in care m-am consumat fizic si psihic si am vrut sa renunt de 100 de ori. Este important sa te sfatuiesti cu oameni si sa cantaresti bine toate optiunile, inainte de a lua orice decizie”.

Fiind un business care a pornit de la ceva puternic personal, Ilinca are tendinta sa incerce sa controleze tot”. Decizia de a-i lasa pe altii sa se ocupe de aria lor de expertiza a fost si este cea mai buna pentru business, venind si cu un soi de relaxare.

Intrebata cat este “calcul matematic” si cat este fler, Ilinca spune ca, intotdeauna, este o medie intre cele doua.

“Cand ai o afacere nu te poti baza doar pe fler, sau poti sa zici asta, dar flerul are un calcul de risc in spate. Incerc sa fiu cat mai aproape de clientii mei, asta e cea mai mare resursa, iar atunci cand riscurile sunt minime, e mai fain sa ma joc cu intuitia”, zambeste ea.

Am intrebat-o si pe Ilinca in ce fel a simtit ca o ajuta un proiect precum Academia Mintilor Creative (AMC) si, fara sa ezite, spune ca AMC nu doar ca iti da insight-uri super importante, din toate domeniile, pentru a incepe sau a scala o afacere, dar cunosti foarte multa lume.

“Cei pe care ii intalnesti au afaceri diverse si poti face schimb de experiente cu ei. Sunt oameni foarte misto, organizatori, speakeri, participanti, oameni deschisi si dornici sa-ti sara in ajutor. Iti da energie si incredere si chiar e pe bune. Anul trecut nu eram inca hotarata asupra finantarilor, iar la AMC am gasit speakeri si sesiuni care s-au pliat fix pe ce aveam nevoie. Am aflat de la experti ce pot risca si ce pot castiga, in functie de finantare, si am fost indrumata catre ceva ce mi s-a potrivit”, spune, pe nerasuflate, antreprenoarea.

Ea estimeaza afaceri de circa 750.000 de lei pe anul acesta, estimare facuta dupa aproape un an de activitate.

Ce urmeaza pentru business-ul ei?

“Sirop se numara printre castigatorii proiectului Start-up Nation, program prin care voi dezvolta un laborator cu utilaje de ultima generatie si voi angaja doi oameni. Cred ca provocarea cea mai mare va fi formarea si gestionarea echipei”, incheie antreprenoarea.

Tu cum reactionezi cand simti ca intri intr-un impas? Cum ti se par proiectele de tipul Academiei Mintilor Creative? Te incurajam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri