Radu Ciorba a luat contact cu lumea antreprenoriatului de la o varsta frageda, obligat de imprejurarile acelor vremuri. De la exportul de miere, activitate ce i-a permis sa isi plateasca studiile si deschiderea unui business in constructii, Radu "a aterizat" intr-un final in industria fintech si se afla la al treilea proiect prin intermediul care isi propune sa schimbe modul traditional in care oamenii folosesc serviciile financiare.

Prabusirea Uniunii Sovietice in 1991 si-a pus amprenta asupra industriei din Republica Moldova, ducand la o desfiintare in lant a companiilor de stat ce alta data reprezentau motorul Moldovei de peste Prut. Aceste evenimente i-au impins pe cei din familia lui Radu Ciorba sa invete sa supravietuiasca din comert.

“Tatal meu era inginer constructor in cadrul unei companii de stat, dupa ce aceasta s-a inchis a inceput sa faca comert pentru a supravietui si, pentru ca eram <<zdravan>>, m-a luat si pe mine sa il ajut. Aveam 13 ani la acea vreme si vindeam de toate, miere de albine, hrean, sare”, isi aminteste Radu Ciorba.

Liceul si facultatea a terminat-o in Chisinau, unde a studiat Finante-Banci si Stiinte Juridice. In anul 2000 a venit in Romania cu gandul de a-si sustine studiile universitare de masterat, insa programele de la acea vreme nu erau pe placul lui, situatie ce l-a facut sa plece in Anglia, la Bournemouth University, unde a absolvit un curs de MBA( Master of business administration).

“In perioada in care am studiat in straintate am inceput sa export miere de albine, de la apicultorii din Republica Moldova, in Marea Britanie prin portul Constanta. Acest lucru mi-a permis sa imi platesc studiile” povesteste Radu(foto).

Dupa terminarea cursurilor din Marea Britanie, acesta s-a intors in Republica Moldova si a pus pe picioare, impreuna cu tatal sau, o companie de constructii cu care planuiau sa intre si pe piata din Romania.

“Tatal meu, fiind inginer constructor, s-a gandit sa incepem sa construim case. In 2005 am deschis firma de constructii si am inceput sa activam pe piata de real-estate din Republica Moldova. In anii urmatori am realizat doua proiecte, blocuri de locuinte, si in 2007 planuiam sa intram si pe piata din Romania. Am avut noroc ca nu am reusit, pentru ca a venit criza si am fi pierdut mult”, declara Radu.

Dupa criza au pivotat de la real-estate si s-au indreptat catre zona de constructii industriale. In acest moment compania presteaza servicii pentru rafinarii si uzine chimice, activitate ce le aduce o cifra de afaceri de 3-4 milioane de euro anual. Radu este actionar minoritar dupa ce a decis sa isi vanda o mare parte actiuni si sa se orienteze catre deschiderea unui business in industria financiara.

Business in industria Fintech: De la Zebra Pay la Ocean Credit si Volt

In 2009, la 31 de ani, s-a mutat in Romania si a pus pe picioare, impreuna cu Lucian Butrnaru, compania ZebraPay, un serviciu universal de plata integrat la nivelul unei retele de terminale de tip self-service.

"Pentru mine era un domeniu de activitate absolut nou. Pana atunci nu am mai avut vreo legatura cu zona aceasta de dezvoltare software, nefiind programator. In schimb, am avut un partener care avea experienta in zona de IT, Lucian Butnaru, cel care controleaza in prezent ZebraPay. Eu am decis in 2011 sa ma retrag", precizeaza Radu.

Decizia de a pleca din ZebraPay a luat-o din 2 motive, unul dintre acestea a fost reprezentat de catre nasterea primului sau copil si cel de-al doilea motiv a tinut de o intentie a noilor investitori de a face o schimbare de management.

“Unul dintre motivele pentru care m-am retras a fost vestea ca voi avea un copil, in acel moment prioritatile s-au schimbat. Apoi, investitorul elvetian care preluase 30% din ZebraPay cred ca a avut intentia de a face o schimbare de management. Mi-a spus ca din punctul lui de vedere ar prefera ca Lucian Butnaru sa preia postul meu, eu fiind CEO in acel moment. Am fost de acord, Lucian era un manager bine pregatit si stiam ca are abilitatile necesare sa continue. In august a avut loc schimbare, iar eu m-am retras. La ZebraPay a fost prima data cand mi-am asumat o responsabilitate pentru niste bani veniti din exterior, o situatie care a pus de doua ori mai multa presiune pe mine. Asadar, m-am retras linistit de pe pozitia respectiva si am devenit actionar minoritar”, a precizat Radu.

Aparitia IFN-ului Ocean Credit

Au urmat 3 ani in care Radu a locuit in Italia impreuna cu familia, a facut aceasta mutare pentru a lua o pauza de la business si pentru a se concentra pe cresterea copilului. In 2014 a decis sa puna pe picior o noua afacere, Ocean Credit, dupa o recomandare venita din partea fostului sau partener de la ZebraPay, Lucian Butnaru.

“<<Daca tot te gandesti la idei de afaceri, ce ai zice daca ai da credite online?>>, m-a intrebat Lucian cand ne-am intalnit. La inceput nu prea mi-a suras ideea foarte mult, dar am zis sa incerc. Am inceput sa ma informez si am ajuns la concluzia ca trebuie sa cream un produs de credit automatizat si instant. In 2015 m-am mutat iar in Bucuresti, am inregistrat compania, am obtinut licenta de la BNR ca IFN si primul credit l-am oferit in decembrie 2015”, a declarat Radu Ciorba.

Initial, Ocean Credit a rulat pe o platforma dezvoltata de catre cei de la Softelligence. In 2017 a decis sa renunte la parteneriatul cu acestia, a format o echipa de programatori si a dezvoltat un produs intern, livrand primul credit automatizat in luna decembrie.

“Versiunea Beta, lansata in decembrie 2017, a fost testata timp de trei luni cu clientii fideli, perioada in care am oferit in jur de 1.500 de credite. Din luna aprilie a acestui an, produsul este disponibil pentru intreaga populatie. Valoarea maxima care poate fi contractata este de 3.500 de lei, pe o perioada de trei luni, la un DAE de 99,2%”, precizeaza Radu.

Investitie de 1,5 milioane de euro si atragerea de fonduri structurale

Radu a investit 1,5 milioane de euro pana in acest moment in Ocean Credit si este de parere ca cel mai important element al noului produs creat de catre ei este procesul de scoring, element pentru care au atras si fonduri structurale din partea Comisiei Europene in valoarea de 1 milion de lei, suma din care au incasat doar o prima parte deocamdata.

Acest sistem studiaza comportamentul clientilor din momentul in care completeaza cererea de credit, dar si o serie de informatii de pe pagina de Facebook, conectarea cu contul platformei de socializare fiind obligatorie. Rata de respingere a crescut fata de produsul vechi, daca inainte refuzau 2 treimi din cereri, prin intermediul produsui nou au ajuns sa respinga 5 din 6 solicitari de credit.

"Analizam sute de variabile prin intermediul sistemului dezvoltat cu ajutorul tehnologiei machine learning, putem ajunge si la 1.000 de variabile in unele situatii. Analizam timpul in care solicitantul creditului completeaza campurile din formular, sunt campuri care iti cer informatii mai vulnerabile cum este salariul. Sunt oameni care isi trec salariul corect, insa sunt cazuri in care unii vor sa pacaleasca sistemul. De asemenea, urmarim si timpii de citire a contractului de credit, toti acesti parametri dau foarte bine de inteles cu ce fel de oameni interactionam", precizeaza Radu.

Ocean Credit ofera momentan in jur de 400 de credite pe luna si are un sold la nivelul pietei de putin peste 1 milion de euro. Radu isi propune ca in trei ani sa ajunga la 3.000 de credite pe luna si un sold de 5 milioane de euro.

Lansarea aplicatiei Volt: Investitie de 200.000 de euro, peste 7.000 de descarcari

In perioada in care lucrau la dezvoltarea creditului, Radu si echipa de la Ocean Credit au realizat avantajul platilor instant si au pus la cale, ajutati de catre Libra Internet Bank, MasterCard, RomCard si Visa, lansarea Volt, o aplicatie care le permite utilizatorilor transferul de bani din si catre orice card bancar emis in Romania, direct de pe smartphone. Aceasta este disponibila pe Google Play Store si Apple Store.

"Am investit 200.000 de euro in Volt din fonduri proprii pana in acest moment si continui sa il subventionez, avand in vedere ca este un serviciu gratuit. Utilizatorii au o limita de transfer de 500 de lei pe luna, iar pana in acest moment au fost inregistrate peste 7.000 de descarcari", precizeaza Radu Ciorba.

Echipa de programatori lucreaza in acest moment la o versiune noua a produsului prin intermediul careia sa le ofere utilizatorilor acces la un chat integrat in aplicatie si un marketplace cu produse financiare.

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri