Cum sa construiesti un pitch de succes?

Cum sa construiesti un pitch de succes?

Sa construiesti un pitch bun in fata potentialilor investitori este probabil cea mai mare provocare atunci cand vrei sa iti finantezi afacerea. Primul pas inainte de a te infatisa in fata unui investitor este sa iti cunosti extrem de bine business-ul, considera Silvia Pop, trainer for Sales Force la UniCredit Bank si mentor la Academia Mintilor Creative.

Pasul 2 este sa pregateasca o prezentare cat mai sintetica pentru pitch, care sa contina aspectele cele mai importante ale afacerii si ale planurilor de viitor.

"Apoi sa repete, sa repete, sa repete pitchul inainte de a-l sustine. Proba de foc e sa fie pregatit sa isi prezinte planul de afacere in 5 minute unui investitor care nu stie nimic despre business, iar acesta din urma sa inteleaga despre ce e vorba. Ba mai mult, sa isi doreasca sa sustina financiar afacerea datorita unei viziuni comune", subliniaza specialistul bancii.

Citeste AICI tot materialul cu sfaturile trainerului UniCredit Bank.

Cum sa iti cresti sansele de succes in business la inceput de drum

Cum sa iti cresti sansele de succes in business la inceput de drum

Alexandru Aron, unul dintre cei 4 fondatori ai Talent Garden, un spatiu de coworking dedicate mintilor creative, se incadreaza in categoria antreprenorului realist, constient de riscuri si cu un mindset care il determina sa faca tot ce este omeneste posibil pentru ca business-ul sa treaca peste dificultati. Iata mai jos 14 sfaturi de la firul ierbii, pe care Alexandru le-a pus pe foaie si la care a ajuns lovindu-se de realitate, nefiind invatate din carti sau de la traineri de business. Iti pot fi si tie utile daca vrei sa iti cresti sansele de succes in business.

  1. Sa nu se grabeasca!
  2. Sa incerce sa invete tot ce este de stiut despre business-ul pe care il incepe!
  3. Sa isi faca un plan de afaceri. "Realist e perfect, pesimist si mai bine. Dar cel mai imporatant e sa il faca", recomanda Alex.
  4. Pentru lucrurile pe care nu le stie, sa plateasca consultanti foarte buni. "Si subliniez foarte buni. Asta e cea mai buna investitie initiala pe care o poti face. Nu sunt ieftini, da, dar on a long run, iti salveaza costurile si afacerea", atrage atentia fondatorul Talent Garden.

Afla AICI alte 10 sfaturi pe care Alexandru, cursant in cadrul Academiei Mintilor Creative, le-a dedus din practica si care te pot ajuta si pe tine.

Despre principala eroare a antreprenorului la inceput de drum. Cum sa o eviti?

Despre principala eroare a antreprenorului la inceput de drum. Cum sa o eviti?

Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), a analizat de-a lungul carierei sale din cadrul companiei Coface sute de mii de bilanturi si conturi de profit si pierdere, dar dintre toate greselile pe care le poate face un antreprenor fara experienta remarca o gestiune deficitara a fluxului de numerar, mai ales daca este dublata si de obiceiul de a confunda finantele personale cu cele ale companiei.

“Antreprenorii aflati la inceput de drum, gresesc deseori in ceea ce priveste managementul fluxului de numerar. Practic, acestia nu au o gestiune structurata a trezoreriei, care implica NU doar evidenta foarte clara a incasarilor si platilor operationale, investitionale si financiare, ci si previziuni in ceea ce priveste fluxul de numerar viitor, simularea unor conditii adverse - precum neincasarea creantelor la timp, majorarea salariului minim pe economie, fluctuatia dobanzilor, perisabilitatea unor stocuri, costuri mai mari de promovare si marketing, fluctuatii majore ale veniturilor”, atrage atentia mentorul din cadrul Academiei Mintilor Creative.

Ce trebuie sa retii de aici daca esti antreprenor la inceput de drum? Afla din materialul complet despre lectiile de finante corporative care iti pot salva afacerea.

Cat este “calcul matematic”/excel-uri si cat este fler/intuitie in conducerea business-ului?

Cat este “calcul matematic”/excel-uri si cat este fler/intuitie in conducerea business-ului?

Conducerea businessului este mereu ceva provocator, sustin Horia Codrean si Elena Marineci, fosti colegi de facultate care acum conduc Starfish Events, o firma ce se ocupa cu organizarea de evenimente corporate.

“Cred ca este o combinatie intre cele doua. Un business are scopul de a genera valoare, atat pentru clienti, cat si pentru proprietari, iar asta trece la un moment dat si prin calcule matematice. Cred in egala masura in planuirea financiara si intuitia”, a raspuns Horia la intrebarea de mai sus.

Afla AICI povestea Starfish Events, un business care a crescut de la zero la 350.000 de euro anul acesta.

Cum sa reactionezi atunci cand te lovesti de un impas?

Cum sa reactionezi atunci cand te lovesti de un impas?

"Cred ca cea mai buna expresie pentru un impas este: “lucram cu ce avem!” In plus, trebuie sa ai mult optimism. Asta, bineinteles, dupa ce a trecut o zi si o noapte in care m-am consumat fizic si psihic si am vrut sa renunt de 100 de ori. Este important sa te sfatuiesti cu oameni si sa cantaresti bine toate optiunile, inainte de a lua orice decizie", spune Ilinca Alexandru, fondatorul business-ului Sirop si cursant in cadrul Academiei Mintilor Creative.

Fiind un business care a pornit de la ceva puternic personal, Ilinca are tendinta sa incerce sa controleze tot”. Decizia de a-i lasa pe altii sa se ocupe de aria lor de expertiza a fost si este cea mai buna pentru business, venind si cu un soi de relaxare.

Intrebata cat este “calcul matematic” si cat este fler, Ilinca spune ca, intotdeauna, este o medie intre cele doua.

Citeste AICI mai in detaliu povestea Ilincai.