Preotul Daniel Necula a infiintat, in 2004, impreuna cu sotia sa o asociatie care sa aiba grija de copii si parinti. Cand numarul celor care au nevoie de ajutor a crescut, cei doi s-au gandit sa dezvolte o ramura economica, care sa asigure hrana celor peste 170 de persoane din centrele din comuna Berca, judetul Buzau si sa fie si un loc de munca sigur pentru somerii de sub acoperisul lor. Asa a aparut, in 2016, „Traditional Natur Berca”, dupa o investitie de peste 60.000 de euro, ajungand sa aiba vanzari de peste 350.000 lei, anul trecut. Dupa mai bine de un an de antreprenoriat, familia Necula spune ca este „foarte greu” si nu ezita sa explice de ce.

Pentru a se implica in proiecte pentru copii si batrani, preotul Daniel Necula a fondat, in 2004, Asociatia Ortodoxa Filantropia, care detine Centrul Rezidential pentru copii "Sf.Maria" - Satuc, Caminul de Batrani Filantropia Berca si Caminul de Batrani Filantropia Pirscov.

In 2015, sotii Daniel si Daniela Necula au decis sa puna bazele unei activitati economice, care sa asigure hrana pentru cele 170 de persoane din cadrul asociatiei si sa fie un loc de angajare pentru copiii din centru. A decis sa faca o „manufactura” care sa fabrice d-ale gurii: magiun, dulceata, zacusca si muraturi. Locul gasit a fost o centrala termica dezafectata din comuna Berca, judetul Buzau, care nu era folosita de 28 de ani si unde incepusera sa creasca corcodusii. Au concesionat centrala de la Primarie pentru 25 de ani si au inceput sa o puna la punct, recompartimentand-o pentru activitatea planuita. Le mai trebuiau banii.

In 2016, dupa ce au castigat 32.000 de euro prin proiectul Tara lui Andrei, derulat de OMV, Asociatia Ortodoxa a mai pus inca 30.000 de euro, ajungand la o investitie initiala de 62.000 de euro si punand pe cladire un banner cu numele companiei infiintate: „Traditional Natur Berca”, al carei actionar unic este asociatia, cel mai mare angajator din zona. A urmat achizitia instrumentelor necesare pentru a porni productia: aragazuri, oale, linguri, butoaie si borcane. Niciun utilaj mai mare nu a fost necesar, pentru ca au decis sa faca totul traditional: amestecand cu lingura in oala, pe focul mic al aragazului.

Imediat dupa ce au deschis fabrica au incheiat un contract cu Carrefour, pentru perioada octombrie-decembrie, unde sunt vandute muraturile si varza murata: „Primul an a fost destul de greu, pentru ca am reusit sa prindem un contract cu reteaua Carrefour din toata tara. Pentru noi a insemnat sa punem 40 de tone de produs, ceea ce a fost foarte mult, pentru ca nu aveam nici experienta necesara si totul a trebuit sa fie facut foarte repede”, povesteste Daniela Necula, sotia preotului si managerul intreprinderii sociale Traditional Natura Berca. „Inchipuiti-va ca 273 de magazine Carrefour si Billa din tara sa fie aprovizionate de bucatica asta din Berta. E, deja, palaria foarte mare”, completeaza preotul Necula.

Echipa din fabrica din Berca este formata din trei preparatori, dintre care unul de la centru, un contabil cu sfert de norma, cativa zilieri si Daniela Necula, care face tot ce e nevoie: „Sunt si tehnolog, si agent de vanzari si ce doriti dumneavoastra”. Si mai este si contabila la Primarie.

De la simpla zacusca la comanda de sirop de trandafiri

Daca la inceput fabricau varza, castraveti, zacusca si gem de prune, acum au ajuns sa fabrice peste 13 tipuri de dulceata, printre care dulceata de ceapa, de lapte, de ardei iute, de morcov, dar si retetele consacrate de capsuni sau visine. Pe foc se mai fac si trei tipuri de zacusca: de vinete, de ciuperci si de mar cu telina, iar, la cerere, a inceput sa fabrice suc de rosii, ketchup si siropuri de fructe si trandafiri. 30% din productie merge catre asociatie; restul produselor sunt vandute in cateva magazine din Buzau, Bucuresti si Constanta, se mai pot regasi la targuri si se pot comanda online.

Borcanele de dulceata costa intre 9 si 15 lei, iar zacusca intre 6 si 9 lei: „Nu stiu daca as creste pretul, ce s-ar intampla pe piata. Oamenii se uita in primul rand la pret, in piata romaneasca. Daca am merge la targuri, oamenii ar degusta si ar zice: “Da, merita 10 lei”, dar daca il pui in magazin pe raft, nu se mai uita nimeni la el”, spune Daniela, care garanteaza calitatea produselor prin numarul personal de telefon pe care l-a pus pe eticheta.

In 2017, Traditional Natur Berca a avut vanzari de 350.000 lei.

Cum e sa fii antreprenor?

Nu greu, ci „foarte greu”, pentru sotii Necula, din mai multe motive. Unul dintre acestea este lipsa de personal, preotul se plange, spre exemplu, ca nu gaseste oameni care sa culeaga floarea de tei. Altul ar fi lipsa de predictibilitate a mediului in care se desfasoara afacerea, exprimata, simplu, prin replica: „Nu stii ce va fi”.

Daniela Necula raspunde astfel: „Foarte greu. Eu lucrez la stat, la primarie, contabila, imi fac toate hartiile, tot ce tine de contabilitate. Ai inchis usa la patru, la opt sau la cat ai terminat si nu te mai doare capul. Aici niciodata nu poti sa inchizi usa sau sa-ti inchizi telefonul. Trebuie sa fii atent la fluctuatiile de pe piata, la produsul finit, sa fii atent tot timpul”.

Pe preot il macina, insa, alt lucru, si tine sa precizeze ca el nu face politica, nu este nici din tabara Rezist, nici din PSDragnea, dar explica, clar, problema: „Mai e o anomalie mare. Oameni buni, e o concurenta atat de neloiala intre ceea ce inseamna stat si privat incat te doboara. Aici o sa ne sufocam, pentru ca noi ca salariati, ca productivitate, noi nu putem sa dam salarii, de exemplu, la un muncitor, mai mult de 1.800 de lei, ceea ce inseamna fantastic de putin, dar ala e produsul, nu ai de unde. Aici e un balon care o sa se sparga cat de curand".

Citeste si:

    "Economic, ca privat, este foarte greu. Nici pe termen mediu nu poti sa faci un plan. Nu stii ce va fi. Se va mari iar salariul minim pe economie? Pentru ca nu il dictam noi. Salariu minim ar trebui sa il dictam noi, pentru ca avem productie mare, avem vanzare mare. Nu, se da dictat. S-ar putea, la un moment dat, dupa inca doua mariri de salariu minim pe economie sa ne faca sa inchidem. Nu ai de unde sa iei bani sa dai salarii. Esti obligat sa dai salarii. Si atunci te blochezi”. Dar preotul incheie intr-o nota spirituala, cu voce puternica, dar usoara neincredere in privire: „Concluzia este ca se poate si o sa fie bine”.

    Sursa foto: Facebook Traditional Natur Berca

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Anca Olteanu
    Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Start Up »



    Setari Cookie-uri