Un trader si o chimista s-au apucat, in urma cu cinci ani, in apartamentul in care locuiau, sa faca pandantive, in stil steampunk, dupa ce un ceas vechi s-a stricat. Au continuat cu bijuterii de dama si articole home&deco, ajungand la o cifra de afaceri de 50.000 de euro, anul trecut, dupa ce o economista s-a alaturat echipei cu gandul de a dezvolta afacerea.

Totul a inceput in joaca, in urma cu cinci ani, in apartamentul sotilor Dragomir. Lui Bogdan ii plac ceasurile, iar atunci unul dintre ele, vechi, se stricase. A studiat conceptul de steampunk si a incercat ceva similar. A iesit un pandant, vopsit de Ada, pe care l-au vandut intr-un bar din Centrul Vechi, alaturi de alte produse similare si au fost surprinsi de vanzarile pe care le-au avut la finalul zilei.

In timp ce lucra ca trader de capital, Bogdan se ocupa si de micul atelier, iar cand nu a putut face fata ambelor joburi, a ramas cu pasiunea pentru ceasuri, mecanisme si bijuterii. Ada a decis si ea sa renunte la profesia de chimist si sa se dedice copilului nascut si atelierului. Acum, Bogdan se ocupa de achizitii, productie de bijuterii pentru barbati si proiectele produselor, iar Ada se ocupa de restul productiei.

In urma cu doi ani, Iolanda Cojocaru s-a alaturat echipei, dupa ce a cumparat brose si cercei pentru Martisor. A adus un plus din experienta ei de auditor intern si a inceput sa eficientizeze procesele, astfel incat produsele sa treaca in acelasi timp prin operatiunele necesare. „Asta a imbunatit procesul de productie, adica timpul, iar in industria handmade, timpul e foarte pretios, e practic, costul cel mai mare”, spune Iolanda, care, in prezent, se ocupa de partea financiara, logistica si operatiuni.

Firma Artmyway are, in prezent, doi angajati si doua voluntare: domna Maria si doamna Tina, care au 60 de ani si sunt pensionare si au venit in atelier din placere, sa invete sa lucreze. Au vazut anuntul pe Facebook si vin in atelier cand au timp si cand le face placere. Mai mult, ele ar putea deveni angajate full-time, pentru ca atelierul vrea sa se extinda, iar incepand de luna viitoare va avea o noua angajata.

In apartamentul din Militari s-au mutat in urma cu circa doi ani, dupa ce au transformat o camera intr-un atelier, unde, fiecare femeie, la masa ei, picteaza, atent, cu pensula, pe bucati de lemn taiate in diverse forme, de ie sau cercuri pentru cercei. De la o masa aproape de geam vine un miros de rasina si lac, iar acolo primesc luciu produsele realizate. In sase luni sau un an ar vrea sa se mute si de aici, intr-un spatiu mai mare.

Materialele pe care le folosesc provin din tara, din Europa si din alte state din afara Europei. „Suntem solidari cu piata autohtona”, spune Iolanda, adaugand ca ramele de tablou sunt achizitionate din Romania.

Anul trecut, compania Artmyway a avut o cifra de afaceri de 50.000 de euro, iar anul acesta o sa fie depasita: „Asta e si scopul: sa crestem businessul. Potential exista foarte mult. Am putea sa crestem foarte mult peste noapte, dar vrem si calitate. Piata de handmade din Romania si din afara este in continua crestere. Sunt foarte multi oameni care apreciaza genul asta de lucru”, spune Iolanda.

Produsele Artmyway sunt prezentate la targuri, precum Dichisar sau Femei pe Matasari, in magazinul online si in magazinele cu care colaboreaza precum: Carturesti, Librarium sau Diverta. In tara, produsele lor se gasesc in Carturesti si Librarium si alte magazine cu specific handmade, in Brasov, Timisoara, Sibiu, Iasi, Cluj si Constanta si incearca sa se extinda si in alte orase.

De sarbatori, de Martisor si Craciun, vanzarile sunt cele mai mari, in special, in targuri. Spre exemplu, anul acesta, de Martisor, vanzarile au fost de 25.000 de euro. Clientii corporate, adica reselleri aduc un venit lunar constant. In online au inceput sa fie investiti bani de o luna, iar cresterea se remarca in vanzari, dar nu ajung, inca, la nivelul celor din mediul fizic.

Iolanda, Ada si Bogdan vor ca in doi ani sa isi deschida un concept store in Bucuresti, unde sa isi expuna produsele, dar si bijuteriile contemporane pe care au de gand sa le realizeze. Mai mult, planul este de a se extinde si in afara Romaniei, dupa ce produsele au fost cumparate si apreciate de mai multi turisti.

Sursa foto: Mihai Balta | Foto World

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri