Programul Start-up Nation 2018 ar trebui sa se numeasca, de fapt, 2019, pentru ca nu mai este timpul necesar sa fie demarat anul acesta. Proiectul de act normativ abia a fost pus in dezbatere publica, iar acesta contine numeroase aspecte care trebuie modificate, sustine presedintele Consiliului National pentru IMM-uri, Florin Jianu. Acesta spune ca sunt necesare criterii de performanta, nu de viteza!

"Programul Start-up Nation 2018 ar fi trebuit sa se numeasca de fapt 2019 deoarece demareaza prea tarziu, iar primele proiecte aprobate vor fi probabil la inceputul anului viitor”, a declarat Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si initiatorul programului.

Tododata, potrivit acestuia, grila de evaluare propusa de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat trebuie schimbata pentru a se puncta factori precum aportul propriu de capital si cursurile antreprenoriale.

“Nu are logica sa excluzi de la finantare proiecte pe criteriul numarului de IMM-uri existente intr-o regiune, asa cum nu este productiv criteriul de primul venit, primul servit. Avem nevoie de performanta, nu de viteza", a precizat Florin Jianu.

Mai mult, potrivit acestuia, in prezent nu exista date statistice relevante cu privire la numarul de IMM-uri la mia de locuitori, clasificate pe judete. Acest criteriu este discriminatoriu si va exclude de la finantare judete importante si cu potential antreprenorial precum Cluj, Constanta, Timis, Bucuresti-Ilfov, avand in vedere ca in aceste judete sunt cele mai mari centre studentesti, potentiali beneficiari ai programului.

In schimb, Jianu considera ca oportuna introducerea posibilitatii de acordare a unui avans de pana la 30% din suma totala pentru beneficiarii programului.

Cum ar trebui acordat punctajul pentru participanti?

Modificarea grilei de punctaj sustinuta de CNIPMMR prevede acordarea a cate 40 de puncte pentru proiectele prin care se infiinteaza IMM-uri in domeniul de productie, industrii creative si programare IT, 30 de puncte pentru servicii si 25 de puncte pentru comert si alte activitati. De asemenea, pentru planul de afaceri care conduce la crearea a cel putin un loc de munca ocupat de o persoana defavorizata, absolvent dupa anul 2012 sau somer tanar, ar trebui alocate 20 de puncte. In plus, valoarea procentajului aferent aportului propriu mai mare de 10% din valoarea eligibila a proiectului sa aiba 10 puncte.

"Nu se justifica punctarea suplimentara a firmelor care vor implementa proiectele in judetele in care media IMM-urilor la mia de locuitori este sub 40, deoarece pentru reducerea decalajului intre zonele dezvoltate si zonele mai putin dezvoltate exista deja programe de finantare din fonduri europene care sunt destinate exclusiv regiunilor mai putin dezvoltate. Programul Start-Up Nation trebuie sa fie complementar programelor de finantare din fonduri europene” a punctat presedintele CNIPMMR.

Acesta considera ca este acordat un punctaj excesiv criteriului actionarilor, transformandu-l intr-unul de eligibilitate. Totodata acest criteriu este discriminatoriu fata de persoanele care nu au avut succes iar acum doresc sa se reprofileze. Pozitia Comisiei Europene si initiativele SUA sunt de "a acorda o a doua sansa" si nu de ingradire a posibilitatilor de dezvoltare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri