Scrie urat, dar organizeaza de mai bine de cinci ani ateliere de caligrafie. Pe ultimul l-a tinut singur, in luna octombrie, iar la finalul celor opt ore, cursantii au invat despre instrumente si au exersat scrierea ronda. Sorin Traistaru a incercat, o perioada de timp, sa deseneze singur litere, apoi si-a dat seama ca are nevoie sa invete caligrafie de la cineva care face asta. Dupa ce a prins regulile de baza, a inceput sa tina impreuna cu un prieten ateliere de caligrafie, iar de cateva luni este pe cont propriu. Despre pretul unui curs, investitia in materiale si instrumente si modul in care caligrafia poate influenta copiii povesteste, pentru wall-street, Sorin.

Sorin are 30 de ani si a studiat psihopedagogie speciala la Universitatea din Bucuresti. In facultate a decis ca vrea sa profeseze in PR si comunicare. Odata intrat in aceasta zona, a stat cam opt luni, timp in care a realizat ca nu vrea sa mai faca asta si vrea in publicitate, domeniu in care s-a angajat ulterior. Aceasta este si perioada in care s-a apucat de caligrafie, in urma cu cinci-sase ani.

Pentru ca nu are „talent la desen” si mai scrie si urat, spune el, s-a gandit ca i-ar fi mult mai usor sa deseneze litere. A ajuns la caligrafie dupa ce a vazut un video cu un baiat care scria caligrafic pe geamul unei masini. Asa a inceput sa deseneze litere. A primit un toc, cerneala si trei penite, pe care le-a folosit, initial, in primele doua zile. Si-a dat seama ca e mai greu decat se astepta, asa ca a uitat de ele in urmatoarele trei luni.

Inceputul anului urmator il gasea exersand caligrafia uitandu-se la ce fac altii, incercand sa ii imite, fara sa caute o baza teoretica. Serios de treaba s-a apucat dupa ce a participat la atelierul de caligrafie al unui graffic desinger venit din Timisoara la Bucuresti, Ovidiu Hrin, unde a invatat reguli, a invatat cum sa exerseze, cum sa studieze, cum sa caute informatiile, cum sa le descifreze, cum sa tina penita si cum sa isi evalueze munca la finalul unei zile. Dupa atelier, a inceput sa lucreze la literele gotice, studiind manuscrise autentice.

Primul atelier de caligrafie

Tot la atelierul lui Hrin l-a intalnit pe fostul coleg de facultate, Georgian, cu care a inceput, sase luni mai tarziu, sa tina ateliere de caligrafie cu sprijinul Revistei de Povestiri. „Acela a fost primul atelier de caligrafie tinut, foarte nesiguri pe noi, pentru ca nici unul nu mai fusese pus in postura de a preda caligrafie sau de a da mai departe informatiile pe care le stia. Asta se intampla prin 2013”, isi aminteste Sorin.

Primele ateliere se tineau in barul de la subsolul sediului Uniunii Arhitectilor. Atelierul dura o luna de zile si tinea patru weekenduri. Atelierele din primele doua weekenduri erau tinute de Georgian, care preda caligrafie de tip foundational hand. Sorin preda scrierea gotica, iar ultima intalnire era dedicata caligrafiei experimentale, unde fiecare scria cum voia, nemaitinand cont de reguli, cu penite realizate din cutii de bere sau Coca Cola.

Atelierele au tinut vreo patru ani, timp in care Sorin a decis sa renunte la munca din agentia de publicitate. A luat cu el cunostintele din zona de digital si a inceput sa redeseneze ce scria pe foaie, intrand, astfel, in zona de lettering. Tot in aceasta perioada a avut cateva proiecte cu branduri precum Sephora si Dior.

In urma cu doi ani a hotarat sa isi faca o firma, impreuna cu prietena lui, care a renuntat la munca in companie pentru a se reapuca sa deseneze de mana si sa lucreze pe cont propriu. „Prima perioada a fost absolut oribila, pentru ca nici unul dintre noi nu stia cum sa lucreze ca sa fie in legalitate. Ne uitasem pe site-ul Registrului Comertului, nu intelegeam nimic si ne smulgeam parul din cap. Pana la urma ne-au ajutat niste prieteni care lucreaza in domeniul legal si ne-au dat toate informatiile despre cum ar trebui sa ne facem firma. Ne-au ajutat sa ne alegem forma de functionare: acum avem SRL-D”, povesteste Sorin.

Pe cont propriu

In urma cu trei-patru luni a oprit colaborarea cu Revista de Povestiri, pentru ca isi imagina „atelierul de caligrafie dus la alt nivel”, iar in octombrie a organizat singur primul lui atelier, care a durat opt ore si a fost impartit in patru sedinte. Investitia a fost de circa 1.000 de lei in materiale, iar costul pentru un cursant a fost de 460 de lei. Au participat noua persoane, iar o mare parte nici nu au mai prins loc, asa ca are in plan sa mai organizeze inca patru ateliere pana la finalul anului.

In cadrul unui atelier, Sorin povesteste, in primul rand, despre instrumentele pe care le foloseste, dar si istoricul scrierii pe care o va preda. Apoi ii lasa pe cursanti sa testeze instrumentele pe care le pune la dispozitie. Dupa partea introductiva, Sorin descompune alfabetul in linii de baza. Astfel, prima sedinta este de liniute si bastonase, apoi literele sunt grupate in functie de forma pe care o au si fiecare exerseaza.

Pentru atelier s-a pregatit doua saptamani, timp in care a cautat, a comandat si a cumparat materiale, a redactat si a printat suportul de curs. Cel mai mult a durat sa invete caligrafia ronda, pe care a decis sa o predea cursantilor.

O parte dintre cursanti vin din publicitate si vor sa inteleaga mai bine „anatomia literei” sau modul in care sunt realizate fonturile pe calculator. Altii au absolvit facultati de arte si au studiat prea putin caligrafie sau domenii inrudite, iar altii vor sa se relaxeze sau sa isi gaseasca un hobby.

Caligrafie sociala

Sorin Traistaru vrea sa atraga in zona lui clienti corporate sau branduri si sa continue cu atelierele de caligrafie, atat contra cost, cat si pro bono, pentru cei care nu isi permit. "Partea de client service e dificila. De asta mi-e greu sa lucrez cu persoane fizice si prefer sa lucrez cu companii", spune Sorin.

In luna octombrie a tinut primul atelier de caligrafie expresiva cu noua copii de la un centru de zi din Berceni, la initiativa asociatiei Matka. Copiii au scris folosind betisoare de urechi, lemn de balsa si pensule si au participat la joculetele gandite de Sorin, care le-a facut biletele cu diverse mesaje, precum „Scrie cu cealalta mana”, „Scrie in timp ce canti”, „Scrie in timp ce te uiti incruntat la persoana din fata fara sa razi” sau „Scrie in timp ce te uiti frumos la persoana din fata fara sa razi”.

La final, copiii puteau scrie o poezie. Cum Sorin nu avea o tema, persoanele responsabile de la centru au sugerat ca subiectul sa fie bullyingul. I s-a parut o tema prea serioada, asa ca s-a gandit cum sa o impacheteze.

„Am revenit la facultate. Desi nu am profesat niciodata in domeniul de psihopedagogie, m-am gandit ca as putea sa ii fac sa isi faca niste proiectii personale. Drept urmare, i-am pus sa scrie pe foaie care este animalul lor preferat, care e culoarea lor preferata, daca animalul acela ar fi un super erou, care ar fi puterea lui. Pornind de la intrebarile astea, le-am mai pus inca doua intrebari, in speranta ca ei o sa faca proiectii personale. Le-am zis ca exercitiul se numeste „Supereroi la inceput de cariera” si le-am explicat ca fiind la inceput de cariera, nu castiga de fiecare data, mai si pierd. I-am pus sa raspunda la intrebarile "Ce face supereroul lor atunci cand castiga si cum se simte?" si "Ce face el atunci cand e inconjurat de inamici si pierde o lupta?”. I-am rugat sa se uite pe foile scrise si sa scrie patru versuri sau o poveste, dupa cum a vrut fiecare, despre situatia in care supereroul lor e incoltit de inamici”, povesteste Sorin.

Sorin vrea sa continue cu atelierele sociale de caligrafie, iar timpul liber vrea sa il investeasca in ateliere pro bono pentru persoane care nu isi permit sau care sunt din zone defavorizate.

Alta initiativa este de a dezvolta o scoala de caligrafie, care va aduna sub aceeasi umbrela lettering-ul, caligrafia si type design-ul. A inceput sa puna planul la cale cu o fosta cursanta, alaturi de care scrie proiectul si cauta finantare.

Sursa foto: Facebook Bine scris

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri