In data de 3 decembrie 2018, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat forma actualizata a documentelor procedurale necesare inscrierii online in cadrul Programului Start-Up Nation – editia 2018. Procedura urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial, iar la cinci zile vor putea fi deschise inscrierile, astfel incat in a doua decada a lunii decembrie vor putea fi depuse planurile de afaceri.

Programul Romania Start–Up Nation este un program de finantare ce are ca obiectiv principal stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si imbunatatirea performantelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de munca, insertia pe piata muncii a persoanelor defavorizate, somerilor si absolventilor. Pe scurt, daca respecti cateva conditii simple, poti sa initiezi afacerea pe care ti-o doreai dintotdeauna cu ajutorul celor 200.000 lei oferiti ca sprijin nerambursabil.

Ce conditii minime trebuie sa indeplinesti pentru a fi printre cele 10.000 de firme castigatoare?

Pentru a fi eligibil sa obtii finantarea in cadrul Programului Start-Up Nation, trebuie sa ai o firma (IMM) infiintata dupa 30 ianuarie 2017 si sa nu mai fi avut autorizat codul CAEN cu care soliciti finantarea pe alta firma in anul anterior inscrierii sau in anul inscrierii pana la deschiderea sesiunii de inscriere.

Actionarii solicitantului nu trebuie sa mai fi avut calitatea de administrator sau asociat unic intr-o societate comerciala care a fost declarata in insolventa sau faliment in ultimii 5 ani. De asemenea, firma nu trebuie sa aiba datorii la bugetul de stat si la bugetele locale si sa creeze cel putin un loc de munca cu norma intreaga pe perioada nedeterminata si sa mentina locul de munca ocupat cel putin 2 ani dupa finalizarea implementarii proiectului.

In cadrul Romania Start-Up Nation, cheltuielile eligibile pot fi:

  • echipamente si utilaje;
  • spatii de lucru (achizitie de imobil sau panouri pentru constructie hala, fara montaj);
  • autoutilitare pentru aprovizionare;
  • autoturisme (limitate la 36.000 lei si doar unul singur pe societate);
  • mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie a valorilor umane si materiale;
  • echipamente de climatizare/incalzire pentru spatiul de lucru;
  • echipamente de obtinerea unei economii de energie;
  • echipamente IT (laptopuri, desktopuri, monitoare, routere, servere etc.);
  • cheltuieli salariale, utilitati, servicii de contabilitate si chirii pentru spatiile cu destinatie nonlocativa – suma forfetara de maximum 30% din valoare cheltuielilor eligibile aprobate;
  • pagina web de prezentare – limita 4000 lei;
  • francize;
  • licente;
  • cursuri de antreprenoriat (limita 1000 lei);
  • software (max. 60.000 lei eligibil, dintre care maximum 20.000 lei pot fi folositi pentru software pentru comert online);
  • consultanta (limitata la 8000 lei).

In ceea ce priveste TVA-ul, aceasta este eligibila pentru firmele care nu sunt platitoare de TVA. Bunurile achizitionate in cadrul programului trebuie sa fie noi, nu se accepta varianta second-hand si nici variantele de finantare prin leasing.

Noutatile editiei din 2018

Una dintre schimbarile importante ale programului in 2018 este legata de faptul ca atat sediul social, cat si locatia implementarii trebuie sa se afle in tipul de localitate pentru care beneficiarul opteaza, ambele trebuind mentinute in aceeasi zona pana la finalizarea implementarii proiectului. Pot aplica pentru finantare societatile care nu au primit alocatie financiara nerambursabila in anii anteriori prin programul Start-Up Nation si indeplinesc toate conditiile de eligibilatate ale programului. Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede, tabletele si telefoanele mobile nu se finanteaza.

Ca o noutate pentru anul 2018, se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de pana la 30% din suma totala aprobata in conditiile stabilite, documentatia de decont putand fi depusa in maxim 2 transe, respectiv prima transa pentru avans si a doua transa pentru cerere de plata/rambursare.

Avansul se poate acorda conform legislatiei in vigoare, respectiv maxim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate, dar nu poate fi folosit pentru cheltuielile aferente sumei forfetare. Totodata, in faza de implementare a fost eliminat dosarul de achizitie, iar documentatia de decont va trebui depusa in original si 1 o fotocopie conform cu originalul. Pentru promovarea si publicitatea programului au fost introduse reguli obligatorii, constand in amplasarea a doua placute informative, in interiorul si exteriorul locatiei de implementare, conform specificatiilor din ghid.

Transforma-ti pasiunea intr-o afacere profitabila!

Deschiderea programului Romania Start-Up Nation 2018 este preconizata a fi in a doua decada a lunii decembrie 2018. Inscrierea se va face prin intermediul aplicatiei online si se va putea realiza pe o perioada de 30 de zile calendaristice. Termenul de verificare a planurilor de afaceri in limita bugetului este 31 mai al anului urmator deschiderii aplicatiei, iar termenul limita de semnare a acordurilor de finantare este 28 iunie al anului in care a fost acceptat de principiu la finantare.

Sursa foto: By SFIO CRACHO / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri